« Zpět

Kam s penězi, když je krize

| 25. května 2009 - 11:53 | Zprávy | Účty

Je vůbec možné dnes, v období hospodářské krize, peníze spravovat tak, aby neztrácely hodnotu? Je. A dokonce to jde i bez rizika. Krize totiž poslala inflaci z loňských šesti procent pod dvě procenta a čeká se další pokles k jednomu procentu. Tuto hranici dnes dokáže překonat i úročení na spořicích účtech nebo termínovaných vkladech, které poskytují střadatelům jistotu, že o své peníze nepřijdou.

Inflace je nízko. Porazí ji spořicí účty i termínované vklady Pro krátkodobé uložení peněz se teď víc vyplatí spořicí účty
Je vůbec možné dnes, v období hospodářské krize, peníze spravovat tak, aby neztrácely hodnotu? Je. A dokonce to jde i bez rizika. Krize totiž poslala inflaci z loňských šesti procent pod dvě procenta a čeká se další pokles k jednomu procentu. Tuto hranici dnes dokáže překonat i úročení na spořicích účtech nebo termínovaných vkladech, které poskytují střadatelům jistotu, že o své peníze nepřijdou.
Úročení spořicích účtů se drží kolem 2,5 procenta ročně. Výhodou je, že peníze lze kdykoli vyzvednout. Ovšem sazba se může kdykoli během spoření změnit. V období, kdy ČNB snižuje základní sazbu, lze očekávat, že úročení půjde postupně dolů. Banky ale zatím razantní snižování sazeb u účtů nechystají. Spíše vyčkávají a analyzují situaci.
Mezi finanční domy s nejvyšším úročením na spořicím účtu pro celý vklad patří GE Money Bank, mBank, Citibank, Volksbank, LBBW Banka, Poštovní spořitelna a kampelička Unibon spořitelní a úvěrové družstvo. Poslední z jmenovaných nabízí dokonce 3,5 procenta, ale zatím neposkytuje internetové bankovnictví a má jedinou pobočku v Ostravě. Internetbanking chce zprovoznit do konce června. Od září by měla začít fungovat i pobočka v Praze. Stejný úrok po celý kvartál Každý účet má svá specifika. Zajímavou funkci nabízí například Volksbank. Svým střadatelům garantuje, že sazba vyhlášená na začátku čtvrtletí zůstane nezměněná po celý kvartál. Od dubna do konce června to je 2,53 procenta ročně. Těm, kdo by peníze mohli určitou dobu postrádat, navíc banka umožní získat úročení výhodnější. Mohou si na účtu zakládat termínované vklady a zvednout tak sazbu až na 3,33 procenta. K penězům se ale dva roky nedostanou.
Podobnou funkcí láká klienty i ČSOB se svým Spořicím účtem s prémií, ale výší sazeb s Volksbank nemůže soutěžit. Základní sazbu 1,25 procenta navýší automaticky na 2,5 procenta, pokud klient na peníze čtvrt roku nesáhne.
Účty s pásmovým úročením, kde se každá část peněz úročí jinou sazbou, bývají nevýhodné u nízkých vkladů. U Efekt konta Raiffeisenbank se například prvních pět tisíc neúročí vůbec, částka do sta tisíc se zhodnocuje 0,5 procenta. Tři procenta platí až při uložení milionu.
Česká spořitelna – banka s největším počtem klientů – žádný spořicí účet nemá. Klientům, kteří si zřídili takzvaný spořicí plán, úročí peníze přímo na běžném účtu. Vklad do 50 tisíc korun zhodnocuje 2,5 procenta, pro vyšší vklady pak platí nižší sazba. V pásmu od 50 do 100 tisíc je to ale například jen 0,3 procenta.
termíňáky zamknou peníze
Pro část peněz, které může střadatel nějakou dobu postrádat, jsou vhodné termínované vklady. Zhodnocují peníze stejnou sazbou po celou dobu. Jenže peníze jsou zablokované, a pokud je střadatel chce zpět, musí zaplatit sankci. Pohybuje se od půl procenta po 10 procent z předčasně vybrané částky. Nebo banka zákazníka „potrestá“ tím, že mu nevyplatí slíbený úrok. Je tomu tak třeba u Garantovaného vkladu Maxim od UniCredit Bank nebo u Termínovaného vkladu LBBW Bank.
Pro krátkodobé uložení peněz do půl roku jsou teď jednoznačně výhodnější spořicí účty. Třeba dvoutýdenní vklad u GE Money zhodnotí peníze jen sazbou 0,6 procenta, na spořicím účtu je 2,8 procenta.
Lepší sazby než banky nabízejí kampeličky, někdy o dvě až tři procenta. Výhodnou akci má Unibon, která vklady na 18 měsíců úročí 5,2 procenta ročně. Čím větší částku střadatel uloží, tím lepší získá úrok. Proto je vhodné ukládat alespoň několik desítek tisíc korun.
Protože o spořicí produkty je dnes zájem, vytvářejí banky a záložny časově omezené akce. Do 29. května si mohou klienti HSBC sjednat čtyřměsíční termínovaný vklad s úročením 4 procenta ročně. Výhodná sazba platí pro vklady jednoho milionu. Tyto akce se vyplatí sledovat těm, kteří mají ve spoření statisíce nebo miliony. Při úložce milion korun udělá rozdíl jednoho procenta deset tisíc ročně.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.