« Zpět

Finanční fóra Zlaté koruny a periody vývoje globální krize

| 7. července 2009 - 12:24 | Zprávy | Účty

Finanční trh nejsou jen finanční a produkty. Odráží se v něm mnoho vlivů, ať již ekonomických anebo politických. Z tohoto důvodu není ani Zlatá koruna pouze pravidelně se opakující soutěží finančních produktů. Její ambice jsou vyšší.

Chce se zabývat finančním trhem hlouběji a v širších souvislostech. A to v souvislostech mikro, ale i makroekonomických.

Tento záměr sledují dnes dobře známá Mezinárodní finanční fóra Zlaté koruny. Myšlenka na jejich pořádání vznikla již na jaře v roce 2007, kdy se konalo první z nich na téma Svět a Česká republika 10 let po jedné z největších globálních krizí. Z Michiganu v USA tehdy na fórum přiletěl profesor Jan Švejnar. Jeho vystoupení na domácí půdě bylo pro mnohé událostí.
Světová ekonomika opět fungovala, alespoň na pohled, jako dobře seřízený stroj. Připomínat krizi mohlo kdekomu připadat jako poněkud nemístné pokoušení osudu. Něco jako hovory o provaze v domě oběšencově. Ekonomika celosvětově rostla a ministr Kalousek seznamoval posluchače s balíkem reforem, které měly udržet v potřebné kondici nastartovanou českou ekonomiku. Neuběhl ani rok Chce a tabu bylo prolomeno. Jarní Mezinárodní finanční fórum Zlaté koruny nejen v roce 2008 na téma Hypoteční krize - Globální problém globálních trhů zřetelně naznačilo, o jak závažný, a v té době ještě podceňovaný problém, se v souvislosti s hypoteční krizí ve skutečnosti jedná. Toto zaměření na závažné makroekonomické otázky už na programu fór zůstalo. Profesor Jean-Marie Bouroche, který v Praze vystoupil, varoval, že hypoteční krize nebude pouze záležitostí USA, ale její důsledky pocítí i Evropa a dopadne tvrdou vahou na celosvětový finanční systém. Po necelém půlroce se chmurná vize naplnila.

V pořadí třetí Mezinárodní finanční fórum Zlaté koruny v prosinci 2008, na kterém se sešlo 450 účastníků, to již vystihlo ve svém názvu poměrně přesně: Svět ve finanční krizi-Konec bezstarostných časů? Finanční krize přerůstat do hluboké hospodářské recese. Další vývoj, tedy to, co se odehrává letos, je dostatečně známo. Ekonomický propad se nepodařilo zastavit, a tak v dubnu 2009 čtvrtém fóru byla na místě otázka: Bude ještě hůř? Zatím to tak vypadá a žádné výrazné náznaky obratu nejsou. Možná se při troše štěstí nějaké změny dočkáme. Nicméně tak lehké jako dřív to pro většinu z těch, kteří se ve finančním sektoru anebo v ekonomice pohybují, asi už nikdy nebude. A tím se dostáváme k jádru věci. Smyslem finančních fór Zlaté koruny je naznačit, co nás v souvislosti s krizí čeká a jak se na nové situace připravit. A to i v době, kdy krize bude odeznívat, protože mnoho komplikací může teprve nastat.
Finanční fóra sleduje s rostoucím zájmem odborná i široká veřejnost.

Díky přímému přenosu Českou televizí, na iDNES.cz, on-line reportážím a dalším rozsáhlým redakčním materiálům, které jsou pravidelně zveřejňovány ve významných českých denících, mají další desetitisíce lidí možnost sledovat zajímavou úroveň diskuse a seznámit se s názory českých a zahraničních expertů na danou problematiku. Teď v polovině roku se zdá, že jsme v jakési „mrtvé" fázi. Ale krize nespí. A také nám ještě nějaký čas nedá spát.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.