« Zpět

Lidovci chtějí průhledné poplatky

| 7. října 2008 - 8:00 | Zprávy | Účty

Ani hrozba, že finanční krize může naplno udeřit i v České republice, není důvodem k tomu, aby tuzemské banky snižovaly ceny za své služby. V současné době ale odborná veřejnost vysílá apel alespoň ke sjednocení terminologie v sazebnících bank.

Včera o tom na tiskové konferenci informovali zástupci vládní strany KDU-ČSL s provozovatelem specializovaného serveru Bankovnipoplatky.com.

„Naše výzva ke sjednocení terminologie neznamená regulační zásah státu a nejde ani o myšlenku zcela novou, kde by bylo zapotřebí složitých studií či analýz. Chceme vyvolat veřejnou diskusi a díky tomu dosáhnout větší přehlednosti sazebníků bank. Pro běžné klienty je totiž takřka nemožné porovnávat nabídky jednotlivých bankovních ústavů, a tudíž nemají ani ekonomický důvod měnit svoji banku,“ uvedl Patrik Nacher, provozovatel serveru Bankovnipoplatky.com.
Vedle zprůhlednění sazebníků bankovních domů je snahou křesťanských demokratů také zrychlit převod peněz mezi bankami. „Převod peněz může zabrat až pět dnů, pokud do bankovní operace vstoupí víkend. Myslíme, že v elektronickém světě je to špatně,“ řekl Roman Línek, první místopředseda KDU-ČSL. Nynější zákonná lhůta dovoluje převádět peníze z účtu na účet až tři pracovní dny. Vládní strana navrhne zkrácení lhůty na nejvýše dva dny.
Téma bankovních poplatků se nyní v době finanční krize trochu odsouvá do pozadí a v souvislosti s bankami se hovoří zejména o jejich stabilitě. Stále ale platí, že české banky zatím nejsou konkurencí příliš nuceny své služby zlevňovat. Přitom prostor ke snížení poplatků je v Česku značný, protože tuzemské banky patří mezi nejdražší v Evropě. I proto v těchto dnech portál Bankovnipoplatky vyhlašuje už čtvrtý ročník ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek. Probíhat bude nejen v České republice, ale i na Slovensku.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.