« Zpět

ČSOB prohrála spor o název účtu s konkurenční mBank

| 18. listopadu 2008 - 12:17 | Zprávy | Účty

Spory o podobnost názvu zasahují už i české bankovnictví. Naposledy se u soudu sešly ČSOB a mBank. Důvod? Název spořicího účtu eMax, který podle ČSOB může vyvolat pravděpodobnost záměny s produkty její dceřiné Poštovní spořitelny. Městský soud v Praze však ve čtvrtek žalobu v plném rozsahu zamítl.

"Rámcově jde o to, že Poštovní spořitelna používá již dlouho mimo jiné MaxKartu," řekl Ivo Měšťánek, mluvčí ČSOB. Banka se proto domáhala ochrany práv ke svým známkám. Kromě MaxKarty jsou u Úřadu průmyslového vlastnictví zapsány také Max Homebanking PS, MaxMobil či MaxZone.
Název účtu eMax, který používá mBank, totiž mohl podle ČSOB vzbuzovat asociace mezi oběma bankami. Letos v březnu proto ČSOB podala žalobu, ve které chtěla, aby soud mBank označení eMax zakázal a aby se mBank za jeho používání, a tím i zásah do práv ke známkám omluvila v médiích. To však soud zamítl.
"ČSOB proti nám vedla spor, který jsme vyhráli a jejž považujeme více za vyhranění se vůči nám, než že by měl faktickou rovinu," řekla Pavla Renčínová, mluvčí mBank. "Náš postoj k rozhodnutí městského soudu nyní vyhodnocujeme a je možné, že se proti rozhodnutí odvoláme," Ivo Měšťánek.
To se v minulosti při několika soudních sporech o název značky vyplatilo.
Asi nejznámějším příkladem je vleklý spor o názvy Apetito a Apettito mezi želetavskou a hodonínskou mlékárnou. Jednou soud rozhodl, že původním výrobcem je Želetava a má právo značku Apettito používat, další rozhodnutí jí pak naopak nařídilo výrobu ukončit. Po šesti letech soudních sporů a odvolávání nakonec se Apettito s dvěmi t "ustoupilo" a změnilo svůj název na Smetanito.
V minulosti se ale objevily i další podobné spory. K firmám, které bránily své názvy, patří Kofola. Jejímu managementu se nelíbilo, když se v obchodech objevila hnědá limonáda Kolča od společnosti Monáda, která balením i písmem na lahvích připomínala levnější verze Kofoly.
Podobně i Hamé bojovalo hlavně se slovenskou konkurencí. Paštiky značky Májka se totiž dlouhá léta snažily vyrábět především firmy na Slovensku. V obchodech bylo možné najít například i konkurenční Májkrém.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.