« Zpět

Lidé nevědí, že mají pojištěné vklady

| 3. června 2009 - 12:06 | Zprávy | Účty

Až neskutečně malé povědomí mají české domácnosti o tom, že jsou jejich vklady v bankách pojištěny. Pouhých třináct procent lidí někdy slyšelo o Fondu pojištění vkladů (FPV). Vyplývá to z průzkumu, o kterém včera informovali zástupci FPV. Více než čtyřicet procent lidí vůbec neví, že jsou jejich úspory v bankovních domech pojištěny.

Až neskutečně malé povědomí mají české domácnosti o tom, že jsou jejich vklady v bankách pojištěny. Pouhých třináct procent lidí někdy slyšelo o Fondu pojištění vkladů (FPV). Vyplývá to z průzkumu, o kterém včera informovali zástupci FPV.

„Více než čtyřicet procent lidí vůbec neví, že jsou jejich úspory v bankovních domech pojištěny. Zcela nejmenší povědomí je mezi mladými lidmi ve věku 18 až 24 let a pak mezi seniory,“ vysvětlil včera na tiskové konferenci Tomáš Macků ze společnosti Ipsos Tambor. Právě tato firma letos v lednu a únoru průzkum mezi tisíci respondenty pro FPV prováděla.
„Toto zjištění, respektive neznalost lidí je pro nás velice překvapující, zvláště po tom, co se dělo ve světě na podzim v době finanční krize,“ řekla Renáta Kadlecová, výkonná ředitelka FPV.
Velice nízké povědomí mezi lidmi panuje také v tom, na jaká finanční aktiva se pojištění vlastně vůbec vztahuje. Pojištění vkladů se přitom vloni na podzim zvýšilo na dvojnásobek - ekvivalent 50 tisíc eur (1,34 milionu korun). Nově je pojištěn celý vklad, dříve to bylo jen 90 procent.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.