« Zpět

Do banky i na Silvestra

| 17. prosince 2008 - 12:30 | Zprávy | Účty

Pobočky bank budou otevřené i poslední den v roce, zavřou krátce po poledni. Platby na účet u jiné společnosti však musíte zadat již nejvýše dva dny předem, tedy 29. 12. Pokud se o své peníze staráte se skutečně velkou péčí, možná jste zaplacení některých plateb odkládali až na poslední chvíli, abyste využili výhodnější alternativní zhodnocení prostředků.

Pobočky bank budou otevřené i poslední den v roce, zavřou krátce po poledni. Platby na účet u jiné společnosti však musíte zadat již nejvýše dva dny předem, tedy 29. 12.

Pokud se o své peníze staráte se skutečně velkou péčí, možná jste zaplacení některých plateb odkládali až na poslední chvíli, abyste využili výhodnější alternativní zhodnocení prostředků. Nebo se vám zkrátka do této chvíle nedostávalo peněz a čekali jste na předvánoční bonusy. Platbami, které je možné takto odkládat, jsou například ty určené stavebním spořitelnám, penzijním fondům i bankám. Pokud však nechcete přijít o daňové úlevy nebo maximální výši státního příspěvku, nezapomeňte transakci uskutečnit alespoň pár dnů před koncem prosince.
Koncem roku mají banky upraveny i provozní časy svých poboček. Konkrétní údaje o otvíracích dobách i platbách naleznete vpravo u názvů jednotlivých společností, obecně je však možné říci, že do banky můžete zamířit i poslední den v roce: 31. 12. 2008. Banky budou mít své pobočky otevřeny i do odpoledních hodin, například GE Money Bank zamkne své dveře až na Silvestra ve 14.00 odpoledne.
To ovšem neznamená, až do tohoto momentu můžete zadání platebního příkazu odkládat: standardní převod z jednoho účtu na jiný u odlišné společnosti trvá v současnosti více než den. Rozhodující je tedy fakt, zda převádíte peníze pouze v rámci jedné společnosti (například ze svého běžného účtu na účet penzijního fondu té samé společnosti), nebo mezi různými bankami, pojišťovnami apod. Další otázkou je, zda potřebujete, aby byla vaše platba pouze odepsána z vašeho účtu, nebo zároveň i připsána na účet cílový. Druhá varianta platí v případě naprosté většiny výše zmíněných plateb.

Nejrychlejší je internet

„Pokud má klient Penzijního fondu sjednanou službu Maximum, může daňově optimální částku uhradit kdykoliv během roku, tedy až do konce prosince 2008. Nejpozději 31. prosince však musí být platba již připsána,“ upozorňuje Kristýna Havligerová, tisková mluvčí České spořitelny.
Nejzazší lhůta pro odeslání platby závisí i na zvoleném způsobu. Většina společností doporučuje dodržet rezervu, například Penzijní fond České pojišťovny vydal tiskovou zprávu, ve které se píše: „Pokud platíte v hotovosti na přepážkách České pojišťovny, doporučujeme vložit peníze nejvýše do 15. 12. 2008. Převodem z účtu je nutné prostředky zaplatit maximálně do 19. 12. 2008. Po tomto termínu doporučujeme pro uskutečnění vkladů do konce letošního roku pouze pobočky UniCredit Bank.“ Jinde je nejzazší variantou úhrada v hotovosti přímo na pokladně dané banky nebo pojišťovny těsně před koncem roku.
Co se týče bezhotovostních transakcí, s příkazy k úhradě můžete čekat nejdéle, použijete-li kanály přímého bankovnictví. U plateb v rámci jedné společnosti je stačí ve většině případů zadat až poslední prosincový den, v České spořitelně je to například možné až do 20.00. Jedná-li se o platbu z banky do jiné banky či pojišťovny, je třeba příkaz zadat elektronicky nebo telefonním bankovnictvím již 29. prosince.

Platby na poslední chvíli: spoření i pojištění

Do konce roku je třeba uhradit především ty produkty, na které se váže potenciální státní příspěvek nebo daňová úleva. Jedná se o několik finančních a pojistných produktů, které se stát rozhodl zvýhodnit.

STÁTNÍ PŘÍSPĚVEK

Stavební spoření
Státní podpora u smluv uzavřených do konce roku 2003 činí až 4500 Kč (při ročním vkladu 18 000 Kč). U smluv uzavřených od počátku roku 2004 je podpora až 3000 Kč (roční vklad 20 000 Kč).
DAŇOVÉ ÚLEVY
Penzijní připojištění
Dle výše ročního vkladu si můžete snížit daňový základ až o 12 000 Kč. Přesná částka je rovna ročnímu souhrnu vlastních příspěvků snížených o 6000 Kč. Úroky z úvěru na bydlení Daňově odečitatelné jsou i úroky zaplacené z úvěrů na bydlení. Životní pojištění se spořením Maximálně lze z daňového základu odečíst 12 tisíc Kč zaplacených na pojistném.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.