« Zpět

Konto v bance můžete mít úplně zadarmo

| 1. října 2008 - 11:49 | Zprávy | Účty

Banky se snaží zaujmout klienty, kteří budou mít jednou nadprůměrné příjmy. Proto jsou STUDENTSKÁ KONTA levná. Jestli jste až dodnes neměli účet v bance, se vstupem na vysokou školu ho jistě budete potřebovat. Třeba proto, abyste nemuseli volat rodičům pokaždé, když si budete chtít nabít kartu do menzy.

Taky výdělky z brigád je třeba někam posílat a pohodlnější je to na vlastní než na tatínkovo konto.

Požadavek č. 1: Chceme platební kartu
Poslali jsme dva redakční elévy Vojtu s Jessikou do banky, aby si vybrali studentský účet.
Oba se shodli, že rozhodně chtějí účet s kartou a s internetovým bankovnictvím, líbily by se jim i výběry z bankomatu zdarma a třeba nějaká sleva do oblíbeného obchodu či na lístky do kina. A bankomaty by měly být dostupné, blízko domova nebo školy. „Abych chodila k cizímu bankomatu, to vyjde dost draho. Výběr stojí i přes 30 korun,“ popisuje Jessica. A vystupovat z tramvaje cestou ze školy kvůli bankomatu není moc praktické.
Úrok není podstatný Vojta s Jessikou přemýšleli i o tom, jestli je důležité, kolik peníze na účtu vydělají. Pak se shodli, že ne - na kontě nebudou mít desetitisíce, bude to spíš taková provozní záležitost. Příjem z brigády, kapesné od rodičů, zaplacení telefonu, jízdenky na hromadnou dopravu, občas nějaký nákup. Kdyby k větším penězům přišli, uložili by si je nejspíš na jiný typ konta - na spořicí účet.
Nejprve k internetu, pak do banky Vojta zasedl k internetu a porovnával čísla. „Rozdíly se nám nezdály zásadní, účty pro mladé jsou dost levné,“ popisuje zkušenost. Chvíli váhali nad nabídkou mBank, která má účet v podstatě úplně zadarmo, ale pak je odradila krátká historie banky. „Mám raději jistotu, že v případě potřeby mohu dojít někam na pobočku a řešit svůj problém s živým člověkem,“ vyjádřila jednu z obav Jessica. Na druhou stranu u mBank by nic neplatili, kdyby jim stačily elektronické výpisy a tři výběry z bankomatu měsíčně.
Nakonec se rozhodli, že vyrazí osobně do tří bank:

* bankomatů a věrnostní program
* Komerční banka - systém slev pro mladé a dobré ceny
* ČSOB - výběry z bankomatu zdarma

Není nad osobní dojem

Od stolu by si Vojta s Jessikou asi vybrali ČSOB - lákavé jim přišly zejména výběry z bankomatu zdarma. Když se však vrátili z obchůzky po pobočkách, bylo jejich rozhodnutí jiné.
„Ocitli jsme se v roli klienta, který stojí frontu, aby mohl řešit své peníze. A bylo nám to dost nepříjemné,“ říkají. V ČSOB šli do tří poboček - z prvních dvou po 20 minutách čekání odešli, uspěli až ve třetí. A dost je rozezlilo, když se jich pracovník banky zeptal, proč se na účet ptají, když je vše na internetu a mohli to tam najít.
„Nakonec jsme se nejlépe cítili v Komerční bance. Pracovnice se k nám chovala jako k opravdovým klientům a informace byly vyčerpávající. A potěšila nás i taková maličkost, jako že nám na konci schůzky podala ruku,“ hodnotí svou zkušenost. Účet Gaudeamus2 nadstandard, který si tu vybrali, stojí 20 korun měsíčně. Má internetové bankovnictví a neomezený počet výběrů z vlastního bankomatu.

Přineste si potvrzení

Abyste si v bance mohli otevřít studentské konto, musíte být mladí a většinou i studovat. O tom budete nosit potvrzení. Například Česká spořitelna ho chce každý rok, ale třeba GE Money Bank stačí jen dvakrát - jednou ve 20 a jednou ve 24 letech.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.