« Zpět

Kdy dát příkaz bance, aby peníze došly druhý den

| 9. listopadu 2009 - 11:54 | Zprávy | Účty

Od listopadu mohou klienti bank převést bezhotovostně peníze tak, aby již druhý den je měl příjemce v jiné bance na svém účtu a mohl s nimi i disponovat. K tomu ale plátce musí splnit určité podmínky. Jaké? Příkaz je nutné zadat v tzv. provozní době banky. 

Od listopadu mohou klienti bank převést bezhotovostně peníze tak, aby již druhý den je měl příjemce v jiné bance na svém účtu a mohl s nimi i disponovat. K tomu ale plátce musí splnit určité podmínky. Jaké?
Příkaz je nutné zadat v tzv. provozní době banky. Tu si každá banka určuje podle svých podmínek, přičemž stanoví i několik různých lhůt v rámci svého provozního dne podle toho, jakým způsobem je platební příkaz zadáván. Nejvýhodnější lhůta je pro přímé bankovnictví a pro příkaz přes bankomat, příkazy podané na přepážce banky nebo přes sběrný box je třeba zadávat dříve.
Rovněž platí, že provozní dobou banky jsou jen pracovní dny, nikoli soboty, neděle a svátky.
Příklad: Pokud klient České spořitelny zadá ve všední den příkaz k úhradě v tuzemském styku v korunách s aktuální splatností na přepážce do 12 hodin, nebo přímým bankovnictvím či v bankomatu do 20 hodin, v ten samý den je platební příkaz bankou přijat a zúčtován s účtem klienta, to znamená, že peníze jsou odepsány z jeho účtu. Jde o tzv. den D. Banka musí nejpozději následující pracovní den po dni D připsat peníze na účet banky příjemce v clearingovém centru ČNB.
Protože banka příjemce má povinnost připsat peníze svému klientovi neprodleně poté, co je obdrží, tak ten je může tím pádem mít k dispozici již druhý den po zadání příkazu.
Nesplnění nejzazších lhůt stanovených bankami pro platební styk mívá za následek uskutečnění převodu o jeden pracovní den později. Jestliže například klient ČS zadá příkaz přes internetové bankovnictví v pondělí v 21 hodin, zákon o platebním styku dovoluje, aby byl platební příkaz bankou přijat a zúčtován až v úterý a peníze připsány na účet banky příjemce ve středu.
Pozor na soboty, neděle a svátky
Obdobné důsledky má, když je platební příkaz podán v sobotu, neděli, ve svátek, nebo bezprostředně před těmito dny.
Příklad: Klient ČSOB dá v přímém bankovnictví příkaz k úhradě s aktuální splatností v pátek v 17 hodin. Banka v ten den sice odečte peníze z účtu klienta, ale připíše je na účet banky příjemce první následující pracovní den, to je pondělí (pokud není státním svátkem). Pokud klient ČSOB dá příkaz k úhradě v pátek po 18. hodině, tedy po lhůtě, v sobotu nebo neděli, je příkaz přijat a zúčtován až v pondělí a připsán na účet banky příjemce v úterý.
Na přepážku dřív
Kdo podává příkazy k úhradě na přepážce banky a chce dosáhnout nejrychlejšího možného převodu, musí v některých případech přijít na pobočku už krátce po poledni. Například do Komerční banky do 13 hodin a v LBBW do 14 hodin. V ČS a ČSOB naproti tomu stačí přijít do konce pracovní doby příslušné pobočky.
V UniCredit Bank v Praze je nutné přijít do 12 hodin, ale je-li příkaz k úhradě podán v mimopražské pobočce, je přijat a zúčtován až následující pracovní den. Převod se tak v tomto konkrétním případě prodlouží o jeden pracovní den, což ale zákon u těchto příkazů umožňuje.
Jak sběrné boxy
Pokud má být papírový příkaz podán na pobočce prostřednictvím sběrného boxu a převod peněz uskutečněn do dvou pracovních dnů, je v ČS nutno zadat příkaz do 12 hodin a v Raiffeisenbank do konce pracovní doby. V ČSOB, Komerční bance a UniCredit Bank mají po přijetí příkazu na připsání peněz bance příjemce dva pracovní dny, celkem tedy převod trvá tři pracovní dny.
V rámci banky týž den
Pokud klient převádí peníze v rámci své banky, k převodu dochází týž den. Podmínkou je, že byl příkaz podán do času stanoveného bankou.
Jestliže klient vkládá hotovost na účet ve vlastní bance, peníze musí být připsány okamžitě.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.