« Zpět

Nejste spokojeni s bankou? Zkuste záložnu či kampeličku

| 26. března 2010 - 10:34 | Zprávy | Účty

Ne vždy vám musí vyhovovat paleta produktů nabízených našimi bankami. Můžete se tedy pokusit obrátit na záložny, které nabídku bank vhodně doplňují a v lecčems (např. úrokové sazby vkladů nebo poplatková politika) ji i překonávají. Hlavní výhodou záložen je příznivá poplatková politika a nikde to není tolik vidět jako na poplatcích spojených s běžným účtem. Zmapovali jsme proto základní služby záložen, tj. bankovní účet, spořicí produkty a úvěry.

Účet v bance nemusíte mít jen z nutnosti, když vám nevyhovuje. Zmapovali jsme nabídku kampeliček a některé záložny nabídky bank často překonají. A o peníze se bát nemusíte.

Pokud hledáte skutečnou náhradu bankovního účtu, vyhoví vám tyto kampeličky.
AKCENTA (bankovní kód 2300)
Úročení: 0,3 % p. a.
Služby zdarma: vedení účtu, internetové bankovnictví (IB), příchozí platby (odkudkoliv), platby v rámci záložny, vklad hotovosti, zřízení a zrušení svolení k inkasu a trvalých příkazů

Služby placené: odchozí platby do jiných ústavů (2 Kč), výběr hotovosti (20 Kč u částek do 50 000 Kč nebo protihodnoty v PLN, EUR a USD, 40 Kč u vyšších částek), změna svolení k inkasu a trvalých příkazů (20 Kč elektronicky, 40 Kč papírově), karta Visa Electron (25 Kč / měsíc), výběr z bankomatu (29,90 Kč z bankomatu Raiffeisenbank, 39,90 Kč z ostatních bankomatů)
Citfin (bankovní kód 2060)
Úroková sazba: 0,5 až 0,7 % dle zůstatku
Služby zdarma: přijaté platby a platby v rámci záložny, internetové a telefonní bankovnictví

Služby placené: podúčty v cizích měnách (50 Kč, aktuálně akce 5 Kč), převody do jiných bank (2 Kč), SIPO (2 Kč), založení, změny a zrušení souhlas s inkasem a trvalých příkazů (2 Kč). Ceny operací souvisejících s platebními kartami záložna na svých stránkách neuvádí

Fio (bankovní kód 2010 pro ČR a 8330 pro Slovensko)
Úročení: 0,1 % p. a.

Služby zdarma: vedení účtu, internetové bankovnictví (IB), platby v rámci ČR a SR, vklad a výběr hotovosti v Kč (výběr může být za specifických podmínek zpoplatněn – částky pod 1000 Kč, částky výrazně převyšující obrat na účtu, vklad a výběr během 90 minut po sobě), zřízení, změna a zrušení svolení k inkasu a trvalých příkazů (pomocí IB), platební karta Maestro (i pro disponenta k účtu). Pro neziskové organizace mohou být zajímavé tzv. transparentní běžné účty. Jsou vedeny za stejných podmínek.

Služby placené: výběry z bankomatu (6 Kč z ČSOB, 30 Kč z ostatních)

Moravský Peněžní Ústav (bankovní kód 2070)
Úročení: 0,1 až 0,5 % p. a. dle zůstatku

Služby zdarma: vedení účtu, odchozí platby, internetové bankovnictví, zřízení, změna a rušení souhlasu k inkasu a trvalých příkazů, vklad hotovosti

Služby placené: příchozí platby (2 Kč), výběr hotovosti (2 Kč)

Tato záložna však momentálně nepřijímá nové členy, stávajícím ale zřizuje produkty bez omezení. Opětovné „otevření“ záložny je plánováno na polovinu roku 2010.

Peněžní dům (bankovní kód 2200)
Úročení: dle zůstatku 0,05 (do 10 000 Kč) nebo 0,02 % p. a.

Služby zdarma: zřízení a vedení účtu, vklad hotovosti, platby v rámci záložny, zřízení trvalých příkazů, inkas, SIPO

Služby placené: internetové bankovnictví (20 Kč), výběr hotovosti (10 Kč), odchozí platby mimo záložnu (3 Kč u elektronických, 5 Kč u automatizovaných typu trvalý příkaz, inkaso), 10 Kč u papírových), zrušení a změna trvalých příkazů, inkas, SIPO (30 Kč), platební karty (dle ceníku ČSOB)
UNIBON (bankovní kód 2040)
Úročení: 0 % p.a.

Služby zdarma: vedení účtu, platby v rámci ČR (i přes papírové příkazy), vklad a výběr hotovosti, zřízení, změna a zrušení svolení k inkasu a trvalých příkazů

Služby placené: internetové bankovnictví (dle zabezpečení 50 nebo 100 Kč měsíčně), platební karta (dle druhu od 20 Kč / měsíc), výběry z bankomatu (6 Kč z ČSOB a 30 Kč z ostatních)

Vojenská družstevní záložna (bankovní kód nemá)
Úročení: 0,3 % p. a.

Služby zdarma: zadání, změna trvalého příkazu nebo inkasa, vklad na účet, platby v rámci záložny

Služby placené: vedení účtu (19 Kč, s kontokorentem 50 Kč), změna a zrušení trvalého příkazu nebo inkasa (10 Kč), výběr hotovosti (15 Kč), platební styk mimo záložnu (7 Kč)

Artesa (bankovní kód nemá)
Úročení: 0,1 až 0,3 % p. a. nad 5 milionů individuálně

Služby zdarma: vklad hotovosti, platby v rámci záložny

Služby placené: vedení účtu (20 Kč / měsíc občané, 50 Kč / měsíc podnikatelé), přijetí, změna, zrušení trvalého příkazu (10 Kč občané, 20 Kč podnikatelé), platby mimo záložnu (6 Kč)

CREDITAS (bankovní kód nemá)
Úročení: 1 až 1,5 % p. a.

