« Zpět

Mít vlastní banku chce tisícovka Čechů

| 25. května 2011 - 9:08 | Zprávy | Účty

Stát se majitelem bankovní pobočky v Česku láká nečekaně velké množství lidí. Tuzemská UniCredit Bank, která tuto možnost jako první tuzemský ústav nabízí, registruje skoro jeden tisíc kandidátů, kteří se o koupi franšízy na bankovní služby zajímají. Po půlroce od spuštění projektu na rozšiřování pobočkové sítě prostřednictvím franšíz, si „vlastní banku“ pod hlavičkou UniCredit otevřelo dvanáct podnikatelů.

Banky
UniCredit zřídila 12 franšízových poboček, chce jich mít devadesát Franšízy vznikají v městech do třiceti tisíc obyvatel

Stát se majitelem bankovní pobočky v Česku láká nečekaně velké množství lidí. Tuzemská UniCredit Bank, která tuto možnost jako první tuzemský ústav nabízí, registruje skoro jeden tisíc kandidátů, kteří se o koupi franšízy na bankovní služby zajímají. Po půlroce od spuštění projektu na rozšiřování pobočkové sítě prostřednictvím franšíz, si „vlastní banku“ pod hlavičkou UniCredit otevřelo dvanáct podnikatelů.
„Příští pondělí zahajujeme provoz potřinácté, a to v Brandýse nad Labem,“ řekl HN Radim Štantejský, ředitel úseku franšízové distribuce UniCredit.
Několik dalších franšízantů už banka vybrala. „V následujících měsících otevřeme franšízy například v Rumburku, Říčanech, v Kyjově a Hodoníně ,“ tvrdí Štantejský.
Plány čtvrté největší tuzemské banky jsou ambiciózní. V první vlně, která skončí příští rok, chce zřídit celkem 90 franšíz. Ty by tak měly tvořit polovinu celé sítě UniCredit, kterou chce banka do příštího roku zdvojnásobit na 180 poboček. Plány na expanzi po roce 2012 banka zatím nezveřejnila. Tempo zřizování franšíz se ale podle pozorovatelů, kteří vývoj sledují, musí zrychlit, aby banka záměr splnila. Podle Štantejského je současný počet franšíz důsledkem zpřísnění výběru.
„I přes roční přípravu projektu se až v praxi ukázalo, že některé parametry výběrového procesu musí mít větší váhu, než jsme jim dávali. Více se teď u kandidátů například utvrzujeme v tom, že to budou brát jako job na plný úvazek a nebudou chtít svou práci přenechávat zaměstnancům. Pečlivěji také zjišťujeme, že mají široké kontakty v místě a nedojíždějí z daleka. Úspěch fungování obchodního modelu je v osobnosti franšízanta, pobočky vznikají na „zelené louce,“ tvrdí Štantejský.
Zhruba před dva a půl měsíci si franšízu UniCredit Bank otevřel ve Dvoře Králové Petr Mrázek.
„Je to ještě krátká doba, abych mohl mluvit o naplnění své představy. Cením si hlavně ochoty banky řešit problémy a slyšet připomínky a následně je zavádět do praxe. Podnikání pod známou značkou úspěch automaticky neznamená,“ říká Mrázek.
Na bankovní byznys přesedlal z podnikání s realitami. Podobně jako od ostatních franšízantů po něm UniCredit Bank vyžadovala, aby disponoval částkou 1,2 milionu korun.
Z toho půl milionu korun tvoří kauce, kterou ústav franšízantům postupně vrací, zbývající částka je určena na pokrytí provozních nákladů v prvním období. Podle Štantejského je doba návratnosti investice stanovena maximálně do dvou let.
Důvodem pro zřizování bankovních franšíz je snaha zlevnit provoz. Tradiční bankovní pobočky si na sebe začnou vydělávat v průměru za tři roky. UniCredit franšízy otevírá ve městech do 30 tisíc obyvatel. Od majitelů franšíz očekává, že bance rychle získají nové zákazníky mezi individuálními klienty a menšími podnikateli, jejichž portfolio se banka v rámci současné expanze do retailu snaží významně posílit.
V cizině jsou franšízové pobočky trendem posledních let. Rozšířené jsou v Belgii a v Polsku. Právě dobrá zkušenost z polského trhu podpořila rozjezd projektu v Česku. Například Paolo Iannone, současná dvojka v tuzemské UniCredit Bank, před příchodem působil v bance UniCredit v Polsku.
„Je to směr, kterým se banky i v Česku vydají. Vidí v tom perspektivu, protože provoz poboček je stojí hodně peněz. Další banky tento model budou určitě zkoušet,“ říká Zdeněk Simaichl, poradce firmy Partners, která spolupracuje s bankami. Rozvoj franšíz konkurenta bedlivě sledují ostatní české ústavy. Například Česká spořitelna už potvrdila, že o něm uvažuje. „Provádíme analýzy a na jejich základě se rozhodneme, zda spustíme vlastní franšízovou síť,“ řekl Jan Holinka z tiskového odboru České spořitelny.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.