« Zpět

Pojišťovna AXA rozjíždí vlastní banku

| 27. ledna 2010 - 11:51 | Zprávy | Účty

Nově vzniklá tuzemská pobočka AXA Bank Europe se rozjede už příští měsíc. Banka, která zatím působí v pěti zemích - Švýcarsku, Belgii, Francii, Německu a Maďarsku především jako nízkonákladová internetová banka, tak přitvrdí konkurenci na tuzemském trhu hlavně vůči mBank.

Bankovnictví
Banka chce lákat klienty levnými službami hlavně přes internet Řízení nové banky se ujal Petr Skok, expert na karty a platební styk

„Překvapivý úspěch mBank dokazuje, že vzhledem ke struktuře bankovních poplatků je v Česku pro tento koncept prostor. Očekávám, že se jej někomu podaří zopakovat,“ řekl Petr Kříž, šéf finančních služeb v oddělení auditu PricewaterhouseCoopers. Své podrobné záměry pro Česko představí původně francouzská pojišťovací společnost AXA sice až 2. února v Praze, založení nové banky se už ale intenzivně připravuje přes rok. Jejím prostřednictvím chce nabrat vklady podobně jako to dělá v Česku například ING.
„Podrobnosti do té doby nebudeme zveřejňovat,“ řekl HN včera mluvčí finanční skupiny pro Česko a Slovensko Marek Zeman.
Podle jeho vyjádření z prosince se však dá počítat s tím, že se nová banka soustředí na vklady s výhodným úročením a s možností platebního styku přes internet. Pro své klienty bude mít limitované množství poboček.
„Chceme především zaujmout klienty, kteří inkasují třeba pojistku, aby nám s penězi neodcházeli,“ uvedl Zeman.
Vedle internetové banky budou mít klienti k dispozici i dvacítku poboček pojišťovny AXA.
Šéfem nové české banky byl už jmenovaný Petr Skok. Ten pro skupinu AXA na novém projektu více než rok pracuje. Předtím byl dlouholetým zaměstnancem Komerční banky. V bankovním světě se o něm mluví jako o respektovaném odborníkovi na platební karty a platební styk. Jeho zkušenosti tak můžou naznačovat další obchodní priority skupiny AXA, kterými se její banka v Česku chce vydat.
Strategie finanční skupiny AXA při nabízení bankovních služeb je totiž v jednotlivých státech odlišná. Zatímco v Belgii a Francii AXA pokrývá plnou plnou škálu produktů, včetně všech typů úvěrů, v Maďarsku vedle spořicích účtů a temínovaných vkladů prodává ještě hypotéky a ve Švýcarsku a Německu se soustřeďuje pouze na vklady.
V Česku bude Axa Bank působit jako pobočka AXA Bank Europe na základě bankovní licence, kterou má registrovanou v Belgii a která se dá podle legislativy Evropské unie používat s povolením regulátorů ve všech zemích EU. Toto povolení od České národní banky AXA získala vloni v květnu.
Finanční skupina AXA založila AXA Bank Europe v prosinci 2007 s cílem lépe koordinovat bankovní služby pro drobné klienty v Evropě. Má celkem zhruba 1,8 milionu klientů a bezmála třicet miliard aktiv ve správě. AXA plánuje letos spustit obdobnou banku i na Slovensku.
Přes krizi zájem zahraničních bank o Česko nezeslabuje. Během loňska kromě banky AXA získaly od ČNB povolení působit v Česku jako banka další dva subjekty, dánská SAXO Bank a slovenská Poštovná banka. V Česku nyní působí 21 bank a 18 poboček zahraničních bank.
AXA Bank Europe Co se dá čekat od nové banky v Česku Letos Půjde hlavně o internetovou banku, která bude využívat i dvacítku současných poboček tuzemské pojišťovny AXA. Nabídka se bude orientovat na výhodně úročené spořící účty a termínované vklady i platební transakce. V dalších letech Postupně by mohla uvést na trh i platební karty a úvěry, jako už nabízí AXA Bank ve francii a Belgii. S tímto konceptem zřejmě vyčká, až jak se banka zaběhne a po skončení recese v Česku. Co je AXA Bank Europe Jde o součást původně francouzské finanční skupiny AXA, licenci má registrovanou v Belgii, povolení ČNB pro Česko získala vloni v květnu. Působí už v Belgii, francii, Německu, Maďarsku a Švýcarsku a míří na Slovensko.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.