« Zpět

Mýty a omyly v exekuci: Postup při zablokování z účtu v bance

| 1. července 2010 - 10:32 | Zprávy | Účty

Při exekuci z bankovního účtu dochází k celé řadě nejasností. Nejčastěji je blokován celý účet, anebo zůstává zablokován i po uhrazení dluhu. Odpovědi na vaše otázky.


Exekuce nebo výkon rozhodnutí je celkem rychlý způsob, jak se oprávněný (ten komu je dluženo) může domoci uspokojení své pohledávky, když povinný (ten kdo má něco plnit) neplní dobrovolně. O celém průběhu exekučního řízení by se dalo rozepsat velmi obsáhlým způsobem, takže jen stručně.
1. Nečeká se na nařízení jednání, rozhodne se bez vás
V exekučním (vykonávacím řízení) vychází soud z návrhu oprávněného (ten, komu je dluženo) a jsou-li splněny všechny předpoklady, dojde k nařízení exekuce, případně soudního výkonu rozhodnutí na povinného (ten co dluží). Soud přitom obvykle neprovádí slyšení povinného (až na výjimky stanovené zákonem) a neověřuje pravdivost tvrzení oprávněného. Po nařízení nejdříve dochází k blokaci majetku a doručení oprávněnému a teprve poté se doručuje povinnému. Po doručení má povinný právo na odvolání, v případě, že se neodvolá, dluh i způsob vedení exekuce uznává, usnesení nabude právní moci a soud, případně exekutor dá příkaz k odeslání zadržovaných peněz oprávněnému nebo podnikne kroky k zpeněžení zabaveného majetku. 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.