« Zpět

Dobré finanční poradenství učí klienty, jak řešit své finance

| 23. června 2009 - 13:46 | Zprávy | Účty

Již tradičním generálním partnerem soutěže Zlatá koruna je finančně poradenská společnost OVB Allfinanz. S předsedou představenstva hovoříme o tom, jak se vyhraňuje postoj Čechů k penězům.

Rozhovor s Pavlem Uzlem, předsedou představenstva OVB Allfinanz

* Liší se čeští zákazníci v náročnosti na kvalitu finančních produktů od zákazníků ve vyspělých zemích?
Kterou z vyspělých zemí máte na mysli? Ameriku? Německo? Neřekl bych, že se čeští zákazníci liší v tom, co od finančních institucí očekávají. Společnost OVB Allfinanz působí ve 14 zemích Evropy, a tak máme poměrně širokou možnost porovnání, s jakými nároky a požadavky se naši finanční poradci při své práci setkají. Rozdíl tak vidíme spíše v uplatňování nároků a v sebevědomí zákazníků tyto své nároky uplatňovat.
* Myslíte si, že je veřejnost u nás dostatečně informována o možnostech a vlastnostech jednotlivých finančních produktů?    
Informace jsou dostupné každému, kdo vědět chce. A to je důležité. Komplexnost a komplikovanost finančních produktů ale téměř znemožňuje neodborné veřejnosti vyhodnotit nejlepší skladbu portfolia, které v daný okamžik vyhovuje jeho aktuálním potřebám. V tak složitém prostředí, jako je například obor pojišťovnictví, existují speciální obory studia, tím nemyslím pouze pojistnou matematiku. A když se na tuto problematiku podívám jenom z tohoto hlediska, hlediska absence speciálního vzdělání, nemá veřejnost bez finančního poradce, který se na tyto produkty zaměřuje a pravidelně se v nich vzdělává, možnost se v celé škále nabídky orientovat. A proč by to ale také dělala? Na to má svého finančního poradce. Já také nevím, jak se peče houska, a neřeším to. Musí být dobrá a křupavá.
* Jak hodnotíte úroveň poskytovaných finančních služeb a produktů na českém trhu?    
Nejpodstatnějším rysem pro jejich uživatele je skutečnost, že se stále vyvíjejí. A paradoxně tomu napomáhá i současná ekonomická situace, která tlačí na poskytovatele finančních služeb více než kdykoli před tím. Poskytovaný servis i podmínky v České republice se tak velmi rychle vyrovnávají finančnímu sektoru ostatních států. Servis a jeho kvalita jsou vždy spjatí s člověkem, který ho poskytuje. Na území České republiky je stále ještě dostatečně velký prostor pro zvýšení kvality servisu. U finančně poradenské společnosti, jakou je OVB Allfinanz, je servis pro zákazníka prioritou a nosnou myšlenkou. A to je ten důvod, proč se klienti obracejí na nás a kladou nám své otázky v souvislosti s jejich finančním portfoliem.
* Lidé jsou pod dojmem z krize ve finančních otázkách nyní opatrnější, hledají více než dříve jistotu a rozumnou radu. Nenahrává to tomu, že finanční poradenství by mělo takříkajíc stoupat v ceně a stát se pro běžného klienta nepostradatelným?   
To, že lidé hledají jistotu a rozumnou radu, lze u OVB Allfinanz sledovat od roku 1994. Intenzivní péče o klienta se projevuje v kontinuálním meziročním nárůstu v jednotlivých letech. V roce 2006 o 12 %, v roce 2007 o 8 % a počet uzavřených smluv v roce 2008 vzrostl o 38 635 na 200 948, což znamená meziroční nárůst o 24 %. Vzrůstající počet smluv svědčí o tom, že si občané stále více uvědomují nutnost přemýšlet o svých financích, a právě v souvislosti s rozvíjející se ekonomickou krizí se chování obyvatelstva projevilo v jeho nasměrování ke spořicím a zajišťovacím programům. Ačkoli prognózy hospodářského vývoje pro rok 2009 jsou více skeptické než optimistické, v souvislosti s tímto očekáváním ekonomického vývoje je kvalitní servis pro stávající, ale i nové zákazníky, strategickým úkolem OVB Allfinanz. Pro jednotlivce má největší význam fundovaná analýza majetkové situace spojená s dobře promyšlenými investičními rozhodnutími. Díky našim produktovým koncepcím a poradenství, které je orientováno na zákazníka, můžeme i v ekonomicky obtížnějších dobách úspěšně stát po boku našim zákazníkům.
* Jaké produkty vás letos nejvíce zaujaly ve Zlaté koruně?
Nerad bych tu jmenoval konkrétní produkty jednotlivých bank či pojišťoven, to by ode mne asi nebylo správné někoho zvýhodňovat. Možná bych se ale rád zastavil u toho, z jak širokého sortimentu mnoha finančních institucí je možné vybírat. To je důkazem vyspělosti tohoto sektoru v ČR, z čehož mohou nejvíce těžit právě jeho uživatelé, a Češi se tak jen musí naučit této výhody využívat. Pro správné využívání služeb finančního sektoru je individuální finanční poradenství nejdůležitějším nástrojem.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.