« Zpět

Moody’s snížila rating českým bankám

| 18. srpna 2009 - 11:01 | Zprávy | Účty

Stav českých bank není ideální. Na pomoc zvenčí, od státu či od zahraničních mateřských společností přitom mohou v případě problémů spoléhat jen stěží. Takový obrázek o českých bankách podala včera ratingová agentura Moody’s. Výhled českých bank je podle ní i nadále negativní, tři z nich pak dostaly nižší rating pro některé své produkty.

Ratingová agentura přitom nevyloučila další snížení hodnocení v budoucnu.

Snížené hodnocení svých závazků v domácí měně obdržely Česká spořitelna, Komerční banka a Československá obchodní banka. Místo stupně A1 tak banky dostaly nový rating Aa3. V případě závazků v cizích měnách je situace českých bank podle Moody’s stabilní.
Agentura rovněž potvrdila finančním domům negativní výhled, což znamená, že v budoucnu by mohlo dojít k dalšímu snížení ratingu. Na vině je přitom současný stav českého i evropského bankovnictví.
Analytici Moody’s totiž předpokládají, že v případě zhoršení ekonomické situace by Česká národní banka nemohla kvůli špatnému stavu veřejných financí pomoci.
„Zvláště kvůli napjatému rozpočtu se nyní prostor pro případnou pomoc o něco snížil. Proto došlo ke snížení ratingu depozit v místní měně,“ vysvětluje analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Pomocnou ruku by v případě problémů pravděpodobně nepodaly českým peněžním domům ani jejich mateřské banky.
Každá z bank přitom může doplatit na různé zdroje problémů. Moody’s upozornila na vysoký podíl spotřebitelských úvěrů v případě České spořitelny. Komerční bance by zase mohly způsobit potíže její velcí klienti a ČSOB nižší kapitálové rezervy, které se ztenčily během loňských odpisů toxických aktiv.
Analytici Moody’s prověřovali od konce května také stav investiční banky J&T, pro kterou rovněž stanovili negativní výhled. Banka podle agentury doplatila zejména na investice do rozsáhlých realitních projektů a další rizikové investice.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.