« Zpět

ČSOB míří na pražskou burzu

| 13. listopadu 2009 - 10:39 | Zprávy | Účty

Pražská burza získá vydatnou posilu. Jedna z největších tuzemských bank ČSOB totiž nabídne investorům 40 procent svých akcií. S informací, že matka české banky, belgická KBC, chce prodat část akcií ČSOB a maďarské K&H Bank na trhu, přišel včera belgický deník De Tijd. KBC k tomu donutila finanční krize. Podíly v české a maďarské bance totiž prodává, aby jí Evropská komise schválila finanční pomoc ve výši sedm miliard eur, kterou banka obdržela od belgické vlády. Jen z ČSOB může získat zpět třetinu této částky.

Kapitálový trh
Česká banka prodá akcie odhadem za více než 50 miliard korun Půjde o jednu z největších emisí akcií na domácí burze

Belgický ústav informaci oficiálně nepotvrdil. Zdroj HN z bankovních kruhů, který nechtěl být jmenován, však uvedl, že ČSOB míří právě na pražskou burzu. A to zřejmě již v první polovině příštího roku. To ostatně nepřímo potvrdil i šéf pražské burzy Petr Koblic. „O plánu KBC nemám detailnější informace. ČSOB je však česká firma. Nedovedu si představit, že by šla na burzu jinam než do Prahy. Případně by šlo o větší emisi v Praze a na nějakém dalším velkém evropském trhu,“ prohlásil Koblic. V zahraničí totiž není značka ČSOB nijak známá. Nová emise přitom může být nejúspěšnější v místě, kde investoři mají o firmě přehled.
I když belgický deník mluví o výtěžku z prodeje části ČSOB a maďarské banky v hodnotě jedné miliardy eur (asi 25 miliard korun), bude skutečná hodnota emise zřejmě mnohem vyšší. Za samotných 40 procent akcií ČSOB se aktuálně odhaduje výnos kolem dvou miliard eur – přes 50 miliard korun. Šlo by tak o největší primární emisi v historii pražské burzy.
„Podle našich odhadů má celá banka hodnotu podobnou jako Komerční banka, to je přes 140 miliard korun. Čtyřicet procent je tedy částka mezi 50 a 60 miliardami,“ říká bankovní analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.
Podle informací HN belgický deník vycházel z podkladů pro jednání Evropské komise, které byly připravené na počátku letošního roku, kdy finanční trhy byly kvůli krizi nízko. Od té doby ale akcie bank výrazně rostly, a zvýšila se tak i cena, kterou KBC může za prodej podílu v české bance získat.
O získání nových zdrojů přitom KBC usiluje již delší dobu. O tom, že by jí nějakým způsobem mohla pomoci právě ČSOB, se hovořilo již v květnu. Tehdy vedení KBC prodej svých zahraničních bank nepřipustilo. V říjnu však již firma uvedla, že státní pomoc nechce v budoucnu splácet z navýšení kapitálu, ale ze zisku a prodeje aktiv.
Na burze ČSOB, která dnes zveřejní výsledky hospodaření za první tři čtvrtletí letošního roku, doplní Komerční banku a rakouskou Erste Bank a na pražském parketě se zařadí mezi pět největších firem. To je dobrá zpráva jak pro investory, tak pro celou burzu. „Zájem o akcie ČSOB bude jistě velký. Již jen proto, že nic takového se již v českém bankovním sektoru nebude zřejmě dlouho opakovat. Může to pomoci celé burze,“ říká Hatlapatka. Na pražský trh podle spekulací z burzy může akcie přivést investiční banka Patria Finance, která patří taktéž do skupiny KBC.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.