« Zpět

KB zpoplatní dotaz na zůstatek

| 3. září 2009 - 10:35 | Zprávy | Účty

Zodpovědní klienti Komerční banky, kteří pravidelně sledují stav svých financí přes bankomaty své banky, se od listopadu dočkají nepříjemného překvapení. Banka se totiž v rámci nového sazebníku, který bude platit od listopadu, chystá tuto službu zpoplatnit částkou 2,50 koruny. Včera o tom Komerční banka informovala v tiskové zprávě. „Dotaz na zůstatek na účtu prostřednictvím bankomatu KB bude nově zpoplatněn částkou 2,50 koruny, v případě jiných bankomatů deseti korunami. Klientům doporučujeme, aby konto sledovali prostřednictvím internetového bankovnictví nebo zasílaných SMS zpráv,“ uvedl Jozef Ryšavý, vedoucí marketingového plánování a řízení cen v Komerční bance. „Uvedené změny v sazebníku banky vycházejí z naší dlouhodobé strategie,“ dodal Ryšavý.

Klienti Komerční banky, kteří zjišťují stav na kontě přes bankomat, od listopadu zaplatí 2,50 koruny
PRAHA Zodpovědní klienti Komerční banky, kteří pravidelně sledují stav svých financí přes bankomaty své banky, se od listopadu dočkají nepříjemného překvapení. Banka se totiž v rámci nového sazebníku, který bude platit od listopadu, chystá tuto službu zpoplatnit částkou 2,50 koruny. Včera o tom Komerční banka informovala v tiskové zprávě.
„Dotaz na zůstatek na účtu prostřednictvím bankomatu KB bude nově zpoplatněn částkou 2,50 koruny, v případě jiných bankomatů deseti korunami. Klientům doporučujeme, aby konto sledovali prostřednictvím internetového bankovnictví nebo zasílaných SMS zpráv,“ uvedl Jozef Ryšavý, vedoucí marketingového plánování a řízení cen v Komerční bance. „Uvedené změny v sazebníku banky vycházejí z naší dlouhodobé strategie,“ dodal Ryšavý.
Odborníci kroutí hlavou Právě tato poplatková strategie je ale pro odborníky nepochopitelná. Dosud žádná banka tuto operaci nezpoplatňuje. Respektive klienti platí za dotaz na zůstatek poplatek jen v případě, když použijí jiný bankomat než své banky (za předpokladu, že tuto operaci bankomat jiné banky podporuje).
„Z takového poplatku jsem sám překvapen. Musím říci, že jej vůbec nechápu. Zpoplatňovat jen pouhý dotaz na zůstatek v rámci svých bankomatů považuji za dosti nelogický krok,“ uvedl Patrik Nacher, expert na bankovní poplatky a provozovatel specializovaného serveru Bankovnipoplatky.com.
Podle něj budou klienti Komerční banky trestáni za to, že se správně snaží využívat bankomaty své banky a nechodit k jiným od ostatních peněžních domů.
„Poplatek za zůstatek v rámci domácího bankomatu je podivný už proto, že Komerční banka ve většině případů účtů výběry hotovosti ze svých automatů nezpoplatňuje. Mít ale poplatek jen za dotaz na zůstatek, kdy nedochází k žádné hotovostní operaci, to opravdu nemá podle mého soudu velké opodstatnění,“ vysvětlil Nacher.
Hojně využívaná služba Nový poplatek za informaci o zůstatku na účtu zasáhne hodně klientů KB. Tato služba je totiž lidmi poměrně hojně využívána. Velká část klientů se totiž u bankomatu nejdříve podívá, kolik peněz má na svém účtu, a teprve podle toho zadá částku výběru.
To potvrzují i zástupci jiných bank. „Sledování zůstatků na sporožirových účtech přes bankomaty je službou, kterou naši klienti velmi často využívají. Tuto informaci získají klienti v rámci našich bankomatů zdarma a na tom neplánujeme nic měnit,“ řekla Kristýna Havligerová, tisková mluvčí České spořitelny.
Nejlevnější běžné účty pro průměrného klienta
Pořadí Banka Název konta Cena / měsíc (v Kč)
1 mBank mKonto 50
2/3 Raiffeisenbank eKonto - prémium 80
2/3 GE Money Bank Genius Active 80
4 Fio běžný účet 102
5 LBBW Bank CZ konto 5 za 50 108
6 Volksbank Free Konto 113
7 Poštovní spořitelna Program Plus 123
8 Citibank Citi konto 133
9 ČSOB ČSOB konto 181
10 UniCredit Bank Konto Mozaika 182
11 Česká spořitelna Osobní účet-StandardII 191
12 Komerční banka Extra konto 196
Poznámka: ceny jsou kalkulovány pro případ nejnižších cen za vedení účtů, což je v případě GE Money Bank a Citibank podmíněno určitou výší průměrného zůstatku na účtu. Průměrný klientmá jeden účet, k němu platební kartu, používá internetové bankovnictví, na účet mu chodí čtyři příchozí platby, z účtu mu odchází devět plateb z jednorázových a trvalých příkazů (vždy do cizí banky). Má zřízeno SIPO a vybírá dvakrát z bankomatu vlastní a jednou z bankomatu cizí banky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.