« Zpět

Koruna končí, co s ní?

| 2. ledna 2009 - 12:18 | Zprávy | Účty

EURO NA SLOVENSKU: Slovenské bankovky a mince ještě nějakou dobu po zavedení eura na Slovensku budou vykupovat některé české banky a směnárny. Česká spořitelna například ještě dva roky. O výměnu peněz se nemusí starat majitelé devizových účtů.

EURO NA SLOVENSKU: Slovenské koruny lze u nás ještě vyměnit

Slovenské bankovky a mince ještě nějakou dobu po zavedení eura na Slovensku budou vykupovat některé české banky a směnárny. Česká spořitelna například ještě dva roky. O výměnu peněz se nemusí starat majitelé devizových účtů. Poplatky za převody peněz mezi oběma zeměmi se podle největších bank působících na obou stranách hranice nemění. Ušetří však slovenští klienti – převod eur do eurozóny pro ně výrazně zlevní.

Kdo doma ještě narazí na slovenské koruny, nemusí se bát, že už si za ně nic nekoupí. Na Slovensku se jimi dá platit až do poloviny ledna, navíc kterákoliv slovenská komerční banka vyměňuje slovenské bankovky za eura až do konce roku. Poslední instancí pro opozdilce je pak Národní banka Slovenska a některá z jejích devíti poboček. Výměna slovenských bankovek za eura je v nich časově neomezená. Kdo se chce zbavit korun bez cestování, může to zkusit i u nás. „Slovenskou měnu budeme směňovat na pobočkách i po 1. lednu, a to minimálně ještě dva roky,“ říká Kristýna Havligerová z České spořitelny. Od Nového roku si ale spořitelna za výměnu účtuje poplatek 10 procent. Oproti tomu například ČSOB už slovenskou měnu odkupovat nebude.
Vyměňovat koruny ještě nějakou dobu po nástupu eura jsou připraveny i některé směnárny. Například MiFin bude ve svých osmi pobočkách převážně v severomoravských městech koruny vykupovat do 15. ledna. „Je to služba pro zákazníky. Mohou si u nás vyměnit bankovky amince od desetikorun výš,“ uvedl po telefonu zástupce firmy.
Oproti tomu řetězec směnáren Chequepoint, který působí zejména v Praze a ve větších městech Česka, už slovenské koruny nebere. „Skončili jsme s tím den před Silvestrem,“ uvedl jeden ze zaměstnanců v sídle firmy na Praze 1.
Jednou z možností, jak se zbavit starostí o přeměnu většího množství slovenských korun, bylo založit devizový účet u některé české banky. K 1. lednu se pak existující účty ve slovenských korunách automaticky převedly na eurové. Jejich majitelé se tak nemusí o nic starat. Převodní kurz je oficiálně daný, Slováci přistupují k euru v poměru 30,126 SKK za euro.
Poplatky spojené s eurovým účtem zůstávají podle českých bank stejné, jako byly za účet ve slovenských korunách. Pokud už někdo jeden eurový účet má z minulosti, vyplatí se ten nově vzniklý zrušit – je zbytečné platit poplatky dvakrát.

Slováci ušetří, pro Čechy žádná změna

Poplatky za přesuny peněz mezi Českem a Slovenskem se nemění. Potvrdila to ČS, ČSOB i UniCredit, tedy banky, které působí v obou zemích. Přechod na euro přinese některé levnější služby klientům slovenských bank. Za převody eur mezi bankami eurozóny budou platit místo několika stovek korun jednotnou sazbu 0,83 eura (25 SKK) za převod na pobočce, 0,1 eura (3 SKK) za elektronickou transakci.
Tři koruny místo pětadvaceti budou klienti slovenské ČSOB nově platit při převodech na účty v české ČSOB (včetně Poštovní spořitelny). Výše zmíněné české finanční ústavy, které poskytovaly zvýhodněné výběry z bankomatů svých sesterských bank na Slovensku, v tomto směru nic nemění. Totéž podle bank platí i ohledně poplatků za převod peněz mezi oběma zeměmi.

Dokdy se mění

16. leden 2009 - do tohoto data včetně se dá na Slovensku platit slovenskými korunami, drobné nazpátek dostanete v eurech. 30. června 2009 Končí výměna slovenských mincí u slovenských komerčních bank. Za výměnu více než sto kusů bankovek či mincí si mohou banky účtovat poplatek. 31. prosince 2009 Končí výměna slovenských bankovek u komerčních bank na Slovensku. do 31. 12. 2013 Národní banka Slovenska končí výměnu mincí. Výměna bankovek je časově neomezená.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Mám 480 slovenských korun,kde je mohu směnit za eura. Děkuji za info

Mám 480 slovenských korun,kde je mohu směnit za eura. Děkuji za info