« Zpět

Na co si dát pozor při jednání s bankou

| 12. listopadu 2009 - 11:28 | Zprávy | Účty

Jednou z častých situací je žádost o podnikatelský nebo spotřebitelský úvěr, hypotéku a podobně. David Plch, partner advokátní kanceláře White & Case, však upozorňuje: „Řada smluv je na předtištěných formulářích a člověk má někdy pocit, že pokud daný produkt, například úvěr, od banky potřebuje, nezbývá mu než vyplnit údaje, počkat na schválení pracovníkem banky a dokumenty rychle podepsat.“ Je ale dobré si před podpisem smlouvy přečíst a porozumět jim. „Ačkoli tato rada nezní příliš objevně, je z naší praxe zřejmé, že hodně lidí smlouvy před podpisem buď vůbec nečte, nebo se spoléhá jen na ústní ujištění někoho jiného, že smlouva je v pořádku,“ varuje partner kanceláře White & Case s tím, že banky si ve smlouvách upravují také svoje práva a stanovují vám dodatečné povinnosti. „Pokud si smlouvy dobře neprostudujete, můžete být později překvapeni například pokutami za nesplnění povinnosti, o které jste nevěděli,“ říká.

Na co je dobré si dát při jednání s bankami pozor a co vám může ušetřit peníze, nervy a čas?

Problém můžete mít, i když úvěr řádně splácíte Nenechte se také ukolébat tím, že nemáte vůči bance žádné povinnosti, pokud řádně splácíte.
„Právě v případě úvěrových smluv občan nebo firma z nevědomosti porušují některé své další povinnosti, mezi nimiž často bývá například zákaz brát si další úvěry bez souhlasu banky. Úvěrové smlouvy kromě základní povinnosti splácet úvěr a úroky totiž často obsahují další závazky, které mohou představovat určitá omezení, nebo povinnost informovat banku o důležitých událostech,“ upozorňuje David Plch s tím, že typicky bývá v úvěrových smlouvách obsaženo také omezení nakládat s majetkem přesahujícím určitou hodnotu, nebo pro podnikatele zákaz měnit předmět jejich podnikatelské činnosti.... Pokud na plnění těchto povinností zapomenete a banka se o jejich porušení zpětně dozví, můžete například dostat pokutu. „V krajním případě to může znamenat i právo banky požadovat okamžité předčasné splacení celé dlužné částky najednou,“ dodává.
Nepříjemná situace pro vás také může nastat, pokud porušíte nějakou povinnost, třeba přestanete splácet. „Někdy v životě dochází k událostem mimo vaši kontrolu a k porušení smlouvy může dojít i bez vašeho přímého zavinění (například finanční tíseň v případě ztráty zaměstnání). Pro tento případ lze doporučit začít s bankou o vzniklé situaci jednat co nejdříve a otevřeným způsobem,“ radí partner kanceláře White & Case.
Kancelář se v současné době často setkává s tím, že firmy o svých finančních problémech informují banky pozdě a někdy dodávají neúplné informace nebo přehnaně optimistické předpovědi svých budoucích příjmů. „Pokud problém začnete včas řešit, může být počet řešení větší a jejich provedení bude většinou i méně bolestivé. Při poskytnutí informací o problémech se splácením bance buďte maximálně otevření a nebojte se s bankou podělit o svůj názor na možná řešení situace,“ radí David Plch s tím, že i pro banku je vymáhání peněz soudní cestou nebo prostřednictvím exekutorů až krajní možností. Je tedy možné, že banka vámi navrhované řešení (spočívající například v jiném rozložení splátek) schválí, zejména pokud bude podloženo i realistickými očekáváními vašich budoucích příjmů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.