« Zpět

Nové banky každá má něco navíc

| 11. října 2011 - 10:42 | Zprávy | Účty

Jste už léta u stejné banky a často nadáváte na služby či ceny? Možná vám bude vyhovovat nabídka nových bank. Jen pozor, jsou hlavně pro ty, kdo budou spravovat účet přes internet. Nedávno se představily českým klientům dvě nové banky. Zuno Banka a Equa bank. Jaké jsou? 

Jste už léta u stejné banky a často nadáváte na služby či ceny? Možná vám bude vyhovovat nabídka nových bank. Jen pozor, jsou hlavně pro ty, kdo budou spravovat účet přes internet. Nedávno se představily českým klientům dvě nové banky. Zuno Banka a Equa bank. Jaké jsou? Sázejí na vstřícnost, moderní komunikaci a jednoduchost. Jejich cílem je povzbudit nespokojené Čechy ke změně finančního ústavu. Ředitelé obou bank se shodli na tom, že nechtějí bojovat mezi sebou, ale chtějí odlákat nespokojené klienty velkým bankám a navázat tak na cestu, kterou se vydaly mBank a Fio banka.

Zuno Bank hlásila už po sedmi týdnech 16 tisíc nových zákazníků a další přibývají. Equa bank chce do pěti let ukořistit dokonce 350 tisíc klientů.
Nové banky se prezentují jako jednoduché, vstřícné, transparentní, srozumitelné, využívající nejmodernější technologie. Potud je to jako přes kopírák. Stejně tak platí, že vklady u nich máte pojištěné do výše 100 tisíc eur. Budou vyhovovat především těm, kteří se nebojí kompletně spravovat svůj účet přes internet. Žádná sice nenabízí účet se vším všudy úplně zadarmo, přesto každá z nichmá několik vychytávek, díky kterým by stálo za to uvažovat o přechodu.
Zuno
Dvě procenta na termínovaném vkladu
Zuno nabízí dva druhy běžných účtů, jeden omezený zdarma (s názvem Účet), druhý (Účet +) za 68 korun měsíčně. Při splnění určitých podmínek však může být i Účet + zadarmo. Například když zaplatíte u obchodníka kartou pět tisíc korun za měsíc nebo máte v bance uloženo alespoň 200 000 korun. Čím se liší od Equa bank Jsou jediní na trhu, kdo dává na spořicím účtu navíc ještě daňovou výhodu. Úroky připisují každý den a do uložené částky 127 500 korun nestrhávají z výnosu žádné daně (viz text Jak neplatit z úroku daně). Dlouhodobě se zavázali být nejlepšími na trhu v garanci top úroků, což zatím plní. K jednoznačným kladům patří i to, že pracovníci banky jsou dosažitelní přes chat i call centrum v kteroukoli hodinu a připomínky klientů operativně řeší. Komunikuje i přes Facebook a Twitter. Co nabízí Úroky se přičítají již od první koruny všem stejné - neexistují žádná pásma, ve kterých by teprve platil úrok hodnocený vyšší sazbou. Úvodní nabídka banky na šestiměsíčním termínovaném vkladu 3,5 procenta ročně skončila posledního září. Ale i nyní nabízí banka na tomto vkladu jednu z nejvyšších sazeb na trhu, a to dvě procenta ročně. Číslo účtu je vyraženo na platební kartě. Nemusíte si číslo pamatovat ani nikam zapisovat, stačí mít u sebe kartu. Autopilot hlídá zůstatek na účtu Zajímavá je funkce autopilota, která hlídá vámi předem nastavený zůstatek na běžném účtu a peníze každou půlnoc přesouvá na spořicí účet nebo z něj. Můžete si nastavit dobu posílání, respektive neposílání SMS zpráv o provedených transakcích. Oceníte to především, když nechcete být v noci rušeni.
Jak neplatit z vydělaného úroku žádné daně
