« Zpět

Jak ubránit úspory před inflací

| 29. října 2010 - 9:11 | Zprávy | Účty

Pokračující nejistota na globálních trzích nahrává spekulacím, co bude, ale také obavám z růstu inflace. V případě Česka to prý nemusí být tak horké. Přesto má smysl včas zvážit, kam a jak s ohledem na riziko inflace investovat peníze. Také se bojíte, že vám inflace znehodnotí úspory o deset či více procent ročně? Tato představa zatím nepůsobí příliš reálně. V Česku navíc nemusí být podle některých odborníků inflace tak velký problém. Přesto stoupá počet těch, kdo z řady důvodů, včetně obav z inflace, investují do zlata. Je to ale pravý protiinflační a přitom výdělečný recept?

Pokračující nejistota na globálních trzích nahrává spekulacím, co bude, ale také obavám z růstu inflace. V případě Česka to prý nemusí být tak horké. Přesto má smysl včas zvážit, kam a jak s ohledem na riziko inflace investovat peníze. Také se bojíte, že vám inflace znehodnotí úspory o deset či více procent ročně? Tato představa zatím nepůsobí příliš reálně. V Česku navíc nemusí být podle některých odborníků inflace tak velký problém. Přesto stoupá počet těch, kdo z řady důvodů, včetně obav z inflace, investují do zlata. Je to ale pravý protiinflační a přitom výdělečný recept?
Část expertů hovoří i o jiném riziku, a to o deflaci. Investor a provozovatel serveru www.pro-investory.cz Jan Dvořák soudí, že nás čeká mix inflace a deflace. „Za nejpravděpodobnější pokládám růst cen věcí a služeb k životu nezbytných, jako potravin a energií a pokles cen věcí a služeb zbytných,“ sdělil Dvořák serveru Peníze.cz.
Velkou roli hraje vnímání inflace. Když někomu klesne příjem o 5 procent, pocítí to při nominální jednoprocentní inflaci jako reálnou 6% inflaci. A tomu přizpůsobí chování. Ve světě klesajících příjmů a rostoucích cen nezbytných věcí se budou lidé chovat mnohem více inflačně než odpovídá zveřejňovaným datům. Nezbytné výdaje omezí na minimum, což zvýší tlak na snížení jejich cen.
Kdy ale inflace přijde? Petr Čermák z firmy Colosseum v nejbližším půl roce vysokou inflaci nečeká. Alespoň ne pro vyspělé země, jejichž obyvatelé místo utrácení splácejí nadměrné dluhy, což se nepříznivě odráží v poptávce po zboží a službách i v celé ekonomice. Silný růst rozvíjejících se zemí přináší rostoucí inflační tlaky. Případný návrat recese ve vyspělých zemích by je ovšem rovněž negativně ovlivnil.
Oficiální předpovědi inflace počítají podle Dvořáka s plynulým pohybem cenové hladiny. Bez externího šoku a propadu důvěry, které hrají klíčovou roli. Problémem totiž může být hyperinflace, spojená s nedůvěrou v měnu. Pak může inflace raketově vzrůst v řádu dní a desítek procent, třeba kvůli prudkému růstu ceny ropy . Také Čermák se bojí, že inflace může udeřit rychle a poměrně silně. Třeba kvůli nedůvěře mezi investory, kteří budou prodávat americké státní dluhopisy a dolary , jejichžprudké znehodnocení by přineslo velkou inflaci.

Inflace může být problémem hlavně pro dovozce komodit , k nimž patří i ČR. Ta je však na tom podle Čermáka díky relativně nízkému dluhu a poměrně stabilní měnové politice lépe a hyperinflace (v řádu desítek procent) jí zřejmě nehrozí. Sílící koruna může navíc tlumit růst dolarových cen komodit. V nejbližší době tak nepokládá silný růst inflace za příliš reálný.
Inflace znehodnotí hotové peníze, také úroky spořicích účtů budou stěží dohánět inflaci. Stejně tak dluhopisy s pevnou úrokovou sazbou. Ani akcie nejsou, jak uvádí Dvořák, nejlepší ochranou proti inflaci. V uplynulých 110 letech provázel růst inflace v USA pokles P/E (poměrem ceny akcie k zisku na akcii). Při inflačním navýšení zisků v 70. letech se tov růstu cen akcií jako celku neprojevilo.
Dvořák doporučuje opustit akcie firem , vyrábějících zbytné věci nebo služby, třeba automobilek, které nemohou přenést zvýšené náklady na zákazníky. Osobně preferuje producenty drahých kovů, energie a zemědělství, tedy akcie firem, které mohou přenést růst cen na konečné spotřebitele. A není rozhodující, jak vysoké dividendy vyplácejí.
Také Čermák preferuje akcie firem se silnou, nejlépe dominantní pozici na trhu, vůdců ve svém oboru, které si mohou bez větších potíží upravovat ceny výrobků. A vyhnout se předluženým firmám v oborech se silnou konkurencí a nízkými maržemi.
Proti inflaci chrání dluhopisy s pohyblivou úrokovou sazbou. Je ale třeba znát jejich konstrukci, která může zásadně ovlivnit výnos, upozorňuje Dvořák.
Souhrnně řečeno, měl by investor opustit hotovost, běžné, termínované či spořicí účty a dluhopisy a vsadit na reálné investice, zejména nemovitosti, komodity a půdu, dodává Čermák. V případě hyperinflace by byl tento scénář ještě trochu jiný.
Vybrané komodity, jako zlato nebo stříbro , si můžete koupit, ropu či pšenici ale drobný investor reálně získá jen v „papírové formě“, tedy jako ETF, což jsou indexové fondy či akcie, odrážející vývoj na určitém trhu, třeba právě ropy, nebo investiční certifikáty. U ETF je třeba sledovat náklady a nezaměnit je s ETN.
Reálné investice ochrání investora před inflací. Ideální je najít něco vhodného v ČR. Jinak musí totiž řešit drobní čeští investoři jiný problém, a sice, že je dlouhodobě posilující koruna hlavně u zlata, ale i jiných komodit připraví o většinu potenciálního zisku. Investor se může zajistit proti měnovému riziku. To je ale, jak dodává Čermák, u podobných investic jako za 100-200 tisíc korun problém. Někteří správci majetku nabízejí programy s měnovým zajištěním od nižších částek. Jinou alternativou jsou podle Dvořáka tzv. quanto certifikáty. Jsou sice dražší než srovnatelné běžné investiční certifikáty, chrání ale proti měnovému riziku. Vývoj jejich ceny je přitom odvozen jen od vývoje podkladového aktiva.
Inflace může, ale také nemusí být pro ČR závažný problém. Přesto je třeba s podobnou alternativou počítat. Což by si měli uvědomit hlavně ti, kdo mají většinu úspor na různých účtech v bance. Nezbývá také než doufat, že pokud by hrozil výrazný růst inflace, včas na to zareagují penzijní fondy a stavební spořitelny , většinou investující do dluhopisů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.