« Zpět

Komerční banka jde po stopách mBank: Chceš výběr zdarma? Plať kartou

| 23. září 2010 - 9:52 | Zprávy | Účty

Od 1.1.2011 přichází Komerční banka s věrnostním programem, jehož hlavní funkcí bude, alespoň prozatím, motivovat lidi k častějšímu placení kartou. Komerční banka (KB) ohlásila změnu poplatkové politiky. Od 1. ledna 2011 se tak majitelé účtů v této bance stanou součástí jakéhosi věrnostního programu s názvem MojeOdměny. Program bude při spuštění obsahovat jen pár základních pravidel, hned ale přinese zásadní obrat v přístupu k poplatku za výběr z bankomatu. Budou to sami uživatelé služeb KB, kteří si budou rozhodovat o tom, zdali budou mít výběry zdarma nebo za 5 korun.


V sazebníku banky, který bude platit od nového roku se pak objevuje ještě několik změn. Některé jsou příjemné, jako např. ta, že banka snižuje roční poplatek za prémiové platební karty, naopak dražší budou služby telefonního bankovnictví. Čtěte také: Levné účty bez poplatků a nejvyšší úroky na vkladech.
Absolventi rok zdarma

MojeOdměny to je tedy značka, se kterou se začneme od nového roku výrazněji v souvislosti s nabídkou KB setkávat. Podle zástupců banky by se celý program měl postupně rozrůstat o další bonusy, konkrétně je však zatím s ohledem na konkurenci nechtějí sdělovat.
Vedle změny poplatků za výběr kartou KB již zprovozněla také věrnostní systém zaměřený na bývalé studenty. Ten všem absolventům a předchozím majitelům studentských kont u KB po dobu jednoho roku vrací měsíční poplatek za vedení vybraného běžného konta. Banka přitom nikterak neomezuje dostupnost této možnosti, když nestanovuje minimální délku, po kterou musel absolvent před přechodem na běžný účet být majitelem studentského konta.
Dodatečnou podmínkou pro vrácení měsíčního poplatku za vedení účtu je měsíční obrat na účtu. V případě, že jako absolvent přejdete na Perfekt konto, musíte mít obrat ve výši 10 000 Kč, u Extra konta je to 15 000 Kč.
Platba a výběr, kus za kus
Studentů, doktorů, právníků, zedníků, prostě všech klientů KB se dotkne hlavní bankou naplánovaná změna. Cílem je snížit náklady spojené se správou bankomatů, a tak KB připravila nikterak agresivní program, kterým se bude snažit své zákazníky převychovat tak, aby své platební karty využívali více k placení a méně k výběrům. Podle zástupců banky je současný koloběh peněz na trase výběr a následná platba u obchodníka zbytečně klikatá a i sám uživatel bankovních služeb by měl do budoucna ocenit možnost napřímit tento svůj zvyk.
Prvním krokem k této „převýchově“ je zrušení všech bezplatných výběrů z bankomatů KB, které současné varianty běžných účtů nabízejí. Od 1. ledna se tedy nemění cena balíčků a až na konec určitého počtu bezplatných výběrů kartou ani jejich obsah. Základ bude nyní nastaven tak, že výběr z bankomatů KB u všech kont (i u prémiových, kde je dnes počet bezplatných výběrů neomezen) bude stát 5 korun. Tento poplatek bude také normálně zaúčtován.
Může vám však být v příštím měsíci vrácen (bankou připsán na účet). Přitom se postupuje podle jednoduché pravidla kus za kus. Jakákoli platba u obchodníka (i internetová) a v jakékoli výši (stačí zaplatit kartou za rohlík) vám vrací pětikorunu za provedený výběr v libovolné výši. Zároveň platí, že pokud v měsíci provedete více plateb kartou, než kolikrát vyberete z bankomatu, tak se tento nadbytek s koncem měsíce maže a v novém měsíci se vše počítá od nuly.
Většina lidí nebude muset měnit své návyky

Do provedených plateb se počítají také ty provedené kreditní kartou. Poplatek se vám ale za tuto transakci vrací jen u výběru debetní kartou, případný poplatek za výběr z bankomatu kreditkou vám banka nevrátí (což je v souladu s filozofií tohoto produktu).
Podobné je to u použití platební karty v zahraničí. Platby u zahraničního obchodníka vám dávají možnost vrácení poplatku při výběru debetní kartou v bankomatech KB v Česku. Případné výběry v zahraničí tento mechanismus nekryje. Ještě dodejme tu samozřejmost, na kterou není radno zapomenout, že se vše popisované týká jen bankomatů KB.
Podle statistiky, kterou KB předkládá, nebudou dvě třetiny stávajících klientů nuceny měnit své chování. Již nyní se totiž jejich počet plateb u obchodníka minimálně vyrovná počtu výběrů. Pokud by klienti banky provedli v měsíci o jednu transakci více, než jsou zvyklí nyní, bude mít všechny výběry zdarma 80 % z nich. Průměrně vyberou klienti KB z bankomatu hotovost 1,4krát měsíčně.
Naučte se nový jazyk
Vyznejte se v mBankovštině: nejlépe složitě a nepřehledně

Méně za platební karty, více za telefonní banku
Banka na tiskové konferenci představila také všechny podle ní významné změny, kterých dozná sazebník platný od 1. 1. 2011. Protože chce více zpřístupnit prestižní karty, zlevnila jejich roční poplatek a zachovala rozsah nabízených služeb. Majitel zlaté karty (MasterCard, Visa) u KB tak od příštího roku zaplatí ročně 2990 Kč na místo dosavadních 4000 Kč. Stříbrnou kartu k podnikatelským účtům pak nově získáte za roční poplatek 990 Kč, doposud to bylo 2500 Kč. KB sníží také poplatek za embosované karty ze 700 na 490 Kč. Naopak více zaplatí držitelé elektronických karet pro podnikatele Maestro a Visa Electron. Roční poplatek roste z 200 na 270 Kč.
Nepříjemná bude změna sazebníku pro ty, kteří své platební transakce zadávají nejčastěji přes telefonní bankovnictví. Zatímco dnes je transakce přes Expresní linku pro fyzické osoby zpoplatněna 6 korunami a podnikatelé zaplatí 11 korun, od nového roku zaplatí všichni za jednu transakci 14 korun. Pro fyzické osoby tak jde o více jak 130% zdražení, které banka zdůvodňuje nákladností služby. Cena příkazu přes internetové bankovnictví se nemění, nadále zaplatíte 4 koruny za transakci a právě sem se banka snaží uživatele telefonního bankovnictví přesměrovat.
Naopak příjemnou změnou je zrušení poplatku za zvýšení limitu u povolených debetů (kontokorentů), jestliže si necháte zvýšit úvěrový rámec, nezaplatíte za to od příštího roku nic, dnes je to 200 Kč.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.