« Zpět

Jak změnit bankovní účet

| 27. října 2009 - 11:17 | Zprávy | Účty

Změna běžného účtu u banky s sebou přináší spoustu starostí. To je jeden z důvodů, proč se mnozí lidé spokojí s účtem u stávající banky i přesto, že jim vadí některé poplatky a jejich výše. U jiné banky by přitom mohli najít produkt levnější. 

Změna běžného účtu u banky s sebou přináší spoustu starostí. To je jeden z důvodů, proč se mnozí lidé spokojí s účtem u stávající banky i přesto, že jim vadí některé poplatky a jejich výše. U jiné banky by přitom mohli najít produkt levnější.
Díky novému zákonu o platebním styku vám banka za zrušení účtu nemůže od listopadu účtovat ani korunu za předpokladu, že jste u ní měli vedený účet alespoň po dobu jednoho roku. Na druhou stranu ale většina bank si už nyní tyto poplatky neúčtuje, z pohledu klienta tedy nejde o žádnou převratnou novinku.
Na zrušení účtu z vašeho podnětu bude mít díky novému zákonu od příštího týdne banka pouze jeden měsíc. Dosud se lhůta napříč finančními ústavy pohybovala v rozmezí třiceti až šedesáti dnů. Změnu včas nahlaste Při změně bankovního účtu je třeba dát si pozor na několik chyb, kvůli kterým byste mohli platit zbytečné poplatky, nebo které by mohly skončit dokonce až exekucí.
A jak tedy správně postupovat? Než zrušíte ve stávající bance účet, zařiďte si u jiné nový. Kromě dokladu totožnosti k tomu budete potřebovat také peníze na uložení minimálního vkladu – ten mají banky nastavený zpravidla v rozmezí 200 až 500 Kč. Platební kartu obdržíte poštou většinou do týdne.
Na novém účtu si nastavte všechny trvalé příkazy, souhlasy s inkasem a platby SIPO. Změnu účtu nezapomeňte nahlásit nejen u zaměstnavatele, ale také u všech inkasních společností, mezi jinými například u mobilního operátora.
„Pokud do banky dorazí platba ve prospěch účtu, který je zavřen, posílá banka tyto platby automaticky zpět do banky odesilatele. Pokud má klient v době zrušení účtu závazek, výpověď je neúčinná a klient je povinen svůj závazek uhradit,“ informuje Pavel Vlček ze Citibank.
Trvalé příkazy, SIPO a inkasa si v původní bance zrušte raději sami. Pokud to neuděláte, udělá to za vás při rušení účtu pracovník banky. V některé bance může zrušení jednoho příkazu přitom stát až třicet korun. Nezapomeňte, že ke zrušení účtu musíte bance vrátit platební kartu. Před vámi by ji měl bankovní pracovník znehodnotit.
Pozor, abyste nezaplatili některé platby dvakrát Důležité také je, abyste ještě před tím, než začnete rušit na starém účtu bankovní příkazy a na novém je zadávat, si ověřili datum jejich splatnosti. Pokud jste totiž stejné datum předtím nastavili i na novém účtu, může se stát, že v daném měsíci zaplatíte peníze dvakrát.
„Doporučujeme ponechat zejména inkasní svolení na starém účtu do té doby, než bude inkasován nový účet. Teprve pak je možné svolení k inkasu na starém účtu zavřít bez rizika. Trvalé příkazy lze převést hned, ale okamžité převedení svolení k inkasu na nový účet může přinést komplikace, které mohou v nejzazším případě vést i k zápisu do registru dlužníků z podnětu příjemce inkasní platby,“ varuje Michal Teubner z Komerční banky.
Někteří klienti bank mohou udělat chybu také v tom, že ze starého účtu vyberou okamžitě všechny peníze nebo si je nechají převést na nový účet.
Po uzavření účtu ale zůstává účet ještě funkční na příchozí a odchozí platby, a to po dobu nově zákonem stanovených třiceti dnů od doručení výpovědi do banky. Během této doby mohou na účet přicházet platby a odcházejí z něj nezrušené platební příkazy, případně i platby provedené kartou před zrušením účtu.
Je tedy dobré si toto datum poznamenat a pro jistotu se v bance přesvědčit, že na účtu nevznikl nedoplatek. V případě přeplatku vám jej banka zašle na váš nový účet.
„Klient by si měl nechat na účtu dostatek finančních prostředků nutných pro zúčtování případných transakcí realizovaných platebními kartami a poplatku za poslední převod či výběr,“ říká k tomu Richard Hajduk z LBBW Bank.
Podle tiskové mluvčí Poštovní spořitelny Denisy Salátkové by klienti neměli zapomínat vyřešit zejména úvěry splácené z rušeného účtu.
Po zrušení účtu se už klienti na pohledávky zpravidla neptají Z vyjádření jednotlivých bank vyplývá, že se klienti, kteří ruší účet, ptají na případné pohledávky jen výjimečně.
Některé banky klienty, kteří zrušili účet a za nimiž zůstaly pohledávky, o této skutečnosti informují. „Obvykle jim zasíláme zdvořilou upomínku,“ tvrdí například Michal Teubner.
„Vždy když rušíme transakční účet, ověřujeme si, zda se k účtu nevážou jakékoli nezaúčtované platby a zároveň rušíme souhlasy s inkasem i trvalé příkazy. Pokud by se stalo, že by byl zatížen částkou i po jeho zrušení, klienta budeme o situaci informovat,“ říká Pavla Langová z České spořitelny. Dodává, že pokud klient má zájem zbylé pohledávky uhradit, do registru dlužníků se dostat nemůže.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.