« Zpět

ČSOB vydělala přes sedm miliard korun

| 6. srpna 2010 - 12:09 | Zprávy | Účty

O pětinu vyšší zisk, mírný nárůst vkladů a pokles úvěrů pro velké firemní klienty. To jsou data, která za první pololetí letošního roku zveřejnila druhá největší tuzemská banka co do objemu aktiv - Československá obchodní banka (ČSOB). „Skupina zvýšila udržitelný zisk na téměř sedm miliard korun. 

PRAHA O pětinu vyšší zisk, mírný nárůst vkladů a pokles úvěrů pro velké firemní klienty. To jsou data, která za první pololetí letošního roku zveřejnila druhá největší tuzemská banka co do objemu aktiv - Československá obchodní banka (ČSOB).
„Skupina zvýšila udržitelný zisk na téměř sedm miliard korun. Důvodem byl růst úrokových výnosů, kontrola nákladů a klesající náklady na znehodnocení úvěrů,“ uvedl při včerejší prezentaci vrchní ředitel distribuce ČSOB Petr Hutla.
Udržitelný zisk označuje zisk bez započtení mimořádných výnosů, náklady na znehodnocení úvěrů jsou podílem ztrát ze špatných úvěrů a průměrné výše celkových úvěrů.
Ty sice bance poklesly, zároveň jí však meziročně narostl o 38 procent podíl úvěrů po splatnosti více než devadesát dní. V polovině letoška tak dosáhl 3,98 procenta.
„Je to zhruba z poloviny dáno růstem hypoték po splatnosti,“ dodal Hutla s tím, že jde o očekávaný vývoj, protože na držitele hypoték krize doléhá později než na firmy. U nich už podle ČSOB riziko ve srovnání s loňskem neroste díky mírnému oživení ekonomiky.
Do skupiny ČSOB lidé více ukládali peníze, celkový objem vkladů se meziročně zvýšil o dvě procenta na 582,2miliardy korun.
Naopak banka a její dceřiné firmy méně půjčovaly, vklady poklesly o tři procenta na 402,2 miliardy korun. Největší propad - o více než dvacet procent - byl meziročně u úvěrů pro velké firmy. O dvaadvacet procent se snížil také leasing.
Skupina ČSOB, do níž patří také Hypoteční banka, nepřestala dávat hypotéky, jejichž objem se meziročně zvýšil o 10 procent. Hypotéky a úvěry ze stavebního spoření tak už tvoří více než polovinu všech úvěrů ČSOB.
Banka včera zveřejnila také údaj o tom, kolik má nakoupeno dluhopisů problémových zemí jižní Evropy, které se celkově označují jako PIGS (Portugalsko, Itálie, Řecko a Španělsko), tedy česky prasata.
Celkem vlastní ČSOB dluhopisy těchto zemí za 11 miliard korun, z nichž na Řecko připadá nejvíce: 6,8 miliardy. Druhá je Itálie s 3,91 miliardy a poslední Španělsko jen s 0,61 miliardy.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.