« Zpět

Jak neplatit na poplatcích více, než musíme?

| 12. dubna 2011 - 9:51 | Zprávy | Účty

Zadarmo od bank nedostanete nic. Platit musíte za připsání peněz na účet. Připlatíte si, když na účet vložíte velké množství peněz, které budou vyhodnoceny jako nadměrný vklad. Platit budete i při každém výběru svých peněz. A samozřejmě zaplatíte i za vedení účtu nebo za informace, kolik na vašem účtu zbývá. 

Zadarmo od bank nedostanete nic. Platit musíte za připsání peněz na účet. Připlatíte si, když na účet vložíte velké množství peněz, které budou vyhodnoceny jako nadměrný vklad. Platit budete i při každém výběru svých peněz. A samozřejmě zaplatíte i za vedení účtu nebo za informace, kolik na vašem účtu zbývá. Loni takto vybraly banky 48,2 miliardy korun.
Bankovním poplatkům se vyhnout nelze, přesto je možné některé z nich snížit. Klíčem k „úspěchu“ je důsledně se seznámit s ceníkem a veškerými poplatky, které si vaše banka, hypoteční banka či stavební spořitelna účtuje.
A pak zbývá jediné - uvědomit si, které služby jsou pro majitele účtu nezbytné a naopak které nepotřebné. V balíčku služeb k jednotlivým účtům se totiž služeb, které majitelé účtů mohou čerpat, avšak reálně je nevyužívají, objevuje obvykle hned několik. Jejich zrušení může ušetřit stovky korun.

Jak ušetřit na poplatcích za finanční služby

Vyhnout se pobočkám Nejdražší bývají návštěvy poboček. Správa účtu přes internet bývá výhodnější. Například převzetí pouhého výpisu z účtu vás vyjde až desetinásobně dráže než jeho zaslání poštou. Nejlevnější je samozřejmě výpis elektronický. Při vkládání peněz je místo nošená peněz na pobočku výhodnější vložit je na účet prostřednictvím vkladových bankomatů. Uvědomit si, jaké služby budete využívat Banky často nabízejí k účtům balíčky služeb, které stojí měsíčně i několik set korun. Ne všechny služby klient využije. Proč například platit k platební kartě cestovní pojištění či pojištění zavazadel, když na existenci takového pojištění stejně zapomenete a před cestou si ho stejně většinou sjednáte znovu? Vybrat správnou banku Nestačí pouze porovnat poplatky za vedení účtu, ale zjistit si i poplatky účtované za služby a operace. Nejlevnější obvykle bývají účty, které nabízejí více operací zdarma, a to v neomezeném množství (tedy bez ohledu na to, kolikrát danou operaci uskutečníte, bude zdarma). Trvalé příkazy jsou levnější Každá jednorázová operace či změna se obvykle draze platí. Například změna PIN u platební karty prostřednictvím bankomatu vyjde v průměru na 50 korun. Avšak pozor! Jednorázové příkazy přes internet mohou být levnější než příkazy trvalé. Vybírat víc peněz méně často Peníze se vyplatí vybírat přes bankomat mateřské banky. Za užití cizí banky platíte až desetinásobně více. Obecně je výhodnější vybírat více peněz méně často, protože tím se vyhnete opakovaným poplatkům za výběr. Hotovost můžete získat i využitím cashbacku, kdy vám obchodník u pokladny vyplatí až 1500korun v hotovosti. Poplatky za cashback jsou nižší než u výběrů z bankomatů. Za změny se platí Příkladem může být již zmíněná změna PIN u platební karty, ale také třeba změna tarifu či cílové částky u stavebního spoření. Budete-li chtít změnit smlouvu o stavebním spoření se spořícím tarifem na smlouvu s úvěrovým tarifem, budete si muset za změnu připlatit. Pozor si dejte i na stanovení cílové částky. Zvýšení cílové částky nebo její překročení je spojeno s poplatky. Po dosažení cílové částky se vyplatí zjistit, zdali její navýšení a pokračování ve spoření nevyjde levněji než uzavření nové smlouvy o stavebním spoření. Refinancování může zlevnit hypotéky Hypotéční banky obvykle lákají nováčky na nízké úroky, avšak podmínky po uplynutí doby fixace již tak výhodné nejsou. Vyplatí se včas uvažovat o refinancování hypotéky. Veškeré poplatky za zřízení hypotéky je vhodné splatit hned. Opožděné platby vyjdou dráž. Číst pozorně podmínky Některé banky nabízejí služby zdarma, ale jen jejich určitý počet za měsíc. Po překročení limitu je již zpoplatňují. Nebát se změn Když se rozhodnete změnit banku, nebojte se poplatků ani administrativní náročnosti. Odvolejte se na Kodex mobility klientů, ke kterému se zavázala většina domácích bank. Banky podle něj na sebe přebírají administrativu spojenou s převodem a neúčtují si žádné dodatečné poplatky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.