« Zpět

Jaký účet zřídit, když přijímáte peníze ve více měnách

| 19. února 2009 - 12:22 | Zprávy | Účty

Od mých obchodních partnerů mi přicházejí platby ve třech různých měnách. Je výhodnější zvláštní účet pro každou měnu, nebo jeden multiměnový účet? Pro platby ve třech měnách banky nabízejí dvě možnosti...

UKÁŽEME VÁM CESTU
Odpovídá: Jaromír Sladkovský, Raiffeisenbank

Od mých obchodních partnerů mi přicházejí platby ve třech různých měnách. Je výhodnější zvláštní účet pro každou měnu, nebo jeden multiměnový účet? Petr Kopřiva, Praha

Pro platby ve třech měnách banky nabízejí dvě možnosti. Můžete si založit běžný účet v cizí měně (tzv. devizový účet) pro každou měnu zvlášť nebo si zřídit jeden multiměnový účet pro všechny měny.
Běžné účty v cizí měně lze otevřít téměř u každé banky. Počítejte s tím, že založení jednoho devizového účtu znamená nemalé papírování a dále pak průběžnou starost o takové účty. Jestliže potřebuje tři účty, souvisí s tím také tři poplatky za vedení a používaní kont v cizí měně. Za vedení jednoho devizového účtu přitom zaplatíte řádově desítky korun měsíčně. Pokud už u banky máte účet v korunách a chcete další v cizí měně, můžete využít některý z balíčků. V rámci vašeho účtu tak můžete získat třeba eurový devizový účet zdarma. Lze tak ušetřit jeden poplatek za vedení účtu.
Některé banky umožňují klientům mít pouze jeden bankovní účet a vést ho v různých měnách podle potřeby firmy. Není zapotřebí mít pro každou měnu, ve které firma obchoduje, samostatný účet. Stačí založit jeden, zvolit si na něm hlavní měnu, pravděpodobně české koruny a všechny další měny jako měny vedlejší. Například u Raiffeisenbank podnikatel s kreditním obratem 40 tisíc korun měsíčně získá k běžnému účtu vedení jedné cizí měny zdarma a za každou další měnu zaplatí 15 korun. Při obratu nad 50 tisíc pak získá vedení účtu ve třech cizích měnách zdarma.
Víceměnový účet funguje jednoduše, stejně jako běžný korunový účet i se všemi dalšími službami. Jeho výhodou je, že všechny prostředky máte vedeny pod jedním číslem účtu, vy si pouze volíte, na které měně si právě přejete provádět změny. Protože pro všechny měny máte pouze jedno číslo účtu, tak například při vystavování faktur nemůže dojít k žádnému omylu. V případě, že vám přijde na účet platba ze zahraničí, účet sám pozná, o jakou se jedná měnu a částku připíše automaticky na správnou měnu. Zajímat by vás měla také možnost obsluhovat účet přes internet. Konto by vám mělo umožňovat provádět přes internet běžné služby jako odesílat a přijímat peníze, zakládat trvalé příkazy, nastavovat výpisy, sledovat pohyby a podobně.
Výhodu víceměnového účtu je také konverze mezi jednotlivými měnami, která je v rámci jednoho účtu velmi jednoduchá a rychlá. Některé banky ji zvládnou během několika vteřin.
Jedna důležitá věc na závěr. Už i v Česku se za konverze mezi měnami nemusí platit žádné poplatky. Pokud to děláte, je možná na čase poohlédnout se po jiné bance.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.