« Zpět

Listopad přinesl změny sazebníků, banky zlevňují poplatky

| 3. listopadu 2011 - 12:25 | Zprávy | Účty

Všechny platby z mBank budou opět zdarma, ČSOB zároveň zlevnila a zvýšila pojistné limity u pojištění karet. Fio nabízí hypotéku s fixní i variabilní sazbou. Se začátkem listopadu se novými sazebníky řídí klienti ČSOB a Evropsko-ruské banky, od 15. listopadu bude účinný nový sazebník mBank a již od 24. 

Všechny platby z mBank budou opět zdarma, ČSOB zároveň zlevnila a zvýšila pojistné limity u pojištění karet. Fio nabízí hypotéku s fixní i variabilní sazbou. Se začátkem listopadu se novými sazebníky řídí klienti ČSOB a Evropsko-ruské banky, od 15. listopadu bude účinný nový sazebník mBank a již od 24. října platí zúžený sazebník Poštovní spořitelny. V prosinci pak začne platit nový sazebník Fio banky, který ale pouze doplní ceny hypotečního úvěru. Prošli jsme je a přinášíme podrobný přehled změn.
Česká spořitelna

Česká spořitelna poplatky nemění, ale přesto některé klienty potěší. Od ledna 2012 slibuje zrychlení europlateb, ty banka připíše do druhého dne po odepsání z vašeho účtu. A pokud špatně zadáte IBAN, banka platbu jednoduše neprovede. Tím vám ušetří peníze, protože za špatně zadaný IBAN následují sankce zahraničních bank: drtivá většina českých bank takto špatně zadanou platbu provede, ta se následně vrátí a jste chudší o pár set korun.

ČSOB – zrušení trvalého příkazu zdarma

Změn v sazebníku platném od 1. listopadu je pět a minimálně dvě z nich potěší. ČSOB totiž ruší poplatek za zrušení jednorázového i trvalého příkazu k převodu, nezaplatíte také za zrušení příkazu k inkasu, ani za zrušení jeho svolení, to samé se týká služby SIPO. Bavíme se tedy o změně v případě, že tyto příkazy zadáte prostřednictvím internetového bankovnictví. Doposud banka vybírala poplatek ve výši 6 Kč.

Druhou příjemnou změnou jsou nové podmínky pojištění ztráty a krádeže platební karty. Nabídka pojištění se zúžila ze tří na pět, zároveň se zvedly limity pojištění a všechny tři nabídky i přes zvýšení limitů zlevnily.

Naopak dražší je nově vedení úvěrového účtu. Pokud si tedy v ČSOB sjednáte spotřebitelský úvěr, pak za jeho měsíční vedení zaplatíte 59 korun, doposud to bylo 50 korun.

20 korun si připlatí i ten, kdo vloží hotovost na pokladně ČSOB na účet vedený v této bance (i v Poštovní spořitelně), jehož není majitelem. Nová výše poplatku je 70 korun. Stejný poplatek zaplatí klienti Poštovní spořitelny, kteří uloží hotovost na svůj účet přes pokladnu ČSOB.

Poslední změnou jsou kompletně nové podmínky u úvěrové karty Diners Club. Roční poplatek za tuto kartu se snižuje ze 4000 na 2990 korun. Výběry z bankomatů (i zahraničních) jsou nově za 39 korun plus 2 procenta z výběru, doposud to bylo za 4 procenta.

Evropsko-ruská banka – levnější platby

Od 1. listopadu platí pro klienty Evropsko-ruské banky nový sazebník. Změna nepotěší ty, kteří trvají na papírovém měsíčním výpise z účtu. Ten byl doposud zdarma, nově je za 100 korun. Zdarma ale zůstává v souladu se zákonnými požadavky elektronický výpis.

Hlavní změny se udály u bezhotovostního platebního styku. Odchozí platby zadané přes internetové bankovnictví zlevnily o 2 koruny, z 5 na 3 koruny. Naopak dvojnásobně na 20 korun zdražila odchozí platba zadaná na papírovém nosiči.

Z 5 na 3 koruny zlevnily také odchozí platby z trvalých příkazů a inkas. Levnější je i jejich založení (z 20 na 10 Kč), změna a zrušení (z 20 na 0 Kč).

Zlevnily také vklady a výběry nad 500 tisíc korun. Zatímco doposud se poplatek vybíral z celé části vkladu či výběru, nově bude počítán jen z části nad 500 tisíc korun (0,15 % u výběrů; 0,10 % u vkladů).