U některého spoření můžete využít takzvanou daňovou optimalizaci. Co to znamená? Banka úročí vaše peníze na spořicím účtu každý den (zůstatek vynásobí 2% a vydělí 365). Některá banka pak úroky sečte jednou za měsíc a připíše je, jiná připisuje denně. A to je právě případ Zuno banky. *Pokud při takovém způsobu spoření máte na kontě částku do 127 500 korun, vypočítaný úrok je maximálně 6,99 koruny. * Podle zatím platné legislativy se číslo pro výpočet daně zaokrouhluje na celé koruny dolů. * Patnáctiprocentní srážková daň se tedy počítá nejvýše ze šesti korun. *Vyjde necelá koruna a z té se podle stejného systému zaokrouhlení stane nula. * Daň neplatíte žádnou, přitom vám však na účtu přibude úrok celý, tedy až 6,99 koruny. Ostatní banky sice také vypočítávají úrok denně, ale připisují jej až za celý měsíc. Teprve z této částky vypočítávají daň, ta už samozřejmě nulová není. Takže když budete mít uloženou u dvou bank stejnou částku, můžete u Zuna vydělat až korunu denně. Pozor však: o denně připisovaný úrok totiž roste částka, která se pak další den zase úročí. Zjednodušeně řečeno, existuje hranice, která vás „překlopí“ do stavu, kdy už nebude daň z úroku nulová. Když na začátku vložíte deklarovaných 127 500 korun, budete si moci podle našich výpočtů užívat bez daně 36 dní. Potom můžete z účtu přibližně 250 korun vybrat a pokračovat ve spoření dalších pět týdnů. Podle ředitele Zuno Bank Miroslava Střihavky si můžete takových účtů založit až deset a čistý zisk tak znásobit. To je pravda, ale kdo má milion, s největší pravděpodobností ho nebude mít uložený na spořicím účtu. Tady je určitě prostor pro jiné investice. Otázkou také zůstává, jak dlouho Zuno Bank s výší úroku vydrží, může ho libovolně upravit kdykoli a také, jestli ministerstvo financí nebude uvažovat o změně v zákoně. (zuk)
Equa bank Korunový účet je zdarma
Korunový účet je při aktivním využívání zdarma, jinak za 99 korun měsíčně. Aktivní využívání přitom znamená, že vám z cizího účtu přijde na konto alespoň 15 000 korun měsíčně, případně celkový zůstatek peněz uložených u Equa bank neklesne pod 150 000 korun, či máte u banky hypotéku. Banka nabízí i eurový či dolarový účet za poplatek 29 korun - a dále spořicí účet a termínovaný vklad. Čím se liší od Zuno Bank Nabídne postupně kompletní produkty pro běžné klienty i podnikatele včetně hypoték. Bankovní systém je plně integrovaný, je jedno, jakým komunikačním kanálem do něj vstoupíte, všude se vše objeví automaticky. Bude rozšiřovat finanční poradenská centra. Sympatické je, že banka každému nově příchozímu nabízí tříměsíční uvítací program. To znamená, že si můžete vyzkoušet veškeré služby, aniž byste museli hradit poplatky, a pak se teprve rozhodnete, který typ účtu vám bude lépe sedět. Co nabízí Příjemné a jednoduše ovladatelné on-line bankovnictví. Například máte možnost provést více plateb najednou jen s použitím jedné autorizace nebo zrušit ještě nezrealizovanou platbu, což jinde není běžné. Nemá vlastní bankomaty, nabízí výběr ze všech bankomatů za jednotný poplatek devět korun. Platí i pro výběry v cizině. Multiměnová platební karta Máte-li běžný účet v cizí měně (USD, EUR) můžete jednoduchým zapnutím funkce v internetovém bankovnictví platit kartou nebo vybírat z bankomatu v cizině rovnou v eurech nebo dolarech a vyhnout se tak převodním poplatkům. Zdarma je spořicí účet se zatím nejvyšším úrokem 2,3 % ročně. Úroky připisují měsíčně. Není třeba, abyste současně měli v bance klasický běžný účet. Plnohodnotné mobilní bankovnictví, zdarma aplikace pro Android a iPhone.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.