« Zpět

Klienti Raiffeisenbank jsou podle průzkumů nejspokojenější na trhu

| 23. června 2009 - 11:49 | Zprávy | Účty

S Máriem Droscem, členem a výkonným ředitelem retail Raiffeisenbank o tom, jak v silné konkurenci udržet vynikající postavení.


* eKonto - špičkové elektronické bankovnictví Raiffeisenbank je skutečně špičkovým produktem. Zvítězilo pod hlavičkou eBanky již v prvním ročníku Zlaté koruny a od roku 2006 je ve své kategorii nejlepší dokonce již počtvrté za sebou. Je obtížné v současné konkurenci elektronického bankovnictví udržet toto špičkové postavení?
    Máme velkou výhodu v tom, že máme výrazný náskok a pořád nabízíme ojedinělé služby, které nikdo jiný nemá - af už je to multiměnový účet nebo třeba zamykání platební karty. Samozřejmě ale nespíme na vavřínech a naše elektronické bankovnictví dále rozvíjíme - nejlepším důkazem je právě eKonto. eKonto se loni stalo prvním a dosud jediným účtem na trhu, za jehož vedení banka platí klientům, od července navíc tento bonus zdvojnásobíme. V internetovém bankovnictví jsme dále rozšířili nabídku investičních produktů, připravili jsme speciální aplikaci umožňující jednoduchou platbu daní a cel, přes internetové bankovnictví lze získat i spotřebitelské úvěry či kreditní karty.
* Krátce po uvedení na trh zaznamenalo mimořádný úspěch svým prvním místem ve Zlaté koruně Podnikatelské eKonto. Má nějakou spojitost s eKontem?
    Ano, Podnikatelské eKonto vychází z úspěšného modelu eKonta. Stejně jako u eKonta získají podnikatelé tím větší slevy, čím více budou banku využívat - tedy budou si do ní posílat své příjmy, budou u ní mít investice nebo úvěry. Pokud podnikatel splní maximální věrnostní podmínky - a ty mimochodem nejsou nijak přehnaně přísné - získá zdarma vedení účtu včetně přímého bankovnictví, karty či služby eKomunikátor (propojení účtu s firemním účetnictvím), zdarma má i dva výběry z bankomatu - tedy služby, za které by dříve zaplatil více než 400 korun měsíčně. Ted jsme navíc spustili nový typ účtu Podnikatelské eKonto Prémium, které má další benefit navíc: podnikatel může získat zdarma i příchozí a odchozí platby.
* Loni druhá Variabilní hypotéka, kterou nabízíte, se letos vyhoupla na první místo. Prodej hypoték obecně v současné době klesá. Mohou s tím banky něco udělat a tento trh znovu rozhýbat?
    V tomto roce asi ne, počítáme s poklesem trhu z loňských rekordních hodnot. Důvodem je především to, že kvůli krizi si berou hypotéky především ti klienti, kteří skutečně bydlet potřebují. Pokud jejich potřeba bydlet není akutní, nikam nepospíchají. Nicméně, pokles poptávky neznamená, že bychom hypotéky nechtěli poskytovat. Právě u variabilní hypotéky jsme připravili i její účelovou verzi, když nám klient řekne, na co úvěr chce, dostane lepší úrokovou sazbu. Aktuální novinkou pak jsou speciální „zelené" úvěry, které nabízejí různé nadstandardní slevy a výhody klientům, kteří chtějí čerpat dotace z programu Zelená úsporám.
* Své klienty nenecháváte v klidu a prakticky každý týden přicházíte s nějakou inovací, novinkou nebo zlepšením. Jak tuto vaši snahu klienti vnímají a co pro banku znamená?
    Naší dlouhodobou strategií je být bankou, která klientům naslouchá a přináší nové produkty na základě jejich přání, v souladu s naším sloganem Banka inspirovaná klienty. Tato strategie se nám vyplácí, podle nezávislých průzkumů jsou naši klienti nejspokojenější na trhu a v celoevropském srovnání patříme podle spokojenosti klientů mezi 10 % nejlepších bank.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.