« Zpět

Jak banky změnily sazebníky

| 19. ledna 2009 - 12:24 | Zprávy | Účty

Od února bude platit nový sazebník Raiffeisenbank a pár změn připravila i Česká spořitelna. Raiffeisenbank už v prosinci zrušila nejvíce kritizované poplatky, například za změnu trvalého příkazu nebo inkasa prostřednictvím internetového bankovnictví u účtu eKonto. Další změny přijdou v únoru.

Od února bude platit nový sazebník Raiffeisenbank a pár změn připravila i Česká spořitelna.
Raiffeisenbank už v prosinci zrušila nejvíce kritizované poplatky, například za změnu trvalého příkazu nebo inkasa prostřednictvím internetového bankovnictví u účtu eKonto. Další změny přijdou v únoru. Cena za odchozí platbu přes telefon u eKonta klesne z dosavadních 22,90 na 13 korun, naopak cena za odchozí platbu zadanou na pobočce se zvyšuje z 22,90 na 33 korun.
Poplatek při ztrátě osobního elektronického klíče se sníží z dosavadních 1800 na 600 korun. Naopak u kreditních karet banka zavádí poplatek za využití služby cashback ve výši 10 korun, u debetních karet zůstává cashback nadále zdarma.
Česká spořitelna hodlá od února přísněji trestat neplatiče. Namísto poplatku za poštovné zaplatí dlužník za první upomínku 300 korun. Zvyšuje se i poplatek za změnu hypotečního úvěru. Nově klient zaplatí 1999 korun namísto 1499. Duplikát potvrzení o výši zaplacených úroků z úvěru bude stát 200 korun.
Další novoroční změny sazebníků bank nebyly nijak zásadní. Nejvíce změn zavedla Komerční banka. Majitelé Extra konta Komerční banky mají všechny výběry v bankomatech zdarma. Majitelé kont Extra a Premium mohou nyní v rámci balíčku získat účet v eurech zdarma včetně měsíčního výpisu poštou. Od 1. ledna 2009 banka neúčtuje poplatek za nadměrný vklad. Za výběr hotovosti nově klienti zaplatí 60 korun. Banka zvyšuje ceny výpisů zasílaných poštou. Elektronické jsou nadále zdarma. Vzrostla i cena za jednorázový příkaz k úhradě na pobočce, a to z 20 na 29 korun.
Jen kosmeticky se upravil sazebník UniCredit Bank. V rámci balíčkových kont pro občany nepodnikatele nabídne kreditní kartu Visa ČSA s padesátiprocentní slevou za vydání a vedení. U Spořicího účtu plus se zvyšuje poplatek za předčasný výběr, a to na 1 % z vybírané částky. Sankce je účtována u částek přesahujících 50 tisíc korun.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.