« Zpět

Internetové bankovnictví Equa bank. Víme, jak vypadá

| 13. září 2011 - 9:03 | Zprávy | Účty

Equa bank odhalila, jak si představuje technicky vyspělé přímé bankovnictví, a že to myslí s internetem opravdu vážně. 
Equa bank už v tiskové zprávě ze 6. září 2011 avizovala, že chystá spustit technologicky vyspělé bankovní služby a internetové bankovnictví. 

Equa bank odhalila, jak si představuje technicky vyspělé přímé bankovnictví, a že to myslí s internetem opravdu vážně.
Equa bank už v tiskové zprávě ze 6. září 2011 avizovala, že chystá spustit technologicky vyspělé bankovní služby a internetové bankovnictví. Že to banka myslí vážně, ukázal Ondřej Moravec, provozní ředitel Equa bank, ve čtvrtek 8. září 2011 na neformální setkání se zástupci serveru Bankovnípoplat­ky.com (Patrik Nacher), iDNES.cz (Zuzana Kohoutová) a Měšec.cz (autor článku). Na co se mohou noví a stávající klienti banky těšit?
eBanka a mBank v jednom

Kdo byl či je zvyklý na funkce internetového bankovnictví bývalé eBanky a možnosti širokého nastavení platebních karet mBank, bude s nabídkou Equa bank spokojený. Internetové bankovnictví (IB) Equa bank vám nabídne „jejich“ pokročilé funkce a široké možnosti ovládání účtu a karet včetně komplexní nabídky bankovních služeb, tj. včetně úvěrů.

Každou platbu bude možné pojmenovat a roztřídit do kategorií, to velmi usnadní přehled v domácím účetnictví. Chystá se i grafická podoba cash-flow, podobně jak to má GE Money Bank. A to vše při zachování jednoduchého ovládání. Jinými slovy, IB Equa bank je „jednoduché a blbuvzdorné“, což může autor článku potvrdit.

Za novinkami v IB stoji mj. lidé, kteří v předchozích letech působili v eBance, mBank a GE Money Bank. Přinesli si tak své pohledy a zkušenosti do nové banky a snažili se vytvořit podle jejich slov „to nejlepší na trhu“. Psali jsme: Banco Popolare se mění na Equa bank. Co tomu předcházelo?

Dvojí zabezpečení

Do IB se přihlašujete pomocí číselného uživatelského jména a alfanumerického hesla. Uživatelské jméno si můžete změnit na jinou kombinaci čísel, podobně heslo. Volitelně si můžete nastavit autentizaci pomocí SMS při přihlášení. Pokud však třikrát špatně zadáte heslo při přihlášení, IB se automaticky přepne na autentizaci přes SMS.

Mobilní aplikace

Equa bank už má funkční aplikace pro iPhone a Android, graficky vypadají stejně jako IB a mají jednoduché a pohodlné ovládání.

Založení účtu za deset minut, cizinci vítáni

Equa bank umožní založit účet přes internet, budete k tomu potřebovat české mobilní číslo a český občanský průkaz. Obratem získáte přístup do IB, kde už uvidíte i své číslo účtu. Účet však bude blokovaný pro příchozí platby do doby, než vaši totožnost ověří kurýr a informace odešle do banky. Poté vám přijde SMS, že účet je aktivní. Jestliže nemáte rádi kurýry, můžete proces ověření dokončit na pobočce. To je rozdíl oproti Zuno Bank, kdy při žádosti o účet přes internet na pobočku nemůžete.

Banka umí založit účet i cizincům a autorizační a informační SMS posílat na zahraniční čísla. Cizinec však bude muset pro založení účtu na pobočku banky.

Banka funguje 24 hodin
IB je v provozu 24 hodin, to znamená že například trvalý příkaz k úhradě, který se má zrealizovat k 15. dni v měsíci a na tento den připadne např. neděle, se v neděli opravdu provede (datum bude nedělní), ale fakticky odejde až v pondělí. Podobně online fungují převody v rámci banky a mezi vlastními účty. Takto funguje i Fio banka.
Multiměnová debetní karta
K účtu si budete moci vybrat dva typy karet: čipovou elektronickou kartu MasterCard Unembossed, nebo její embossovanou verzi v bílé barvě. V Equa bank můžete mít celkem 3 účty: v CZK, EUR a USD. Každý účet má vlastní číslo, nejde tedy o multiměnový účet jako v případě Citfínu nebo Raiffeisenbank. Debetní kartu můžete spojit s jedním z cizoměnových účtů. V praxi to bude fungovat takto:

Kartu spojíte např. s účtem v EUR. Platíte v Německu, transakce se strhne z účtu v EUR, protože platba je v EUR. Poté platíte ve Švýcarsku, zde je měnou CHF, transakce se strhne z účtu v CZK, aby nedocházelo ke dvojí konverzi. Platíte v Rakousku v eurech, ale na vašem eurovém účtu už není dostatek peněz pro transakci. Platba se proto autorizuje znova vůči zůstatku na CZK účtu a z něj se také strhne.

Nastavení karet si uděláte online v IB a je ihned funkční, tamtéž si můžete nastavit a měnit PIN ke kartě.

Jeden informační systém
Pokud budete s bankou cokoli řešit, proces uvidíte ve svém IB a totéž uvidí i telefonický bankéř nebo na pobočce. Vždy tak budete mít přehled o tom, jak se řeší váš požadavek zadaný na pobočce nebo telefonicky. Odpadá tak situace, kdy např. při telefonickém hovoru si musíte zaznamenávat, co jste kdy a jak řekli.

Ceník a sazby ještě neřekne

Jaké budou úrokové sazby a jaké ceny služeb Equa bank ještě neprozradila, podobně si nechala pro sebe některé detaily z internetového bankovnictví. Vlastní bankomaty však nemá, takže lze odhadovat, že cena za výběr z bankomatů bude příjemná a mohla by se pohybovat okolo 10 Kč za výběr, podobně jako u Raiffeisenbank, mBank či Evropsko-ruské banky. Banka chce cílit mimo jiné na klienty, které baví technologické novinky a přitom od banky potřebují kvalitní služby. Půjde tedy většinou o klienty mladšího a středního věku, kteří si umějí spočítat výhody a nevýhody. To znamená, že banka pravděpodobně bude mít připravené motivační nástroje, aby aktivní klienti platili za služby adekvátní cenu a nemuseli mít obavy z vysokých poplatků.

Zbývá jen odpověď na otázku, zda se Equa bank podaří získat nové klienty lákáním (nejen) na technologicky vyspělé bankovní služby. Na českém trhu začíná totiž být pro banky těsno.

Poznámka: Tento článek informuje pouze o tom, jak vypadá představené internetové bankovnictví Equa bank. Nemá za cíl popisovat samotné působení banky nebo její historii.

Pokud by banka nabídla férové poplatky a technicky téměř dokonalé internetové bankovnictví, změnili byste stávající banku?

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.