« Zpět

Družstevní záložny vám peníze pohlídají stejně jako banky

| 26. listopadu 2010 - 10:38 | Zprávy | Účty

Až na 100 tisíc eur, tedy více než 2,5 milionu korun, budou pojištěny veškeré vklady na účtech českých spořitelních družstev stejně jako bank od 1. 1. 2011. Dojde tak ke zdvojnásobení současné částky, z čehož budou profitovat především klienti. 

Až na 100 tisíc eur, tedy více než 2,5 milionu korun, budou pojištěny veškeré vklady na účtech českých spořitelních družstev stejně jako bank od 1. 1. 2011. Dojde tak ke zdvojnásobení současné částky, z čehož budou profitovat především klienti.
25. listopadu 2010, Hradec Králové – Segment družstevních záložen se v posledních letech ustálil. Doba dramatického rozvoje a ještě dramatičtějšího pádu z konce devadesátých let je definitivně pryč. Kampeličky se pomalu ale jistě zbavují nálepky “loupeživých“ finančních institucí založených za cílem ožebračení klientů. Podléhají totiž přímému dozoru České národní banky se všemi povinnostmi a právy stejně jako velké bankovní domy. Klienti tak díky tomu mají jistotu, že o své uložené úspory nepřijdou. Již nyní jsou totiž ze zákona pojištěny veškeré vklady jak fyzických, tak právnických osob, vedené v české nebo cizí měně do výše 50 tisíc eur. Tento limit se ještě od 1. 1. 2011 zvýší na dvojnásobek, tedy 100 tisíc eur, což je více než 2,5 milionu korun.
Klienti bank proto i díky těmto zárukám začali opět ukládat své finance do spořitelních družstev neboli kampeliček. Jejich výhodou jsou nižší provozní náklady, díky kterým mohou střadatelům nabídnout vyšší zúročení vložených finančních prostředků, osobní přístup zaměstnanců ke klientům a také možností ovlivňovat chod družstevní záložny na členských schůzích, což je dáno právní formou záložen.
„Družstevní záložny se sice stále nemohou bankám rovnat v portfoliu produktů, nicméně dokáží nabídnout nižší nebo nulové poplatky, vyšší zúročení uložených peněz a to vše pod dohledem ČNB a s garantovaným pojištěním vkladů. Klienti již tyto výhody objevili, což se projevilo například v dynamice změn ve výši bilanční sumy, která se u bank zvedla oproti loňskému roku pouze o 2,7 procenta, kdyžto u družstev o 28 procent“, řekl k tomuto trendu Otakar Schlossberger, předseda představenstva společnosti AKCENTA, spořitelní a úvěrní družstvo, vedoucí Katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠFS o. p. s., Praha, bývalý finanční arbitr a dodal: „ Vzestupný trend se projevil i v naší společnosti, kde došlo k nárůstu počtu klientů oproti loňskému roku téměř o trojnásobek. Lze s plnou zodpovědností říci, že spořitelní a úvěrní družstva jsou stejně spolehlivá jako banky.“
Podle statistik ČNB fungovalo na českém trhu k 1. říjnu letošního roku celkem 16 družstevních záložen, neboli spořitelních a úvěrních družstev a 41 bank a poboček zahraničních bank.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.