« Zpět

mBank poplatky nemění, Fio přidá výběry zdarma

| 8. února 2011 - 10:01 | Zprávy | Účty

Banky upravují sazebníky, přečtěte si, zda budete platit za služby, které u svého konta využíváte, vyšší poplatky než dosud. Sazebníky bank byly a stále jsou dlouhé a složité. Vyznat se v nich vyžaduje hodně trpělivosti a hlavně času. Banky sice nyní podle zákona musí své klienty o změnách informovat s dvouměsíčním předstihem, málokterá to však udělá v přehledné tabulce, ze které je hned jasné, oč jde.

Banky upravují sazebníky, přečtěte si, zda budete platit za služby, které u svého konta využíváte, vyšší poplatky než dosud. Sazebníky bank byly a stále jsou dlouhé a složité. Vyznat se v nich vyžaduje hodně trpělivosti a hlavně času. Banky sice nyní podle zákona musí své klienty o změnách informovat s dvouměsíčním předstihem, málokterá to však udělá v přehledné tabulce, ze které je hned jasné, oč jde.
Vybrali jsme pro vás nejdůležitější změny, které zatím provedlo šest bank. Banky, které se prezentují levnými účty, jako je Fio či mBank, zatím žádné výrazné změny nechystají. Fio nabízí od včerejška svým klientům navíc zdarma 10 výběrů z bankomatů sítě Pharro. Po celé republice je zatím aktivních 60 bankomatů především v centrech měst, v nákupních galeriích nebo důležitých dopravních uzlech.

Jen s kosmetickou změnou přišla Česká spořitelna, zrušila totiž od ledna poplatek 300 korun, který museli uhradit ti, kteří zrušili Chytrou kartu během prvních 12 měsíců od pořízení. GE Money Bank mění na první pohled Konto Genius Gold výrazně k lepšímu – zdarma budou výběry z bankomatu v zahraničí, vklady a výběry u přepážky, vzhledem k tomu, že však vedení účtu stojí 499 korun, je spíš kupodivu, že jsou tyto služby zdarma až teď.

Předčasné splacení úvěru vyjde levněji

Všechny banky také od ledna v souladu s novým zákonem o spotřebitelském úvěru upravily podmínky sankcí za předčasné splacení na jedno procento z doplácené částky úvěru v případě, že splácíte více než rok před koncem splatnosti, a půl procenta v případě zbývající splatnosti kratší než jeden rok. Tady jde většinou o výhodu pro klienta, protože banky měly původně sankce vyšší.

Raiffeisenbank od 1. dubna
Banka umožní uživatelům eKonta jednou měsíčně vybírat hotovost na přepážkách banky zdarma. Nyní zaplatíte 60 korun. Výhoda dvou výběrů z bankomatů vlastní banky měsíčně zdarma zůstává.
U všech kont přibude možnost pořídit si úrazové pojištění za 20 nebo 30 korun měsíčně podle výše pojistného limitu od pojišťovny Uniqa.
- Změní se rozsah věrnostních podmínek na eKontu. Místo tří úrovní (Základ, Extra, Premium) budou nově jen dvě (Extra a Premium). Změna se nijak nedotkne těch klientů, kteří splní podmínky pro eKonto Premium.

Změny u eKonta Extra

* Za vedení účtu, které bylo dosud při splnění podmínek zdarma, nově zaplatí klienti 29 korun měsíčně
* Využití povoleného debetu dosud zdarma, nově 40 korun měsíčně
* Správa debetní elektronické platební karty dosud zdarma, nově 30 korun měsíčně
* Přímé bankovnictví dosud zdarma, nově 40 korun měsíčně
* Podání papírového příkazu na pobočce se zvýší z 34 na 44 korun
* Banka zcela ukončí u eKonta provoz Internetových elektronických klíčů

UniCredit Bank od 15. března

Banka převážně zdražuje, například zvedne měsíční poplatek za vedení úvěrového účtu u hypoték ze 150 na 200 korun, když nemá klient v UCB běžný účet zvýší se cena ze 300 na 400 korun (platí jen pro nové úvěry) .
Další změny
* Pojištění zneužití platební karty SAFE Basic zvyšuje z 25 na 30 korun a SAFE Plus z 35 na 40 korun
* Vklad hotovosti v korunách provedený třetí osobou vzroste z dosavadních 55 na 70 korun * Blokace karty z rozhodnutí banky dosud za 200 korun, nově zdarma
* Poplatek za poskytnutí hypotéky se z 0,8 % z objemu úvěru, (minimálně 8 000 korun a maximálně 30 000 korun) sníží na jednotných 2 500 korun
* Čerpání hypotečního úvěru na základě návrhu na vklad zástavního práva do katastru nemovitostí vzroste z 1 000 na 1 500 korun
* Konto Pohoda se změní na Konto Express, místo 64 nově 50 korun měsíčně (klienti však musí počítat s omezením počtu bezplatných výběrů z bankomatu na dva)
* Konto Praktik se změní na Konto Partners
Zdroj: tisková oddělení a ceníky bank

