« Zpět

Děti se mají učit samostatně hospodařit s penězi

| 4. listopadu 2008 - 12:51 | Zprávy | Účty

Banky čím dál tím častěji přicházejí s produkty určenými pro své nejmladší klienty. Proč vůbec banky nabízejí takové specializované produkty, když děti a mládež nepatří právě k nejbonitnější klientele?

ŘEDITELKA ODBORU PASIVNÍCH PRODUKTŮ ČESKÉ SPOŘITELNY ALEXANDRA IGLESIAS:

V posledních letech se banky snaží připravit speciální produkty šité na míru stále většímu počtu cílových skupin svých zákazníků. Významnou cílovou skupinou jsou i děti a studenti. Tato volba má svou ekonomickou logiku – pro finanční ústavy, rodiče i pro samotné děti. Z pohledu bank jde o navázání kontaktu s budoucími standardními klienty a také o to, naučit nejmladší generaci hospodařit s penězi co nejlépe a využívat při tom moderní bankovní služby. Nezanedbatelná výhoda z toho plyne i pro rodiče. Čím dříve naučí své potomky zacházet s penězi a finančními instrumenty, tím větší je šance, že děti budou mít k penězům odpovědný vztah.

Co všechno tedy banka nabídne, řekněme, desetiletému dítěti?

Přímo na míru nejmladším klientům je X konto určené dětem od 10 do 15 let. Prakticky se jedná o sporožirový účet, s jehož pomocí se děti mohou naučit základní finanční úkony: provádět bezhotovostní platby a využívat bankomatovou kartu. Pro naše dětské klienty je balíček základních služeb zdarma. Díky kartě Junior X konto mohou děti vybírat hotovost kdekoli z bankomatů ČS. S účtem disponuje zákonný zástupce dítěte, který sám určí rozsah povolených operací.

Proč by ale rodiče vůbec měli mít zájem svým nezletilým dětem zřizovat účet a kartu? Není jednodušší dítěti prostě dát kapesné v hotovosti?

Prostřednictvím základních bankovní produktů mají rodiče možnost vštípit dítěti nový přístup k hospodaření s kapesným a učí ho o svých výdajích přemýšlet. S dětskými účty získají rodiče také jistotu, že dítě bude mít pravidelný přístup ke kapesnému. Zároveň si ale ponechají kontrolu nad výdaji dítěte tím, že stanoví limity výběrů a rozsah transakcí, které bude moci dítě provádět. Konkrétní nastavení mohou rodiče průběžně upravovat podle toho, jak bude dítě růst a jeho potřeby se budou měnit.

S většinou dětských a studentských produktů nejsou spojené žádné nebo jen minimální poplatky. Vyplatí se to bankám?

Společným jmenovatelem všech výše popsaných produktů je ukázat klientovi již od útlého věku, že služby banky jsou natolik kvalitní, aby je ke své spokojenosti využíval i nadále. Osobní zkušenost funguje jako absolutně nejúčinnější marketingový nástroj. Proto banky speciální produkty pro dětské klienty a studenty tak hojně nabízejí.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.