« Zpět

Okopíroval občanku a ukradl miliony. Falšování přibývá

| 25. listopadu 2010 - 11:09 | Zprávy | Účty

Na způsob, jak snadno vydělat peníze, přišel sedmapadesátiletý muž. V Pardubicích si vytipoval majetného muže a za nějakou dobu si o něm zjistil základní údaje. Pak si vytvořil novou falešnou identitu. „Včetně falešného občanského průkazu s vlastní fotografií, ale s údaji poškozeného,“ popisuje tiskový mluvčí pardubické policie Jozef Bocán.

Policisté vyšetřují muže, který v Pardubicích oklamal bankovní úředníky a z cizího účtu vybral 1,8 milionů korun. Zdaleka to není jediná taková krádež v kraji.
Na způsob, jak snadno vydělat peníze, přišel sedmapadesátiletý muž. V Pardubicích si vytipoval majetného muže a za nějakou dobu si o něm zjistil základní údaje. Pak si vytvořil novou falešnou identitu. „Včetně falešného občanského průkazu s vlastní fotografií, ale s údaji poškozeného,“ popisuje tiskový mluvčí pardubické policie Jozef Bocán.
S naučeným podpisovým vzorem potom přišel do banky, kde vybral 1,8 milionu korun. Další lidi potom okradl i v Praze, kde si přišel na další statisíce korun. „Celkem šlo o šest případů výběru hotovosti a jeden pokus, při kterých si měl přijít na více než 2,5milionu korun,“ uvedl Jozef Bocán.
Muže teď policisté obvinili ze spáchání trestných činů podvodu a padělání a pozměňování veřejné listiny, za což může být v případě prokázání viny, vzhledem ke značné škodě, potrestán odnětím svobody až na osm let. „Kriminalisté dali podnět k návrhu na vzetí do vazby,“ řekl Bocán.
Právě takových krádeží v poslední době přibývá. Podvodníci falšují doklady, potvrzení o příjmu, které používají při žádostech o půjčky, které nikdy nikdo nesplácí, a více je dokonce i krádeží mezi partnery či příbuznými.
Vlastního bratra okradl devětačtyřicetiletý muž ze Svitavska. Vzal svému o sedm let staršímu bratrovi platební kartu s PIN kódem a z bankomatu vybral téměř 300 tisíc korun. „Mladší ze sourozenců je proto podezřelý ze spáchání trestného činu krádeže a neoprávněného držení platební karty. V případě prokázání viny mu hrozí až dvouletý trest odnětí svobody,“ uvedla tisková mluvčí svitavské policie Eva Větrovská.

Okrádal vlastní přítelkyni, ta ho teď chrání
Svoji přítelkyni několik měsíců obíral jednatřicetiletý muž z Orlickoústecka. „Nejprve se jí z portmonky ztratilo šest tisíc. Jenomže tím to neskončilo. Peníze se jí ztrácely i další dny. Celkem postrádala patnáct tisíc. Protože ale žena nedala souhlas s trestním stíháním nenechavého muže, policistům nezbývá, než případ odložit,“ uvedla tisková mluvčí orlickoústecké policie Eva Sichrová.
Krádeže peněženek patří mezi oblíbené cíle všech zlodějů. A lidé jim to ještě zjednodušují. Někteří z nich nosí v peněženkách velké sumy peněz, jiní mají hned vedle své platební karty napsaný PIN kód.
Toho využil například zloděj na Svitavsku. Nejprve ukradl platební kartu, u které byl přiložený PIN kód. Potom pro něj nebylo těžké vybrat z bankomatu hotovost - celkem 50 tisíc korun. Po zloději teď pátrá policie.
V letošním roce podle policie přibývá i různých úvěrových podvodů nebo půjčování peněz s falešnými potvrzeními od zaměstnavatele. Zatímco v loňském roce kriminálních případů ubylo a bylo jich nejméně za poslední léta, letos už zase začalo trestných činů přibývat. Patnáct tisíc půjčila svojí kolegyni z práce žena z Moravskotřebovska. „Přestože žena slibovala, že vypůjčené peníze vrátí, nestalo se tak. Nepomohly ani telefonické urgence. Nezbývalo nic jiného, než se obrátit se žádostí o pomoc na policii,“ uvedla tisková mluvčí svitavské policie Anna Štegnerová.

FAKTA Jak se bránit
* Nikdy nezadávejte PIN kód u bankomatu před cizím člověkem. Policisté v poslední době varují i před asistencí blízkých lidí.
* Pokud bankomat nemá bezpečnostní vstup (obvykle zelený, vlevo od vstupu na kartu), bankomat nepoužívejte.
* Nezaručujte se za úvěry, pokud si nejste jistí, že věřitel bude opravdu splácet. To platí i v rodině.
* Nikde nezveřejňujte své osobní údaje. Zloději toho umějí využít.
* Nemějte PIN kód napsaný. Ani na papírku, ani v mobilním telefonu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.