« Zpět

Krize jako šance na změnu?

| 8. září 2009 - 11:41 | Zprávy | Účty

Po letošním horkém létě by nás, aspoň obrazně, měl čekat horký podzim. Důvodem je nejen napětí kolem předčasných voleb, ale i to, zda se dokážeme konečně vymanit z objetí postupující recese a finanční krize.


Zejména politici jsou po delším otálení a přešlapování nažhaveni vstoupit do hry a přispěchat na pomoc s recepty, jak krizi pokořit. Než se z jejich slov stanou činy, na což si jako vždy chvíli počkáme, sejdou se přední ekonomové, politici, podnikatelé a manažeři v Praze na V. Finančním fóru Zlaté koruny, aby si společně vyjasnili, oč v tomto okamžiku vlastně jde a jak na situaci bez emocí reagovat.

Fórum se uskuteční 23. září pod názvem „Krize jako šance na změnu?“ Ta otázka není od věci. Přestože nás může krize ještě všelijak potrápit, je to i příležitost leccos změnit a vyjít z této pohromy se ctí. Dokonce se dá říci, že právě krize má schopnost změnit a urychlit řadu věcí, které by v normálních časech tuto šanci neměly. Hospodářská situace není růžová a měli by na ni reagovat především politici. Pravý stav věcí nastínil nedávno ministr financí Eduard Janota, pod jehož záštitou se fórum koná a který na něm vystoupí s úvodním referátem. Účastníky diskuse budou dále Jan Fischer, Mirek Topolánek, Miroslav Kalousek, Milan Štěch a Milan Urban. Slovo dostane i expremiér Miloš Zeman. Diskuse bude nabitá, o čemž svědčí i to, že v ní vystoupí viceguvernér ČNB Miroslav Singer, ekonomičtí experti politických stran, zástupci odborů, makroekonomové a analytici.
Krize je velkou a jedinečnou šancí také pro podnikatele. Diskutovat o tom budou Jaroslav Míl, prezident Svazu průmyslu a dopravy, Petr Kužel, prezident Hospodářské komory, Jan Mühlfeit, ředitel Microsoftu a další významní manažeři a podnikatelé. České ekonomice chybí vize, která by formulovala, co očekáváme od budoucnosti a jakým směrem se chceme vydat, abychom obstáli ve stále tvrdší světové konkurenci. Fórum bude jedním z prvních pokusů tuto vizi zformulovat.

K roli ekonomů, k ekonomickým prognózám a k tomu, zda a jak by měli ekonomové v době krizí radit politikům, se vyjádří přední ekonomové Jan Švejnar, Michal Mejstřík, Luděk Niedermayer a spolu s nimi analytici, kteří ekonomický vývoj u nás dlouhodobě sledují. Otevřením tohoto tématu se dostáváme k dosti podstatné otázce: kdo koho v krizi vlastně ovlivňuje? Tato otázka se dá rozšířit i na roli a postavení médií. Ačkoliv média krizi nevyvolala, faktem je, že napomohla k jejímu rozšíření po světě. Abychom se v tom lépe vyznali, bude se fórum věnovat i těmto problémům. Na toto téma vystoupí šéfredaktor MF Dnes Robert Čásenský, ředitel zpravodajství ČT Milan Fridrich, další šéfredaktoři a mediální teoretici.
Krize nastolila řadu otázek, které bychom v normální době neřešili. V. Finanční fórum Zlaté koruny je výzvou současné elitě, která se zde sejde, aby se k těmto závažným otázkám vyjádřila. Tohoto významného fóra, které proběhne za mimořádně velké účasti politických, ekonomických a mediálních špiček, se můžete zúčastnit také.
Zapojte se pomocí facebooku do diskuse na toto téma a zeptejte se řečníků finančního fóra na to, co vás o krizi zajímá. Autor nejzajímavějšího dotazu bude mít možnost přímo na fóru vystoupit a v přímém přenosu položit svůj dotaz. Zapojte se zde.

Více informací o finančním fóru najdete na www.zlatakoruna.info/financni-forum

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.