« Zpět

Osobní účet Poštovní spořitelny nahradí Postžiro, ceny jdou nahoru

| 5. února 2010 - 10:58 | Zprávy | Účty

Poštovní spořitelna patří dlouhodobě mezi banky, které jsou oblíbené pro svoji vstřícnou cenovou politiku. Poplatky za její bankovní služby patří spíše k těm nižším až středním. Díky spolupráci s Českou poštou se jako jediná banka může pyšnit nejširší sítí obchodních míst. Přestože spadá pod křídla skupiny ČSOB, má vlastní přístup ke klientům, vlastní cenotvorbu i vlastní marketingové kampaně.

Poštovní spořitelna od dubna mění sazebník. Postžiro odejde na věčný odpočinek a narodí se Osobní účet. S jeho zrozením se změní poplatky, pro většinu klientů výrazně.

Poštovní spořitelna, která v červnu 2006 ohlásila, že do 10 let chce předehnat Českou spořitelnu v počtu klientů, od 1. dubna 2010 přišla s razantním zjednodušením sazebníku. Všechny postžirové účty ze dne na den zmizí a přejmenují se na jediný účet s názvem Osobní účet. S novým Osobním účtem zároveň zmizí stávající cenové programy Klasik, Plus, Junior a Handicap a budou nahrazeny slevami podle typu klienta. Banka přestane rozlišovat transakci uvnitř ČSOB a mimo ČSOB, bude vždy pouze jeden poplatek.
Kouzelníci s cenami
Nový ceník Osobního účtu sice nabízí slevy, ale podrobný pohled na něj je velmi rozpačitý. Základem Osobního účtu je poplatek 34 Kč měsíčně za jeho vedení. Od něj se poté odečítají slevy ve výši 8 Kč pro klienty od 10 do 26 let, nad 58 let a držitele průkazu TP/ZTP/ZTP-P. Pokud máte elektronické bankovnictví (tj. internetové bankovnictví, mobilní bankovnictví, telefonní bankovnictví nebo TV bankovnictví) a měsíčně provedete alespoň jednu platbu tímto způsobem, také máte nárok na slevu 8 Kč. Tato sleva se v sazebníku označuje Bonus za elektronické transakce a v praxi na ni dosáhnou pouze klienti se stávajícími programy Klasik a Plus. Obě slevy (8+8) Kč totiž nelze kombinovat. Poštovní spořitelna bude bonus za elektronické transakce připisovat až v následujícím zúčtovacím období po provedení elektronické transakce. (Pro příklad našich výpočtů v tabulkách však tento bonus odečítáme ihned, aby byla celková cena transparentní.)
Od dubna rovněž zlevňuje Maxkarta (debetní karta Visa Electron k účtu), a to hned o polovinu, z 16 Kč na 8 Kč. Skončí však vedení účtu bez poplatku pro stávající programy Junior a Handicap, rovněž senioři si připlatí ze stávající pětikoruny měsíčně.
Shrňme si to. Osobní účet bude od dubna stát 34 Kč měsíčně, ale pro drtivou většinu klientů to bude 26 Kč měsíčně (-8 Kč sleva podle klienta nebo jako bonus za el. transakce). K tomu si přičtěte poplatek 8 Kč za maxkartu, kterou má také většina klientů, a jsme zpět na ceně 34 Kč měsíčně takřka pro všechny stávající klienty. Abraka dabra.
Kontokorent pouze s poplatkem
Novinkou je zpoplatnění kontokorentu, tj, povoleného přečerpání účtu „do mínusu“. Zatímco nyní je v ceně účtu, tj. často „zdarma“ s výjimkou programu Klasik, kde stojí 9 Kč měsíčně, nově bude stát vždy 19 Kč měsíčně (tj. 228 Kč ročně). Na oplátku Poštovní spořitelna nebude účtovat poplatek za jeho schválení (ale ten účtovala stejně jen u programu Klasik). Poštovní spořitelna to vysvětluje tak, že jde o nadstandardní službu, za kterou se platí. Poplatek má mít i motivační efekt, aby klienti nepotřebující kontokorent tento zrušili a zbytečně je tak nelákal k neřízenému zadlužování. Podle zástupců Poštovní spořitelny v posledních měsících stoupají případy, kdy klienti pomocí kontokorentu řeší finančně náročnější potřeby, na které jsou vhodnější jiné produkty, např. kreditní karty, spotřebitelské úvěry a hypotéky. Je však otázkou, zda 19Kč poplatek takové klienty od používání kontokorentu skutečně odradí.
