« Zpět

Kam výhodně uložit příští rok peníze

| 2. ledna 2012 - 11:03 | Zprávy | Účty

Před Vánoci jsme peníze spíše vydávali, ale nyní už je zase dobré myslet na to, jak s danými příjmy příští rok vystačit, případně kam přebytky peněz výhodně uložit. 
Nabízíme několik tipů na uložení peněz. Turbulence na světových kapitálových trzích budou jistě pokračovat i příští rok, a tak nadále bude mít většina lidí zájem spíše o konzervativní produkty. 

Před Vánoci jsme peníze spíše vydávali, ale nyní už je zase dobré myslet na to, jak s danými příjmy příští rok vystačit, případně kam přebytky peněz výhodně uložit. Nabízíme několik tipů na uložení peněz. Turbulence na světových kapitálových trzích budou jistě pokračovat i příští rok, a tak nadále bude mít většina lidí zájem spíše o konzervativní produkty.
Termínované vklady

Letošní rok přinesl díky některým novým či menším bankám výrazně zlepšenou nabídku úroků na termínovaných vkladech. Například banky uvedené v tabulce pod obrázkem nabízejí i úroky okolo tří procent ročně, což už je dobrý úrok. A to i ve srovnání s letošní emisí spořicích státních dluhopisů. Nových názvů bank není třeba se obávat. Například Zuno patří do skupiny Raiffeisen Bank International a Equa bank je jen přejmenovaná bývalá, i v Česku působící Banco Popolare. V obou bankách jsou vklady pojištěny do 100 000 eur, to je zhruba 2,5 miliónu korun (Zuno v rámci rakouského systému pojištění vkladů).

Spořicí účty

Radost udělaly letos svým příznivcům spořicí účty. Přibyly nové, výhodně úročené, takže je určitě z čeho vybírat. V současnosti je na špici spořicí účet nováčka Air Bank ze skupiny PPF. Úrok činí 2,5 procenta ročně a banka se zavázala, že i v budoucnu bude patřit mezi tři nejlepší na trhu.
Přehled nejlepších spořicích účtů zveřejňujeme dole na stránce v tabulce. Jde o spoření, u kterého není zapotřebí mít běžný účet v dané bance a peníze lze kdykoli podle potřeby i vybírat.

Státní dluhopisy

Letos v závěru roku jsme se dočkali novinky – spořicích státních dluhopisů pro občany. Jen se po nich zaprášilo.
Můžeme se proto v příštím roce těšit na dvě nové emise, z nichž první má být vydána v červnu a druhá v prosinci. Zvláště po sdělení ministerstva financí, že parametry plánovaných emisí se nebudou příliš lišit od letošní pilotní.
Dluhopisy se splatností jeden rok měly úrok 2 procenta a se splatností 5 let průměrný roční úrok 3,1 procenta.
Úrok byl přitom čistý. V obou emisích dohromady se budou nabízet dluhopisy za 20 až 40 miliard korun.

Stavební spoření

Je to evergreen, ale nelze ho opomenout. Spoření má v současnosti úrok 2 procenta (Wüstenrot 3 procenta) a různé akční nabídky včetně úlev na vstupních poplatcích.
Úročení tak zhruba odpovídá lepším vkladům, takže státní podpora – až 2000 korun ročně – je vlastně jakási prémie navíc, která stále dělá ze stavebka jeden z nejvýhodnějších finančních produktů.
Motivuje i k tomu, průběžně spořit. Vázanost vkladů je ovšem šest let.

Penzijní připojištění

Je to velmi aktuální záležitost zejména pro toho, kdo ještě nemá penzijní připojištění. A to vzhledem k reformě třetího důchodového pilíře, která odstartuje od ledna 2013. Jde o to, že ten, kdo se stane účastníkem do konce listopadu 2012, si zachová – kromě ostatních výhod – navíc garanci kladného, resp. nezáporného výnosu, kterou účastníci, již vstoupí později, už mít nebudou. Současně bude mít takový účastník možnost kdykoli přestoupit do jiného fondu s rizikovějším profilem, který dává naději vyššího výnosu.
Výhodou penzijního připojištění je, že i při malých úložkách účastník dostává zajímavou státní podporu. Například při stovce měsíčně 50 korun, při pětistovce 150 korun.
V rámci reformy bude od roku 2013 státní podpora zvýšena až na 230 korun měsíčně, ale zvýšen bude i minimální limit spoření, od kterého přísluší podpora, a to ze 100 na 300 korun měsíčně.

Koupě bytu či domu

Situace pro kupujícího je na trhu velmi příznivá. Ceny starších bytů hodně klesly a nabídka je přitom slušná. U nových bytů bude přitom převaha nabídky nad poptávkou brzdou pro zvyšování cen, i když nové výstavbě od ledna vzroste DPH z 10 na 14 procent. Kdo k nákupu potřebuje hypotéku, lepší dobu pro ni už jen tak mít nebude. Úroky jsou velmi nízko. Například nově uzavřené hypotéky měly v listopadu průměrný úrok 3,65 procenta. Třeba dvoumiliónovou hypotéku tak lze pořídit se splátkou do 12 tisíc korun měsíčně (na dvacet let s fixací sazby pět let).

***
Kvůli turbulencím na kapitálových trzích bude mít většina lidí zájem spíše o konzervativní produkty

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.