« Zpět

Když banka zkrachuje

| 31. března 2009 - 11:51 | Zprávy | Účty

Peníze, které si ukládáte do bank nebo kampeliček, jsou pojištěny na sto procent do částky odpovídající padesáti tisícům eur (cca 1 350 000 korun). Jak se to projeví, když banka zkrachuje? O své peníze každopádně nepřijdete. Vyplatí je Fond pojištění vkladů. Nečekejte však, že se vám finance vrátí hned.


Nejprve musí fond obdržet od České národní banky oznámení, že finanční ústav není schopný dostát svým závazkům. Tuto informaci musí ČNB vydat nejpozději dvacet jedna dnů od okamžiku, kdy se tu skutečnost dozví.
Fond má tři měsíce na to, aby zvládl zpracovat všechna data a předat je bance, která bude peníze vyplácet. Pak stanoví den, od kterého si budete moct svoje úložky vyzvednout. Dozvíte se jej na pobočce zkrachovalé banky nebo v médiích.
Nemusíte spěchat
Na výběr peněz máte dost času. Až pět let od chvíle, kdy fond vyplácení zahájí. Nemusíte tedy panikařit. Například při pádu Union bank peníze vyplácela GE Money, která každou sobotu otevřela pobočky jen pro klienty zkrachovalého ústavu. Ti pro úspory šli hned a zbytečně stáli hodiny v dlouhých frontách.
Dostanete dvojnásobek?
Jsou také případy, kdy dostanete víc. Peníze uložené na spořicím účtu ING Konto jsou kryté do sta tisíc eur, tedy zhruba do 2,70 milionu korun. Banka je totiž navázaná na holandský systém ochrany vkladů. Stejnou službu nabízí také mBank, pokud jeden účet vlastní dvě osoby, třeba manželé. Oberbank pojišťuje vklady neomezeně.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.