« Zpět

Obsluha účtu na pobočce banky je stále dražší

| 14. června 2010 - 10:05 | Zprávy | Účty

Lidé, kteří obsluhují svůj běžný účet na dálku prostřednictvím přímého bankovnictví, dělají bezpochyby dobře. Šetří nejen čas, ale i hodně peněz. Obsluha účtu na pobočce banky a některé další služby jsou totiž pro klienta stále dražší. Banky sice některé nejkřiklavější poplatky začínají rušit, ale jiné zvyšují. To se nepříznivě dotýká lidí, kteří vzhledem ke svému věku či založení nejsou schopni využívat úspornější způsoby ovládání účtu na dálku.


Ukažme na nejtypičtějších položkách, kolik dnes co na pobočce stojí. Srovnáváme poplatky jen v devíti bankách (viz tabulka).
Plyne z toho, že poplatky činí až několik desetikorun. Naopak operace, ke kterým lze využít přímé bankovnictví, stojí pouhé koruny, nebo jsou i zdarma.

Vklad hotovosti
Mnoho lidí čas od času potřebuje vložit na svůj korunový účet v bance peníze v hotovosti. Přes kritiku tohoto poplatku, který bývá označován za jeden z nejabsurdnějších, klient stále platí poplatek v pěti bankách z devíti. Poplatek činí až 10 Kč. Od 7. července ho bude vyžadovat menšina bank, protože poplatek zruší i Raiffeisenbank a od 1. září i Česká spořitelna.
Pozor by si měli dát klienti ve své bance na vkládání hotovosti na účty dceřiných společností. Může jít např. o stavební spořitelnu, penzijní fond apod. V minulosti vklady bývaly zpravidla zdarma. Nyní jsou bez poplatku jen u tří bank, v ostatních, které službu umožňují, poplatek činí 8 až 55 Kč. Nejvyšší je v Raiffeisenbank.
Výběr hotovosti
Lidem bez karty a přímého bankovnictví, kteří potřebují ze svého korunového účtu vybrat hotovost, nezbývá nic jiného než zajít s osobním dokladem na pobočku. Ceny jsou často vysoké, pohybují se od 23 do 60 korun. Bez poplatku jsou jen klienti GE Money Bank s účtem Genius Active + a důchodci – klienti Poštovní spořitelny, kteří mají jeden výběr v měsíci zdarma.
Standardní výběry v Poštovní spořitelně stojí 26 Kč. Klienti České spořitelny, kteří uskuteční výběr nad 15 tisíc do 500 tisíc korun, a klienti ČS ve věku 65 let a více, kteří vyberou do 15 000 korun, platí poplatek 23 Kč (15 + 8 účetní položka). Za ostatní výběry klienti ČS platí 53 Kč (45 + 8 účetní položka). ČS od 1. září sjednotí poplatek na 65 Kč.
Nejvíc si účtují ČSOB, GE Money Bank, Komerční banka a Raiffeisenbank – 60 Kč.
Příkazy k úhradě
Poplatek za jednorázový příkaz na přepážce včetně zaúčtování se pohybuje od 8 do 59 Kč. Nulový mají jen klienti GE Money Bank s kontem Genius Active+.
Příkaz podaný přes sběrný box je sice levnější – od 8 do 33 korun, ale ani to není žádná láce. Kromě toho službu poskytují z uvedených bank jen čtyři.
Trvalý příkaz k úhradě a souhlas s inkasem lze v některých bankách zřídit i zdarma a klient tak platí jen účetní položku za odchozí platbu či inkaso. V jiných bankách je ale draze, například v Komerční bance činí cena 69 +účetní položka 6 Kč.
Změna či zrušení trvalého příkazu (souhlasu s inkasem) je za 26 až 49 Kč. Neplatí se u účtu Genius Active+ v GE Money Bank.
Pokud jde o mezibankovní platbu, je třeba připočítat ještě 2 Kč clearingovému centru ČNB.
Účet v cizí měně
Obhospodařovat účet v cizí měně je také poměrně drahé.
Např. vklad stejné měny na cizoměnový účet (např. eur na eurový účet) je bez poplatku jen ve třech bankách. Např. v UniCredit Bank se platí 1 %, min. 30 Kč.
Za výběr téže měny z cizoměnového účtu se platí ve všech bankách – buď pevnou částkou, nebo procentem z vybírané částky. Zpoplatněn je všude např. výběr korun z cizoměnového účtu.
Výpis na pobočce
Chodit si pro výpisy na pobočku je drahá záležitost. Při měsíčním cyklu se platí 45 až 90 Kč (nejvíc v KB). Některé banky ani službu neposkytují.
A čím banky zdůvodňují vysoké poplatky na pobočkách?
„Naší dlouhodobou strategií je motivovat klienty k využívání přímého bankovnictví. Pobočky mají podle našeho názoru sloužit především k obsluze klientů žádajících náročnější služby – například hypotéky, investiční produkty, osobní finanční plánování apod.,“ sdělil například mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.
Obdobný názor je slyšet ze všech bank. Ale co si mají počít klienti, kterým přímé bankovnictví z nějakého důvodu „nesedí“, nebo se ho nenaučí? I oni si zaslouží službu za dostupnou cenu. Navíc některé služby přímým bankovnictvím ani zajistit nelze.
Kdo využívá poboček
Zajímavá otázka je, kolik klientů vlastně chodí na pobočku. Mezi bankami jsou velké rozdíly.
Například Česká spořitelna odhadla, že necelých 25 % klientů přijde aspoň jednou ročně a desetina více než jednou za měsíc. Přímé bankovnictví používá asi čtvrtina klientů Finanční skupiny ČS.
V Citibank používá přímé bankovnictví trvale asi 80 procent klientů a do pobočky často chodí jen asi 7 procent klientů.
V GE Money Bank chodí často na pobočku 20 až 30 procent klientů, jednou za rok 40 až 50 procent klientů a přímé bankovnictví používá necelá čtvrtina klientů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.