« Zpět

Podívej se na účet a zaplať za to

| 15. září 2009 - 11:19 | Zprávy | Účty

Nový sazebník, a tedy nové ceny za bankovní služby, je událost, se kterou se klienti peněžních domů setkají nejvýše jednou dvakrát do roka. Většinou jsou ale změny poplatků minimální a klienti je často ani nezaregistrují. Občas se ale objeví výjimky, které opravdu „stojí za to“. Například když se banka rozhodne zpoplatnit služby, které jsou jinde zadarmo. Přesně k tomu se nyní rozhodla Komerční banka, která bude svým klientům od listopadu účtovat poplatek za každé zjištění zůstatku na účtu, které si vyžádají v síti bankomatů KB – tedy na svých „domácích“ bankomatech.

Komerční banka zpoplatní svým klientům kontrolu zůstatku na účtu ve vlastní síti bankomatů

„Dotaz na zůstatek na účtu prostřednictvím bankomatu KB bude nově zpoplatněn částkou 2,50 koruny, v případě jiných bankomatů deseti korunami,“ upřesňuje Jozef Ryšavý, vedoucí marketingového plánování a řízení cen v Komerční bance. „Klientům doporučujeme, aby konto sledovali prostřednictvím internetového bankovnictví nebo zasílaných SMS zpráv.“ Co k tomu KB vedlo? „Tyto změny v sazebníku banky vycházejí z naší dlouhodobé strategie,“ vysvětluje Ryšavý.
Rarita i mezi jinými poplatky KB Nasadit poplatek na pouhé zjišťování stavu účtu přes vlastní bankomaty je něco, co v Česku nemá obdoby. Žádná tuzemská banka tuto operaci nezpoplatňuje. Klienti platí za dotaz na zůstatek jen v případě, když použijí bankomat jiné banky (za předpokladu, že tuto operaci bankomat podporuje). Odborníci na bankovní poplatky tak jen nechápavě kroutí hlavou.
„Zavedení takového poplatku prostě nechápu a musím říci, že jsem tím nepříjemně překvapen. Zpoplatňovat jen pouhý dotaz na zůstatek v rámci svých bankomatů považuji za zcela nelogický krok, který jde proti snaze všech bank naučit své klienty často používat platební karty. Zjišťování zůstatku přes bankomat by mělo být zcela automatickou součástí škály možností spojených s platební kartou,“ uvádí Patrik Nacher, expert na bankovní poplatky a provozovatel specializovaného serveru Bankovnípoplatky. com.
„Tento poplatek je podivný už proto, že Komerční banka ve většině případů nezpoplatňuje ani výběry hotovosti ze svých automatů. Mít poplatek jen za dotaz na zůstatek, kdy nedochází k žádné hotovostní operaci, to opravdu nemá podle mého soudu velké opodstatnění,“ tvrdí Nacher. Podle něj tak klienti Komerční banky budou trestáni za to, že se správně snaží využívat bankomaty své banky a nechodí k jiným, od ostatních peněžních domů. Trest pro aktivní klienty Poplatek, byť symbolický, je ale možné chápat také jako trest za to, že klienti během dne často využívají platební kartu. V tomto ohledu doporučení, aby při zjišťování zůstatku na účtu využívali zejména internetové bankovnictví, dosti pokulhává. Kupříkladu klient, který během dne několikrát platil kartou – navzdory tomu, že patří k těm, kteří sledují své finance přes internet –, si už také přesně nemusí pamatovat, kolik za daný den kartou vlastně utratil. Než dorazí domů, kde všechny transakce pečlivě on-line zkontroluje, ale ještě potřebuje zajít k bankomatu a vybrat si hotovost.
Co ho při tom bude logicky zajímat nejdříve, je disponibilní zůstatek na účtu. Jednoduše řečeno, bude chtít vědět, kolik si ještě může vybrat, aby mu na kontě zůstal dostatek peněz na další transakce (například pro trvalé příkazy apod.). Za jeho odpovědný přístup ho nyní Komerční banka od listopadu „odmění“ poplatkem ve výši 2,50 koruny.
Z práce se do on-line banky mnozí ani nedostanou Bankovní experti správně namítají, že ne každý klient má možnost 24 hodin denně se dívat na internet a kontrolovat své finance. V uvedeném příkladu, kdy se klient chová přesně podle doporučení banky, je taková situace patrná. Navíc do internetového bankovnictví se spousta lidí ze zaměstnání ani nedostane, podobné aplikace bývají kvůli zabezpečení podnikových sítí blokovány. Dokonce i samotné banky klientům nedoporučují využívat internetbanking na počítačích, kam mají přístup i další lidé, a odkazují je jen na jejich domácí počítače.
„Než se lidé dostanou ke svému počítači a podívají se přes internetbanking na bankovní účet, mají pouze dvě možnosti, jak v případě potřeby zjistit aktuální stav financí, tedy zůstatek. Je to přes bankomat, anebo zajít na pobočku,“ upozorňuje Patrik Nacher. Doporučení banky je tedy podle nastavených poplatků jasné: „Kliente, zajdi si na pobočku!“ A to je v době rozvinutých informačních technologií zcela nepochopitelná strategie.
„Informační poplatek“ zasáhne mnoho lidí Zjišťování zůstatku na účtu přes bankomat patří mezi služby, které lidé poměrně hojně využívají. Velká část klientů se u bankomatu vždy nejdříve podívá, kolik peněz na účtu má, a teprve podle toho zadá částku výběru. To potvrzují i zástupci jiných bank. „Sledování zůstatků na sporožirových účtech přes bankomaty naši klienti velmi často využívají. Tuto informaci získají v rámci našich bankomatů zdarma a na tom neplánujeme nic měnit,“ říká Kristýna Havligerová, tisková mluvčí České spořitelny.
***
Vysaju vás
2,50 Kč
Tolik zaplatí klienti Komerční banky za kontrolu zůstatku na účtu provedenou přes bankomat v „mateřské“ síti KB od 1. 11. 2009. Žádná jiná tuzemská banka svým klientům za tuto službu poplatek neúčtuje. Zpoplatněny bývají pouze kontroly zůstatků z bankomatů jiných peněžních domů.
10 Kč
Poplatek, který si účtuje Komerční banka za kontrolu zůstatku na účtu prostřednictvím bankomatu jiných bank od 1. 11. 2009.
9 Kč
Poplatek, který si účtuje ČSOB za kontrolu zůstatku na účtu prostřednictvím bankomatu jiných bank.
20 Kč
Poplatek, který si účtuje Česká spořitelna za kontrolu zůstatku na účtu prostřednictvím bankomatu jiných bank.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.