« Zpět

Fórum Zlaté koruny: Pozor, korupce!

| 9. června 2011 - 13:15 | Zprávy | Účty

V pořadí desáté Fórum Zlaté koruny se uskuteční v úterý 14. června v TOP HOTELu Praha pod názvem „Korupce jako ekonomický fenomén“. Bude hledat odpověď na to, do jaké míry je korupce brzdou ekonomického růstu a konkurenceschopnosti ekonomiky, jak proti korupci účinně bojovat a zda to vůbec dokážeme.

Myslíme to u nás s bojem proti korupci vážně?


Fórum proběhne pod záštitou předsedy vlády Petra Nečase, který na tomto setkání také promluví. Strategii vlády v boji proti korupci představí náměstek ministra vnitra Viktor Čech. Diskuze bude mít několik rovin. V té první půjde o bariéry, které vytváří korupce v oblasti podnikání a byznysu. Jak říkají účastníci přihlášení do diskuse, Petr Kužel, prezident Hospodářské komory a Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy, podnikatelé by měli sami ve vlastním zájmu proti korupci bojovat, protože u nás vážně ohrožuje svobodu podnikání. Také další z diskutujících, Valtr Komárek, vidí specifikum české korupce jako výrazně ekonomický problém.
Základní otázkou je, zda může být boj s korupcí úspěšný. Protože u nás pozitivní příklady nemáme, musíme se obrátit jinam. O tom, jak funguje dlouhodobá protikorupční strategie vlády USA a jaké jsou její výsledky bude na fóru hovořit velvyslanec USA v ČR a bývalý poradce v Bílém domě Norman L. Eisen. Na fóru vystoupí také ředitel Americké obchodní komory v ČR Weston Stacey. Ten říká, že klíčovou konkurenční výhodou každé země je kvalitní státní správa. Protikorupční legislativu a její smysl ve Velké Británii představí britská velvyslankyně v ČR Sian MacLeod.
Hlavní změny, po nichž se dlouhá léta volá, spočívají v jednoduchých opatřeních, která nic nestojí. Týká se to jak zákona o státní službě, tak zákona o prokazování původu příjmů a majetku. Na toto téma vystoupí bývalý premiér Miloš Zeman, který má na korupci jednoduchý recept – majetková přiznání, a proto vybízí: „Svlékněte se!“ O tom, jak dále na korupci, nás mohou poučit vystoupení ekonoma Jana Švejnara, ředitele Transparency International Davida Ondráčky anebo Karla Janečka, zakladatele Nadačního fondu proti korupci. V panelové diskuzi na fóru vystoupí celá řada osobností z ekonomické oblasti a veřejného života.
O tom, proč je odhalování korupčních kauz tak těžké i pro novináře a na co při své práci narážejí, budou na fóru hovořit Robert Čásenský, šéfredaktor MF DNES, Erik Tabery, šéfredaktor týdeníku Respekt, publicisté České televize Jakub Železný a Marek Wollner i americký novinář Erik Best.
Na fóru budou představeny výsledky exkluzivního výzkumu, který pro Zlatou korunu provedla společnost Ipsos a který byl zaměřen na postoje obyvatel ČR ke korupci. K jednotlivým tématům X. Fóra Zlaté koruny probíhá diskuse na Facebooku na adrese www.facebook.com/pages/PrahaCzechRepublic/ForumZlatekoruny/340828453283 (název stránky „Fórum Zlaté koruny“), odkud vzejdou dotazy k účastníkům fóra.
Průběh fóra bude možné 14. června od 9,30 hodin sledovat v on-line přenosu na www.idnes.cz a www.zlatakoruna.info. Česká televize bude v průběhu celého fóra uvádět živé vstupy na zpravodajském programu ČT24.
Více informací o programu fóra najdete na www.zlatakoruna.info/forum. Zde se mohou zájemci o účast na fóru zároveň přihlásit.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.