GE Money Bank od 1. března

Zatímco u balíčkového konta pro fyzické osoby Genius Gold banka zavádí mnoho dalších služeb, u podnikatelského Konta Genius Business Active zavádí platby za transakce, které byly dosud v ceně balíčku. Nově bude jejich počet omezen na 70. Navíc tento účet končí, novým klientům ho již nebudou nabízet. Balíčky pro podnikatele nahradí novou produktovou řadou.
Změny u Konta Genius Gold (měsíční poplatek 499 Kč)
* Změna trvalého příkazu nebo inkasa (včetně SIPO) u přepážky dosud 49 Kč, nově zdarma
* První jednorázový platební příkaz v měsíci dosud 45 Kč, nově zdarma
* Druhý a další jednorázový platební příkaz v měsíci dosud 10 Kč, nově zdarma
* Příkaz k úhradě zadaný přes bankomat GE MB nyní za 10 Kč, nově zdarma
* Odvolání jednorázového platebního příkazu po datu splatnosti dosud 50 Kč, nově zdarma
* Výběr z bankomatu v zahraničí nyní 100 Kč plus 0,5 procenta z vybírané částky, nově zdarma
* Druhý a další vklad na účet u přepážky nyní za 6 Kč, nově zdarma
* Vklad hotovosti na bankomatu nyní za 6 Kč, nově zdarma
* Poplatek za složení hotovosti na běžný účet provedený třetí osobou nyní 70 Kč, nově zdarma
* Výběr hotovosti u přepážky GEMB nyní 60 Kč, nově zdarma
* Poplatek za zaslání druhé a další upomínky při neplacení úvěru vzroste z 400 na 500 Kč

Komerční banka od 1 . ledna

Banka motivuje své klienty k placení kartou. Za každý výběr peněz nyní zaplatí klienti 5 Kč (už neplatí, že je k některým kontům určitý počet výběrů zdarma), poplatek však banka následující měsíc vrátí, pokud klient zaplatí kartou. Přitom platí: za jeden výběr minimálně jedna platba kartou v obchodě. Když tedy například v únoru vybere třikrát z bankomatu a pětkrát zaplatí kartou, vyúčtuje banka ve výpisu za únor 15 Kč a v březnu stejnou částku klientovi na účet vrátí. Výběry ani nákupy nejsou omezeny spodním ani horním limitem.
Další změny
* Roční poplatek za embosovanou platební kartu „mimo balíček“ klesl ze 700 na 490 Kč
* Roční poplatek za zlatou kartu „mimo balíček“ klesl ze 4 000 na 2 990 Kč
* Roční poplatek za stříbrnou kartu klesl z 2 500 na 990 Kč
* Odchozí platba zadaná přes Expresní linku zdražila ze 6 na 14 Kč
* Poplatek za nenahlášený výběr hotovosti (0,5 % z vybírané částky, maximálně 5 000 Kč) zrušen
* Poplatek za navýšení limitu povoleného debetu (kontokorentu), původně 200 Kč, nově zrušen

ČSOB od 1. února

Změny se týkají pouze hypotečních úvěrů. Banka některé položky zlevňuje, jiné zdražuje, pro klienty jsou však celkově příznivé. Levnější jsou nyní služby, které využívají všichni, podražují ty, které nejsou běžně využívány.
Poplatek za zpracování hypotečního úvěru klesá z 0,8 na 0,6 procenta. Snižují se také krajní hodnoty poplatku. Minimum z 8 000 Kč na 4 000 a maximum z 25 000 na 18 000 Kč.
Změny společné pro ČSOB i Poštovní spořitelnu
* Zpracování odhadu nemovitosti se snižuje za bytovou jednotku z 3 900 Kč na 3 500 Kč za standardní rodinný dům, objekt pro individuální rekreaci, z 4 600 na 4 500 Kč
* Vyhotovení protokolu o stavu stavby interním odhadcem banky vzrostlo z 1 000 Kč na 1 200 Kč
* Čerpání úvěru (první tři jsou zdarma) vzrostlo z 500 na 800 Kč
* Za nedočerpání hypotečního úvěru se do konce ledna platilo 5 % vždy, když bylo nedočerpáno více než 20 % dohodnuté výše, od února je bez poplatku (neplatí pro starší úvěry a hypotéky nad 10 milionů Kč)
* Poplatek za změnu předmětu zajištění provedenou dodatkem ke smlouvě o hypotečním úvěru byl minimálně 2 000 a maximálně 10 000 Kč, nyní je jeho výše omezena pouze na minimum 4 000 Kč
* Prodloužení splatnosti předhypotečního úvěru dříve stálo od 2 do 10 000, nyní platí pouze minimum 5 000 Kč
* Změna smluvních podmínek na žádost klienta provedená oznámením banky vzrostla z 200 na 300 Kč
* Vystavení bankovní informace o klientovi se zvýší z 500 na 1 000 Kč
* Mimořádná splátka hypotečního úvěru nebo doplňkového úvěru nesjednaná ve smlouvě o poskytnutí úvěru byla 5 % z výše mimořádné splátky bez omezení, nyní je maximální výše omezená na 25 procent z výše mimořádné splátky

Poštovní spořitelna od 1. února a od 1. dubna

U hypotečních úvěrů od 1. února stejné změny jako ČSOB.
Od 1. dubna banka mění podmínky Era osobního účtu zadarmo. Aby byl účet i nadále zadarmo, musí být na kontě minimální zůstatek 15 000 korun Pozor, nejde o obrat, ale skutečně o zůstatek, který musí na kontě po celou dobu být. Kdo podmínku minimálního zůstatku nesplní, zaplatí za vedení účtu 50 korun měsíčně. Navíc spořitelna zavádí u tohoto typu konta měsíční poplatek 26 korun za druhou debetní kartu k účtu třeba pro partnera, dosud byla další karta zdarma.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.