« Zpět

Finanční vzdělání zkvalitní život

| 11. června 2008 - 13:24 | Zprávy | Účty

Na www.zlatakoruna.info proniknete do světa peněz teoreticky i prakticky

Na www.zlatakoruna.info proniknete do světa peněz teoreticky i prakticky

Aby člověk dokázal dobře hospodařit i s málem peněz, musí být finančně gramotný. To teoreticky víme všichni, ale většina z nás při posledních průzkumech na rovinu přiznala, že má v tomto směru ještě hodně co dohánět. Znalosti Čechů o bankovnictví, finančních trzích a vůbec světě peněz, jsou zkrátka nedostatečné.
Svět peněz je přitom čím dál složitější. Protože je ale zároveň i dostupnější, může být jeho neznalost ?vražedná". Zatímco před deseti lety byla všeobecně dostupná hypotéka sci-fi, dnes je to realita všedního dne. Stejně jako větší úvěr. Peníze nám ?cpe" ochotně do kapes ?kde kdo" a ?na každém rohu". Není opravdu problém sehnat i značně vysokou půjčku, a to na cokoli.
Stejně lehké je však spadnout do dluhové pasti a do spárů exekutora! Počet dlužníků, kteří své závazky nemohou splácet, u nás prudce roste. Stoupá tudíž nejen počet exekucí, ale plní se i úvěrové registry, které shromažďují údaje o neplatičích. Ke konci roku 2007 obsahoval například úvěrový registr SOLUS téměř 600 000 případů spotřebitelů, kteří v uplynulých třech letech měli se svými dluhy vážné problémy. Tyto údaje jen potvrzují výsledky zmíněného průzkumu: lidé u nás financím příliš nerozumějí, až
příliš často nedokáží odhadnout vlastní bonitu a upadají do dluhů, nebo se stávají snadnou kořistí nepříliš seriózních prodejců, agentů, dealerů či různých ?výhodných akcí" a zbytečně se tak dostávají do potíží.

Škola na internetu

O nutnosti finančně se vzdělávat se v poslední době mluví čím dál víc. Portálů, které vedle zpráv a informací
z finančního světa a komerčních nabídek přinášejí svým uživatelům i osvětu, je na internetu už několik. V lednu byl dokonce už spuštěn i první ?státní" nekomerční web www.financni-vzdělavani.cz, na kterém s ministerstvem financí spolupracovaly snad všechny významné finanční instituce u nás. Má ambice vychovávat občany k finanční gramotnosti, aby získali základní předpoklad k tomu, že budou
umět sebe a své blízké zabezpečit. Tím také budou mnohem odolnější vůči tlaku trhu a reklamy, takže pravděpodobnost, že by neodhadli vlastní možnosti a skončili v dluzích, bude mnohem nižší.

Dvojí užitek Zlaté koruny

Mezi internetovými portály, které dnes nabízejí veřejnosti možnost finančního vzdělávání, má výjimečné postavení www.zlatakoruna. info. Přináší totiž současně jak možnost doplnit si znalosti, tak zároveň a hlavně ucelenou ?celostátní informaci" o všech finančních produktech současného trhu, a to napříč celým jeho spektrem. Představuje jakési Zlaté stránky vůbec všech finančních produktů, které se u nás nabízejí, které jsou navíc na základě každoroční celostátní soutěže Zlatá koruna
kvalifikovaně utříděné a zhodnocené víc než 260 člennou porotou nezávislých odborníků a uspořádané do přehledných kategorií. A protože jsou už i doplňovány populárně naučným výkladem všech základních pojmů, které s běžně dostupnými finančními produkty souvisí, je tento web skutečně komplexní šance, jak ?svět peněz" ovládnout nejen teoreticky, ale i prakticky.             

ZLATÁ KORUNA:
soutěž o nejlepší produkty
Web www.zlatakoruna.info soustřeďuje na svých stránkách nabídku finančních produktů od převážné většiny poskytovatelů finančních služeb v ČR. Stránky Zlaté koruny tak každému pomohou orientovat se v současných možnostech a zvolit takový produkt, který nejlépe odpovídá jeho požadavkům a potřebám. Je zde nejen možnost jednotlivé produkty navzájem porovnávat, ale i zjistit, jak produkty hodnotí odbornici a široká veřejnost v rámci prestižní soutěže Zlatá koruna. Tato soutěž je už od roku 2003 respektovaným měřítkem kvality finančních produktů na českém trhu. Hodnotí porota odborníků (nyní už víc než 260členná), produkty jsou rozděleny do 15 kategorií a zahrnují veškerou nabídku - od bankovních produktů po leasing. Od roku 2007 (5. ročník) jsou vyhlašovány nad rámec základních 15 produktových kategorií dvě hlavní ceny - Novinka roku a Cena veřejnosti. Letošní novinkou je Cena podnikatelů udělovaná nejlepším finančním produktům pro malé a střední podnikatele.

ZLATÁ KORUNA:
finanční vzdělávání
Na www.zlatakoruna.info uživatelé najdou také výklad a informace o všech důležitých pojmech, souvisejících s finančními produkty. Například - co by měli vědět o účtech, a jak si k nim dobře vybrat další bankovní služby. Jaké má výhody elektronické bankovnictví a nakolik je bezpečné. Jaké druhy platebních karet se používají, čím se odlišují, co je výběrový a platební limit karty a jak s ní bezpečně zacházet. Kdo může požádat o hypotéku a jak správně ji použít, nebo že stavební spoření není zdaleka určeno jen pro financování bydlení. Jaké výhody a hlavně záludnosti na nás čekají, když požádáme o úvěr. Kdo by si měl sjednat životní pojištění, jaké existují druhy, ale i jak dobře pojistit svou nemovitost, domácnost, nebo auto. K čemu jsou určeny podílové fondy a podle čeho je vybírat. Jaký je rozdíl mezi finančním, operativním a zpětným leasingem, leasingem a zpětným prodejem, nebo co přinášejí produkty pro podnikatele a mnoho dalších užitečných informací ze světa investic, bankovních služeb a pojišťovnictví.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.