« Zpět

Mezinárodní finanční fórum

| 10. prosince 2008 - 13:01 | Zprávy | Účty

Svět ve finanční krizi, to je téma mezinárodní finančního fóra, které probíhá v Praze. Sešli se na něm světoví ekonomové, aby jednali především o tom, co krizi způsobilo a jaký bude mít dopad. Diskusi sleduje kolegyně Veronika Marková.

Jorga HRUŠKOVÁ, moderátorka
--------------------
Svět ve finanční krizi, to je téma mezinárodní finančního fóra, které probíhá v Praze. Sešli se na něm světoví ekonomové, aby jednali především o tom, co krizi způsobilo a jaký bude mít dopad.

Diskusi sleduje kolegyně Veronika Marková. Veroniko, k jakým závěrům zatím řečníci došli?

Veronika MARKOVÁ, redaktorka
--------------------
Dobré odpoledne. Fórum je zhruba v polovině. Zatím řečníci, kteří vystoupili, mezi kterými je například profesor Švejnar, Miloš Zeman, Robert Holman, vrchní ředitel České národní banky a také Jaroslav Míl, prezident Svazu průmyslu a dopravy, se shodli na tom, že náš bankovní sektor je zdravý, což je poměrně optimistická zpráva. Také mluví o vlivech finanční, dopadech finanční krize spíše na té sekundární úrovni. Nejskeptičtěji se vyjadřoval právě profesor Švejnar, který říká, že ačkoliv ve Spojených státech můžeme očekávat, že bude krize mnohem hlubší, bude zřejmě i kratší. To znamená, z toho vyplývá, že v Evropě pravděpodobně tedy recese bude mnohem mělčí, ale zato s ní budeme muset bojovat mnohem déle. Stejně skepticky se vyjadřuje i o růstu ekonomiky na příští rok. Říká, že můžeme být šťastní, pokud příští rok nepadneme do recese, ačkoliv zatím ty odborné odhady například od České národní banky nebo od mezinárodních agentur, Mezinárodního měnového fondu a podobně, se pohybují kolem tří procent, dvou procent, tak profesor Švejnar spíše se kloní k té nule. A také říká, že musíme být velmi opatrní, protože v krizi jsme teprve zhruba v polovině. Robert Holman také hovořil o bankách, o jejich stavu, říká, že polštářem českých bank jsou vklady a že Češi jsou spořiví, tudíž banky zatím s tímto problém nemají. Nicméně varuje na té úvěry, před úvěry. Stejně tak varuje a ostře se vyhraňuje Miloš Zeman, který zmínil to, že je velké nebezpečí, velký jed právě v lehké dostupnosti úvěrů takových těch bez záruk. Mimochodem Miloš Zeman také hovořil o tom, že české firmy, obecně firmy mají takový sací reflex, že jakákoliv podpora ze strany vlád, ze strany státu je pro ně zbytečná. Na tomto se ostatně všichni řečníci shodli, také nesouhlasí s nekoordinovaným postupem Evropské unie v rámci boje proti krizi a také nesouhlasí s tím, že se evropské vlády předhánějí v tom, která bude lépe a více krýt které podniky, které banky a podobně. To je zhruba tak zhruba vše.

Jorga HRUŠKOVÁ, moderátorka
--------------------
Veroniko, ještě se tě zeptám, prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl na fóru reagoval také na spekulace, že by se měl stát vicepremiér pro ekonomiku. Co zaznělo v jeho vyjádření?

Veronika MARKOVÁ, redaktorka
--------------------
Tak, to vyjádření bylo velice stručné. Jaroslav Míl potvrdil to, že se tedy s Mirkem Topolánkem včera sešel, že o tomto tématu hovořili, nicméně sám svou kandidaturu, svůj post vyloučil. Říkal, že premiérovi doporučil třetí osobu a že doufá, že ta třetí osoba se tedy vicepremiérem stane. Víc konkrétního dál neřekl.

Jorga HRUŠKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mezinárodní finanční fórum sleduje Veronika Marková.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.