« Zpět

Hýčkané peníze v sobě našly uměleckou vlohu

| 23. října 2008 - 11:07 | Zprávy | Účty

Roste počet bohatých, kterým nestačí současné bankovní služby a chtěli by individuální péči. Pro banky nabízející privátní bankovnictví nastávají zlaté časy. Co to vlastně je za zázračné zaklínadlo, kterým dnes láká klienty stále více bank?

Roste počet bohatých, kterým nestačí současné bankovní služby a chtěli by individuální péči. Pro banky nabízející privátní bankovnictví nastávají zlaté časy.

Co to vlastně je za zázračné zaklínadlo, kterým dnes láká klienty stále více bank? Privátní bankovnictví je individuální servis zahrnující kromě běžných bankovních služeb i správu soukromých a rodinných majetků, včetně investování, finančního, daňového, majetkového a někdy i dalšího specializovaného poradenství. Tyto služby jsou určeny pro klienty, kteří ponechávají v bance objem finančních aktiv zpravidla v řádu minimálně několika milionů korun.

Nic nového pod sluncem

Privátní bankovnictví není v Česku žádnou žhavou novinkou, jak se to někdy prezentuje v médiích. Přišlo k nám záhy po revoluci spolu s velkými bankami, které doprovázely zahraniční firmy na český trh. Logicky nabízely zahraničním manažerům stejné služby, na jaké byli zvyklí z domovských vyspělých bankovních trhů, včetně privátního bankovnictví. Jednou z prvních byla například Citibank. Možná si mnozí pamětníci ještě vybaví, že v první polovině 90. let se do této banky běžný klient ani neodvážil vstoupit, protože ji veřejnost považovala za finanční ústav pro velké firmy a hodně bohaté soukromé klienty. Od těch dob se však mnohé změnilo.
"Od roku 2001 začala Citibank také v České republice úspěšně rozvíjet program obsluhy menších a středních podniků a také retailové bankovnictví s plným spektrem služeb. Velmi rychle se etablovala v obou těchto segmentech. U drobných klientů měla například velký úspěch s kreditními kartami," říká Pavel Vlček z oddělení vnějších vztahů Citibank a dodává, že však na rozvoj privátního bankovnictví banka rozhodně nezapomněla. Takzvaná affluentní klientela vyžaduje mnohem individuálnější přístup a diskrétnost je jednou z podmínek získání důvěry klientů.
Citibank nabízí služby bankovnictví affluentním klientům, kteří mají finanční aktiva od jednoho a půl až do mnoha stovek milionů korun. Snaží se odpovídajícím způsobem vyhovět jejich individuálním potřebám a přáním. Profilový program se nazývá Citigold. Zahrnuje samozřejmě nabídku všech běžných bankovních služeb, od prestižních platebních nástrojů nebo hypoték, přes komplexní podporu při investování volných finančních prostředků až po nejrůznější specializované služby, jakými je zprostředkování odborných konzultací v případě alternativních investic, například do vína, nemovitostí a podobně. "Klienti programu Citigold mohou využívat speciálních Citigold center, která poskytují naprosto diskrétní prostředí a nadstandardní servis všude ve světě, kde má banka své pobočky," vysvětluje Pavel Vlček a uzavírá: "Prostřednictvím Citi Private Bank, která je součástí Citigroup, dokážeme obsloužit i tu nejnáročnější klientelu, jejíž majetkové portfolio představuje i stamiliony či miliardy eur. Pro takové klienty pak kolegové ze Citi Private Bank zprostředkují například i konzultace při výběru soukromého letadla."
I další zahraniční banky, jako například bývalá Austria Creditanstalt nebo HypoVereinsbank (dnes součást UniCredit), nabízely individuální služby movitým klientům už na sklonku minulého tisíciletí. Z českých bank se tradičně obsluze movité klientely věnovala Živnostenská banka, a to už i za dob minulého režimu. I při zachování všech pravidel diskrétnosti se všeobecně vědělo, že do její reprezentativní budovy na pražských Příkopech chodí mnohé české celebrity.
V posledních letech zavedly služby privátního bankovnictví všechny velké univerzální banky působící na českém trhu. Většinou k němu získaly know-how od svých zahraničních vlastníků. Příkladem je Česká spořitelna, jejíž ředitel privátního bankovnictví Martin Kučera říká: "Budování a rozvoj Erste Private Banking (EPB) vychází z tradice privátního bankovnictví mateřské Erste Bank. Rakousko patří mezi tradiční země s vysokou úrovní privátních bank zaměřujících se na individuální servis pro movité klienty. Tyto zkušenosti, znalosti a špičkové know-how mateřské banky se snaží EPB zúročit při svém rozvoji a přístupu ke klientům." Současná podoba EPB se začala utvářet na počátku 2007 a již druhým rokem dynamicky roste počet klientů privátního bankovnictví i objem majetku pod správou.
Zcela nedávno přišly nabídnout své služby bohatým Čechům i zahraniční banky, které se specializují výhradně na obsluhu movité klientely a správu jejích aktiv. V tuzemsku působí německá Sal. Oppenheim JR. & CIE, švýcarská Lombard Odier Darier Hentsch, dále Banque Privéé Edmond De Rotschild Europe, Bankprivat AG či Constanzia Privatbank AG. Bohatí Češi mají skutečně z čeho vybírat.

