« Zpět

Horší rating pro české banky

| 22. května 2009 - 11:05 | Zprávy | Účty

Analytici z Moody’s předpokládají, že se tuzemským bankám zhorší kvalita aktiv a sníží se jim jejich ziskovost. Hlavním důvodem je slábnoucí ekonomika. „České banky by mohly být v budoucnu zranitelnější než bankovní domy v západní Evropě. Očekáváme, že slábnoucí česká ekonomika dříve nebo později zasáhne bankovní sektor, a ten již nebude tak ziskový jako dříve,“ vysvětlila Antonella Pisani, analytička Moody’s. Na druhou stranu dodává, že nadále bude platit, že české banky budou patřit k těm zdravějším v regionu střední a východní Evropy.

Mezinárodní agentura Moody’s snížila výhled českého bankovnictví na negativní
PRAHA Tuzemské banky se musejí připravit na horší časy. Takové je sdělení mezinárodní ratingové agentury Moody’s Investor Service, která snížila výhled českého bankovnictví. Známku stabilní změnila na negativní. Vyplývá to ze zprávy, kterou vydala ratingová agentura.

První známky zhoršení kondice bankovního systému lze v Česku očekávat v průběhu letošního a zejména příštího roku. „Výhodou českých bank je jejich orientace na domácí trh.
Mají totiž výrazně menší expozici do zahraničních aktiv než například banky v Maďarsku či Estonsku. Proto také dosud ani nepotřebovaly žádnou finanční pomoc. Slábnoucí ekonomika ale kvalitu aktiv bank v budoucnu zhorší. Stále ale očekáváme, že likvidita českých bankovních domů bude na dostatečné úrovni,“ popsala Pisani. Za snížením ratingu českého bankovního systému stojí pokles ekonomiky, který je velmi strmý.
„Po letech silného a stabilního růstu hrubého domácího produktu česká ekonomika v roce 2008 zvolnila tempo a v roce 2009 by podle odhadů měla zaznamenat pokles o 3,5 procenta,“ napsali analytici Moody’s Investors Service ve zprávě.
Tuzemské banky si zatím vedou velmi dobře.
Tři největší banky (ČSOB, Česká spořitelna a Komerční banka) za první čtvrtletí vydělaly bezmála devět miliard korun. V případě ČSOB šlo o více než 20procentní nárůst, KB a ČS se proti loňskému prvnímu čtvrtletí mírně zhoršily.
„Výsledky ukazují na to, že české banky investovaly obezřetně, mají vyváženou strukturu příjmů a dokážou hlídat své náklady. Tím pádem je ani zpomalení ekonomiky nijak neohrozilo,“ prohlásil náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek.
Podle něj se vyplatilo, že již v minulosti tuzemské peněžní domy diverzifikovaly zdroje svých příjmů a že vesměs fungují jako banky univerzální. Rovněž řízení nákladů je u českých bank podle Matouška velice efektivní, vyplácí se například silná orientace na moderní formy přímého bankovnictví.
„Pokud Evropská unie přistoupí k plánovaným stress testům vybraných bankovních skupin, jsme přesvědčeni, že české banky dobře uspějí,“ uzavřel Matoušek.
***
Zhoršení kondice bankovního systému lze očekávat už letos
Graf
Výsledky hospodaření největších tuzemských bank (čisté zisky po zdanění, v miliardách korun)
Bankovní domy v tuzemsku zatím solidně vydělávají a nemají problémy s likviditou. Český bankovní systém je stabilní, ale podle mezinárodní agentury Moody's se v letošním a příštím roce může objevit určité zhoršení. To by dopadlo na hospodaření bank. Stále ale bude podle Moody's likvidita tuzemských bank na slušné úrovni a nebude třeba žádných intervencí ze strany státu.
ČSOB

2007 9,902
2008 1,034 *
1Q/2009 3,073

* Propad zisku byl způsoben jednorázovým odpisem pohledávek rizikových CDO dluhopisů ve výši více než osm miliard korun.
Česká spořitelna

2007 12,148
2008 15,813
1Q/2009 3,004
Komerční banka

2007 11,225
2008 13,233
1Q/2009 2,819
Zdroj: banky

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.