Služby zdarma: vedení účtu, zřízení, změna a rušení trvalých příkazů a SIPO, vklad hotovosti

Služby placené: odchozí i příchozí platby (3 Kč v rámci záložny, 4 Kč jinam), výběr na přepážce 2 Kč

Jak správně zvolit bankovní účet?
V bankovních účtech družstevních záložen stále drží primát běžný účet u Fio, kde až na výběry z bankomatu jsou základní služby zdarma a ještě k tomu dostanete velmi výhodné zahraniční platby v systému TARGET2 (země měnové unie – odchozí platby za 50 Kč, příchozí za 25 Kč).

Pokud máte raději papírové příkazy než internetové bankovnictví, můžete zkusit záložnu Unibon, tedy za předpokladu, že jste z Prahy nebo Ostravy (údajně se chystá otevření pobočky v Brně). Ostatní běžné účty jsou již zpoplatněny, a tak bankám již tolik nekonkurují co do poplatků, ale spíše co do vstřícnosti k dostupnosti dalších služeb.

Potřebuji spořit
Co se některým záložnám nedaří na běžných účtech, to dohánějí na spořicích účtech a termínovaných vkladech. Jaká je aktuální nabídka na trhu? Vybrali jsme pro vás nejlepší tipy na spořicí účty:

Spořicí účet Fio konto – 1,6 % p.a.
Roční úrok je v době publikace článku 1,6 % p. a. I ke spořicímu účtu je možné vydat platební kartu za stejných podmínek jako k účtu běžnému. Ze spořicího účtu jsou možné neomezené převody v rámci Fio a na jeden účet mimo Fio (lze změnit přes IB, změna je platná následující den).

Vkladní knížka MSD – 4 % p.a.
Metropolitní spořitelní družstvo nabízí „spořicí účet“ poněkud nezvyklým způsobem. Zvláštní na něm je už samotný název – vkladní knížka, aktuální úroková sazba je 4 % p. a..Skutečná vkladní knížka sice může být na žádost klienta k účtu vydána, ale není to nutné. Nevýhodou je nejen nutnost osobního založení na pobočce v Praze nebo Brně, ale také nutnost osobní obsluhy tamtéž. V Brně alespoň vložíte a vyberete peníze i v hotovosti, v Praze (prozatím) nikoliv, můžete pouze podat příkaz k převedení do jiného finančního ústavu.
Spořicí účet Unibon – 3,1 % p.a.
Spořicí účet ostravské záložny se může pyšnit (zatím) nejvyšší sazbou na trhu, pokud jde o typické bankovní spořicí účty. Dokonce AXA Bank je o jednu desetinu nižší. Úrok je 3,10 % p. a., povoleny pouze 2 výběry v měsíci.

Temínované vklady a vklady s výpovědní lhůtou
V termínovaných vkladech je nabídka záložen nejpestřejší a téměř každá nějaký ten termínovaný vklad nebo účet s výpovědní lhůtou nabízí. Je obtížné říci, která je nejvýhodnější, sazby se liší dle délky výpovědní lhůty (vázací doby u termínovaného vkladu) a výše vložené částky. Posoudit která záložna má nejvýhodnější úrokové sazby je tak poměrně obtížné, záleží na tom, komu se s částkou a předpokládaným „časovým horizontem“ takříkajíc trefíte do noty. Určitě se vyplatí vybírat z tria MSD, Unibon a WPB, které drží úrokové sazby nejvýše, ale ani ostatní záložny na tom nejsou zle a většinou stále dostanete vyšší úrok, než v bance.
Potřebuji půjčit peníze
Co se úvěrů týče, zde nabídka záložen velmi pokulhává. Zpravidla je požadováno ručení nemovitosti, jen u malých částek (desítky tisíc) se záložna obejde zcela bez ručitele. Úrokové sazby jsou vyšší, než nabízejí banky u hypoték, ale nižší než u klasických spotřebitelských úvěrů. Víceméně konkrétní informace o poskytovaných úvěrech na svých stránkách uvádí pouze pět záložen: Creditas, Fio, Peněžní dům, Vojenská družstevní záložna a WPB Capital.
Pokud potřebujete spotřebitelský úvěr, dokáže vám jej nabídnout pouze Creditas, Peněžní dům a Vojenská záložna. Stávající klienti budou mít cestu lépe otevřenou , ale šanci mají i noví žadatelé o půjčku.
Kontokorent k bankovnímu účtu také není u záložen standardem. Běžně ho nabízí pouze Fio (8,30 nebo 14,30 % p.a.), Peněžní dům (13 % p.a.) a Vojenská záložna (12,90 % p.a.). U ostatních záložen s přečerpáním účtu (zatím) nepochodíte.
Úvěry na bydlení nabízí pouze Creditas, Peněžní dům, Vojenská družstevní záložna a WPB Capital, jinde opět nepochodíte.
Tento přehled rozhodně neobsáhne veškeré služby nabízené našimi záložnami, řada z nich má vždy nějakou zajímavou nabídku, a tak případnému zájemci nezbude než se ponořit do hlubin internetu a důkladně propátrat ne vždy ideálně zpracované webové stránky jednotlivých záložen.
Malou nápovědou může být článek s přehledem záložen, který vyšel na Měšci minulý rok.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.