« Zpět

I přes začínající krizi loni banky vydělávaly

| 2. března 2009 - 12:34 | Zprávy | Účty

Tři největší peněžní ústavy v Česku – ČSOB, Česká spořitelna a Komerční banka – loni přes postupující finanční a hospodářskou krizi vydělaly dohromady přes 30 miliard Kč. Většina velkých zahraničních bank přitom loni skončila ve ztrátě.

ČSOB, Česká spořitelna a Komerční banka dosáhly dohromady zisku třicet miliard korun

Tři největší peněžní ústavy v Česku – ČSOB, Česká spořitelna a Komerční banka – loni přes postupující finanční a hospodářskou krizi vydělaly dohromady přes 30 miliard Kč.
Většina velkých zahraničních bank přitom loni skončila ve ztrátě. Zisk tuzemské „velké trojky“, která ovládá zhruba dvě třetiny českého bankovního trhu, mohl být navíc ještě impozantnější, kdyby ČSOB, které se jako jediné zisk meziročně snížil, a Česká spořitelna nemusely kvůli krizi přeceňovat některá aktiva.

Problémy s rizikem úvěrování firem se v Česku proti USA a západní Evropě začaly projevovat se zpožděním, až ve čtvrtém čtvrtletí. Navíc narozdíl od většiny zahraničních bankovních domů české ústavy vložily jen málo peněz do takzvaných toxických aktiv.

Konzervativněji se chovají rovněž při poskytování úvěrů a jejich klientské vklady bezpečně převyšují objem úvěrů.

Česká spořitelna, která má v ČR téměř 5,3 miliónu klientů, v pátek oznámila, že loni zvýšila čistý zisk meziročně skoro o třetinu na 15,81 miliardy Kč. Provozní zisk bance stoupl o 29,6 procenta na 23,17 miliardy Kč, čistý úrokový výnos spořitelně vzrostl o 22,4 procenta na 30,22 miliardy Kč.

„Vysoce růstová čísla jsou o to významnější v době, kdy světové ekonomiky sklouzávají do recese a na finančních trzích panuje nedůvěra,“ komentoval to generální ředitel České spořitelny Gernot Mittendorfer.

ČSOB loni klesl zisk meziročně o zhruba 90 procent na 1,1 miliardy korun. ČSOB přecenila investiční portfolio na nulu a vytvořila opravné položky vůči zkrachovalým bankám Lehman Brothers a na Islandu, což vyšlo v součtu na 10,1 miliardy korun.

Příjmy z poplatků
Komerční banka naopak zvýšila svoji ziskovost na 13,2 miliardy korun po předloňských 11,2 miliardy. Dobře si ale loni vedly i menší banky na trhu, například Raiffeisenbank vydělala 1,4 miliardy Kč, což je takřka o 40 procent víc než před rokem.

Přestože jsme v lepší kondici než zahraniční banky, letos to kvůli krizi už tak růžové nebude, shodují se nad svými vyhlídkami čeští bankéři. Ti v posledních letech těžili především z nízkých úrokových sazeb, na které se jim dařilo lákat stále více zájemců o půjčky, zejména pak úvěry na bydlení. Bankám v ČR jsou také oporou velké příjmy z relativně vysokých poplatků, a to včetně takových, které se v zahraničí běžně nevyskytují.

Jen České spořitelně vzrostly loni čisté příjmy z poplatků a provizí o 12,2 % na 11 miliard Kč. Celkem velká trojka za poplatky a provize v roce 2008 vyinkasovala 25,7 miliardy Kč.

Vysoce růstová čísla jsou o to významnější v době, kdy světové ekonomiky sklouzávají do recese Gernot Mittendorfer, generální ředitel České spořitelny.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.