« Zpět

GE Money Bank má milion klientů, klesl jí čistý zisk

| 12. srpna 2009 - 10:26 | Zprávy | Účty

Šestá největší tuzemská banka, GE Money Bank (GEMB), za poslední rok na trhu podstatně vyrostla. Oproti poslednímu červnu 2008 jí o deset procent přibylo klientů a jejich počet poprvé v historii překročil milionovou hranici. Zároveň si lidé do GEMB začali ve velkém schovávat peníze, takže se její vklady meziročně zvýšily o více než polovinu na 102 miliard korun.


„Ve druhém čtvrtletí jsme byli i nadále svědky výrazného růstu zůstatků na spořících účtech a termínovaných vkladech,“ uvedl předseda představenstva banky Peter Herbert. Bance také proto o více než třináct procent vzrostl provozní zisk na 2,9 miliardy korun.
Stejně jako ostatní banky na tuzemské trhu ovšem GEMB bojuje s přibývajícími neplatiči. Podíl nesplácených úvěrů, tedy těch, které jsou devadesát dní po splatnosti, se jí zvýšil na 8,1 procenta ze všech úvěrů. Na jejich část tak musela banka vytvořit opravné položky, které jí ubraly z čistého zisku. Ten se meziročně o téměř dvacet procent snížil na 1,23 miliardy korun.
Herbert očekává, že problémy klientů budou pokračovat a dá se tak předpokládat další nutnost zvyšovat opravné položky. „Naši zákazníci a celé bankovní odvětví budou v průběhu letošního a příštího roku čelit pokračujícím obtížným ekonomickým podmínkám,“ dodal.
Úvěry po splatnosti byly v pololetí u ČSOB 2,9 procenta, Česká spořitelna se dostala na hranici 2,8 procenta. Komerční banka tento údaj nezveřejnila.
Kapitálová přiměřenost GEMB byla na konci června na vysoké úrovni 17,9 procenta, což je dvakrát více než minimum požadované ČNB.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.