Horší je, že cena kontokorentu se promítne ke všem účtům nad rámec měsíčního poplatku za Osobní účet. Nejvíce na to doplatí senioři, mladí a hendikepovaní klienti, pro které je kontokorent do dubna zadarmo. S kontokorentem se nepatrně zdraží i náklady na účet stávajícím klientům s programy Plus a Klasik. Řešení je snadné: kdo kontokorent nepotřebuje, ať jej zruší, jinak za něj bude (kromě úroků) platit měsíční poplatek. Poštovní spořitelna však není jediná banka, která tuto službu zpoplatňuje.
Ceny se zvedají vzhůru
Všechny klienty používající přímé bankovnictví potěší jednotná cena 1 Kč za odchozí platbu do jiné banky, do dubna je přitom poplatek 2 Kč. Nepříjemné je zdražení odchozího inkasa včetně SIPO, nově bude stát 8 Kč, přitom třeba senioři za něj nyní platí pouze 4 Kč. Při větším počtu inkasních plateb už bude tento poplatek cítit. Podobný osud potkal vklad hotovosti Maxkartou, který bude jednotně za 8 Kč i pro ty, co jej nyní mají bez poplatku. Opět jde o seniory, mladé a hendikepované klienty. Do třetice zdražuje výběr hotovosti Maxkartou na obchodním místě na 26 Kč. Pro klienty s programem Plus a Klasik se tak zdražuje o korunu, senioři, hendikepovaní a mladí si připlatí 11 Kč ze stávajících 15 Kč. Mladí dostanou jako náplast dva výběry hotovosti z bankomatu ČSOB bez poplatku, senioři a hendikepovaní klienti jeden výběr na pokladně.
O korunu na 26 Kč zdražují výběry z bankomatů mimo ČSOB, ostatní se nemění a z bankomatů ČSOB nadále vybíráte za 5 Kč. Za výběry v zahraničí si připlatíte o jedno procento navíc, nyní 80 Kč + 1,5 % z původního 0,5 %. Dražší bude i změna údajů, např. kontaktní adresy, změny výpisů apod. Bude-li provedena elektronicky, přijde na 8 Kč (nyní 5 Kč s výjimkou Postžira Klasik, kde stojí 10 Kč), pokud změnu provedete písemně, zaplatíte 26 Kč (nyní jednotně 20 Kč). O 11 Kč zdražuje i prioritní (expresní) platba zadaná elektronicky, bude stát 26 Kč, toto zdražení však nepocítí klienti s Postžirem Zadarmo. Změna nebo zrušení trvalého příkazu, povolení inkasa a SIPO se zvýší na 26 Kč ze stávajících 20 Kč, je-li zadaná písemně. Chcete-li ušetřit, použijte internetové bankovnictví.
Polepší si pouze hodně aktivní klienti
S novým Osobním účtem si polepší pouze velmi aktivní klienti využívající přímé bankovnictví. Poštovní spořitelna nechce jít cestou balíčků a z tohoto pohledu vám nízkou cenu 1 Kč za odchozí platbu žádná konkurence bez balíčku nenabídne. Neberu v úvahu mBank, Fio družstevní záložnu či další nabídky účtů „zadarmo“, protože tyto nízkonákladové projekty nemohou nahradit klasickou banku s pobočkovou sítí a komplexní produktovou nabídkou. A toto Poštovní spořitelna umí dobře.
Jenže tím také výhody Osobního účtu končí. Pro většinu stávajících klientů totiž půjde o zdražení, ať už korunové nebo desetikorunové. Nejvíce změny pocítí senioři, junioři a hendikepovaní, protože přijdou o zásadní výhody v podobě vedení účtu bez poplatku, resp. za 5 Kč měsíčně.
Srovnání měsíčních nákladů na vedení Osobního účtu a stávajících programů
V závorce je stávající cena při stejné kombinaci služeb, před závorkou je cena, která bude účtována od 1. 4. 2010. Zvýrazněný údaj ukazuje vyšší cenu. Pouze ve čtyřech případech je Osobní účet levnější než stávající programy Postžira.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.