« Zpět

Komerční banka vydělala 8,5 miliardy

| 5. listopadu 2009 - 11:02 | Zprávy | Účty

Bankovní domy v Česku vydělávají i v těžkých dobách miliardy. Včera zveřejnila výsledky hospodaření za prvních devět měsíců roku Komerční banka, která vydělala 8,5 miliardy korun. To je sice o 1,4 miliardy méně než za stejné období loni, přesto je to však v období, kdy prudce roste počet nesplácených úvěrů, dobrý výsledek. Pro letošní rok má banka cíl přiblížit se ziskem 11 miliardám, což se jí může docela dobře podařit.

Banky
zisk kb o miliardu klesl. mateřská socGen naopak vydělala výrazně více české banky podle ekonomů ještě čeká pokles výnosů

Již minulý týden oznámila své výsledky také Česka spořitelna, která dokonce za první tři čtvrtletí oproti stejnému období loňského roku zisk zvýšila.
V případě Komerční banky se o pokles zisku největší měrou zasloužily opravné položky na nesplácené úvěry. Ty vyrostly o více než 153 procent na 4,2 miliardy korun. Podle prohlášení banky přitom tyto náklady v dalších měsících dál porostou. „Banka očekává, že trend zhoršování rizikového profilu půjček soukromým klientům bude ještě pokračovat, protože růst nezaměstnanosti ještě nedosáhl vrcholu. Jeho dosažení se v současnosti očekává v polovině roku 2010,“ uvedla banka v tiskové zprávě. Naopak u firemních půjček je již situace lepší.
Bance se také podařilo vybrat o miliardu více na úrocích než v prvních třech čtvrtletích roku 2008. Konkrétně z úroků banka získala 16,5 miliardy korun. Na poplatcích naopak vybrala méně než loni.
Analytici výsledky hodnotí vesměs pozitivně. „Žádné velké překvapení se nekonalo. Banka splnila, co se od ní očekávalo. Nicméně tato dobrá predikovatelnost a to, že nezveřejnila žádné negativní zprávy, může nadále posílit důvěru investorů v akcie banky,“ říká analytik společnosti Atlantik FT Milan Lávička.
Akcie Komerční banky včera na zveřejněné výsledky téměř nereagovaly. Jedna akcie se na burze prodává za 3423 korun.
A jak se českým bankám bude dařit dál? I když růst opravných položek by měl být již jen mírný, zasáhne teď banky podle Marka Hatlapatky ze společnosti Cyrrus pokles výnosů. „Výnosy z úvěrů i z poplatků klesnou až se zpožděním. Banky navíc již poměrně výrazně srazily náklady a nemají dál kde šetřit,“ říká Hatlapatka. Než se situace zlepší, lze tak očekávat, že se bankám zisky ještě o něco sníží.
Kromě Komerční banky zveřejnila včera výsledky hospodaření i její mateřská francouzská finanční skupina Société Générale. Té se především díky příjmům z investičnho bankovnictví - tedy z poplatků za obchodování s akciemi a zprostředkování fúzí a akvizic - zisk zvýšil více než dvojnásobně na 426 milionů eur (přes 11 miliard korun).

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.