« Zpět

Ne každému se vyplatí běžný účet v cizí měně

| 27. srpna 2009 - 10:46 | Zprávy | Účty

Běžné účty v cizích měnách nejsou v českých bankách ničím neobvyklým. Nabídka je oproti cizoměnovým spořicím účtům nebo termínovaným vkladům bohatá. Rozhodující tak bývají poplatky a počet měn, které banky nabízejí. Založení běžného účtu v cizí měně je v tuzemských bankách jednoduchou záležitostí. 

Běžné účty v cizích měnách nejsou v českých bankách ničím neobvyklým. Nabídka je oproti cizoměnovým spořicím účtům nebo termínovaným vkladům bohatá. Rozhodující tak bývají poplatky a počet měn, které banky nabízejí.
Založení běžného účtu v cizí měně je v tuzemských bankách jednoduchou záležitostí. Stačí vám k tomu minimálně jeden doklad totožnosti a v některých případech vložení minimální částky, která nepřesahuje jeden tisíc korun. Veškerá agenda je pak už ve vaší režii. Na účet můžete libovolně vkládat a vybírat určenou zahraniční měnu anebo ji převádět z účtu na účet. Ani konverzní převody nejsou ničím, s čím by si tuzemské banky neuměly poradit. Úskalím tak i nadále zůstávají jen bankovní poplatky, které jsou nejčastějším třecím místem.
Zkratky zahraničních měn
Australský dolar (AUD), bulharské leva (BGN) Kanadský dolar (CAD), dánská koruna (DKK), euro (EUR), britská libra (GBP), maďarský forint (HUF), švýcarský frank (CHF), japonský jen (JPY), norská koruna (NOK), polský zlotý (PLN), rumunský lei (RON), ruský rubl (RUB), turecká lira (TRY), švédská koruna (SEK), americký dolar (USD).
Vyplatí se vám běžný účet v cizí měně?
Běžný účet v cizí měně je specifický. Nevyplatí se každému, kdo nemá dostatečný přísun deviz nebo valut. Jestliže vám po dovolené zůstane několik euro nebo dolarů, nevyplatí se vám tento účet zřizovat. Pokud vám však část výplaty chodí v cizí měně, už byste mohli o devizovém účtu uvažovat. Už jen z toho důvodu, že při správném výběru nemusíte platit za konverzi měny a současně ušetříte i na poplatcích. Čtěte více: Zbyla vám cizí měna z dovolené? Ne všude ji směníte zpět
Europlatba
Platba podle Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 2560/2001 o přeshraničních platbách v eurech do výše 50 000 eur v rámci zemí Evropského hospodářského prostoru s platným, správně zadaným identifikačním kódem banky (BIC), číslem účtu příjemce v podobě IBAN, variantou poplatku SHA a bez zvláštních požadavků na zpracování.
SEPA (Single EURO Payment Area)
Převodem se rozumí platba v měně EUR v rámci Evropské unie/Evropského hospodářského prostoru (včetně Švýcarska) s uvedením čísla účtu plátce a příjemce ve formátu IBAN, banky plátce a příjemce ve formátu BIC, kódem zpoplatnění SHA a bez jakýchkoli specifických požadavků na zpracování.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.