Dveře otevírá milion

I když všechny banky definují v podstatě obsah služeb privátního bankovnictví velmi podobně, přece jen má každá z nich určitá specifika. Rozdílné bývají například limity finančních prostředků, které musí zájemce o privátní bankovnictví složit v peněžních prostředcích nebo jiných finančních aktivech, aby si otevřel dveře do diskrétních salonků. Dlouho to byly částky v řádu desítek milionů korun, ale v poslední době se tato hranice snížila na sedmimístnou cifru. Některé přijímají mezi privátní klienty majitele jednoho až tří milionů korun. Podle odborníků mají o ně stále větší zájem proto, že je jich už relativně hodně a nejsou se ochotni spokojit jen s banálními balíčkovými účty a standardizovanou nabídkou služeb na přepážkách. Na druhé straně ještě nejsou tak zhýčkaní jako velmi bohatí lidé.
Jsou tu však i další, méně zřejmé rozdíly. Například každá banka předkládá na výběr jiné portfolio finančních a investičních instrumentů, které vycházejí většinou z její vlastní nabídky nebo nabídky dceřiných nebo smluvních společností. Některé kompletují speciální nabídku investičních programů pro bohaté. Jinde mají zkušenosti s poradenstvím v oblasti nemovitostních transakcí a v dalších jsou schopni lépe poradit s investicemi do podnikání, s fúzemi nebo akvizicemi, s fondy rizikového kapitálu. Zájemci o privátní bankovnictví se o tom většinou mohou dozvědět od stávajících klientů privátního bankovnictví jednotlivých privátních bank. Ostatně osobní doporučení známých jsou většinou tou nejúčinnější referencí. Pro některé zájemce o privátní bankovnictví mohou být přitažlivé například i doplňkové služby nebo programy, jako je unikátní služba UniCredit Bank. Její art banking, který by se dal označit jako vzdělávání klientů v oblasti investování do uměleckých děl, si už získal značnou popularitu a neustále se rozvíjí v rámci celé finanční skupiny, říká Tomáš Pavlík z tiskového odboru UniCredit. Banka má odborníky na umění z různých zemí, kde působí, a ti si vyměňují zkušenosti a informace. Klienti tak mají unikátní možnost být zasvěcenými účastníky trhu s uměním. Tomáš Pavlík říká, že na počátku října například navštívili Prahu tři přední odborníci na umění z Německa, Turecka a Itálie, aby blíže poznali český trh a jeho potenciál.

Když poradce bohatne s klientem

Ale bohatnoucí Češi nesvěřují své peníze jen privátním bankám. Jak říká Štěpán Tvrdý, výkonný ředitel NWD Asset Management CZ, stále častěji si uvědomují nutnost diverzifikace svých aktiv a využívají k tomu služby i několika bank a investičních společností najednou. Posledním trendem v tomto oboru je segment, který se ve Švýcarsku či západní Evropě nazývá IFA (Independent Financial Advisory), tedy nezávislé finanční poradenství. Výhodou tohoto způsobu péče o klientova aktiva je právě ona nezávislost. Tým poradců takovéto poradenské firmy, která se o klienta stará, si vybírá na trhu ty nejvhodnější investiční nástroje bez ohledu na to, kdo je nabízí. Prioritou je kvalita a zvolené parametry daného instrumentu. Cílem je samozřejmě klientova spokojenost a především uchování a růst hodnoty jeho majetku. Ten je v tomto schématu hlavním kritériem při odměňování poradce, který bývá přímo zainteresován na hodnotě a růstu spravovaného majetku. Kvalitní poradce se stará o optimální výběr a složení portfolia tak, aby respektovalo klientovy potřeby, zejména z pohledu likvidity, výnosu, volatility (kolísání hodnoty) a diverzifikace. Tento způsob spolupráce klienta a poradce, který je založený na shodném zájmu a prioritách, bude v příštích letech získávat na významu a právě v dobách prudkých změn a nejistoty na finančních trzích přinášet investorům znatelný užitek.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.