Naopak dražší může být nevyzvednutí nahlášeného výběru. Zde sankce zůstává na 0,1 % z plánovaného výběru, ale zvedá se maximální výše poplatku z 1500 na 3500 korun.

Fio banka – hypotéky bez poplatku

Již od října jsou v nabídce Fio banky hypotéky. V souvislosti s tím bude od 11. prosince platit nový sazebník, v něm bude ale jedinou změnou právě doplnění poplatků u hypotečních ú­věrů.

Ty si v této bance můžete pořídit bez poplatků za poskytnutí úvěru nebo za měsíční vedení úvěrového účtu. Fio banka zároveň nabízí hypotéky s fixní i variabilní sazbou. Variabilní sazba je stanovena jako 1měsíční PRIBOR (nyní 0,95 %) plus 2,15 %. U fixních sazeb je nejnižší minimální sazba nastavena u 5leté fixace – 3,51 %.

Fio banka nabízí hypotéku s dobrými podmínkami případného předčasného splacení. Až 20 % původní výše úvěru splatíte bez sankce, vyšší částku splatíte za sankční poplatek ve výši 2 % výše splátky. Variabilní hypotéku je možné splatit kdykoli zdarma.

K hypotéce zároveň můžete zřídit Hypospořicí konto a pokud zůstatek na něm překročí 50 000 korun, pak „na hypotečním úvěru jistina ve výši zůstatku na Hypospořícím kontu nebude úročena, tj. bude s nulovým úročením“.

Maximální výše úvěru je omezena 85 % hodnoty nemovitosti a půjčit si můžete 300 tisíc až 10 milionů korun. Splatnost si můžete zvolit od 5 do 30 let.

Čtěte také: Jak si založit bankovní účet přes internet?

mBank – odchozí platby opět zcela zdarma

Na mBank zřejmě zapůsobila nová konkurence (Zuno Bank, Fio banka, Equa Bank, Air Bank) a tak slovy klasika již v polovině září odvolala, co nařídila a nařídila, co odvolala.

V tiskové zprávě tehdy oznámila: S platností od 15. 11. 2011 nabídne mBank všechny odchozí platby z běžného účtu mKONTO na účet v jiné bance v ČR zdarma. Veškerý platební styk v rámci České republiky tak bude pro klienty banky zcela zdarma.

Alespoň zčásti se tak vrací k původní nabídce, kdy byla skutečně bezpoplatkovou bankou, což se změnilo v létě 2010. Tehdy byla právě zpoplatněna (3 Kč) každá jedenáctá a další jednorázová platba na účet jiné banky v Česku.

Beze změny ale zůstává poplatková politika u výběrů z bankomatu. Za první tři výběry tak i nadále zaplatíte po devíti korunách, ty ovšem můžete vynulovat, pokud za měsíc utratíte kartou dva, tři respektive čtyři tisíce korun. Čtvrtý a další výběr je pak vždy za 35 korun.

V novém sazebníku pak dále najdete jediné dvě změny. Tou první je, že každá druhá a další platba v měsíci ze spořicího účtu eMax Plus provedená přes operátora mLinky bude o 20 korun levnější. Ke 150 korunám se již totiž nebude přičítat příplatek za využití právě mLinky. Zlevňuje i měsíční poplatek za životní pojištění k hypotéce platný od 25. měsíce splácení úvěru. Dosud je to 0,028 % z aktuální výše nesplacené jistiny, od 15. listopadu to bude 0,025 %.

Poštovní spořitelna – méně stránek

Nový sazebník platí již od 24. října. Sama Poštovní spořitelna avizovala, že hlavním posláním nového sazebníku je jeho zjednodušení. To je patrné například na tom, že počet stran sazebníku klesl z 53 na 35.

V praxi to pak znamená, že se poslední dva sazebníky velmi špatně porovnávají. Pokud jsme ovšem byli dostatečně pozorní, pak se retailu žádné změny netýkají (kromě toho, že Era Online účet se dostal z předposlední části sazebníku na druhou).

Jak již ale dříve upozornil server Aktuálně.cz změna sazebníku zasáhne bytová družstva a společenství. Ta totiž dosud mohla využívat Postkonto pro neziskový sektor s nulovým paušálem za vedení účtu. Nově však budou tyto účty převedeny na Era účet pro právnické osoby, jehož vedení přijde na 50 korun měsíčně.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.