« Zpět

Co s penězi v bance?

| 1. října 2008 - 11:49 | Zprávy | Účty

Mám spěchat do banky a vyzvednout všechny peníze? Ne. Stále platí, že peníze v bance jsou ve větším bezpečí než zašité v polštáři. Krize zatím české banky ani jejich mateřské firmy významněji nezasáhla. Navíc peněžní ústav v problémech koupí obvykle jiná banka.

* Mám spěchat do banky a vyzvednout všechny peníze?

Ne. Stále platí, že peníze v bance jsou ve větším bezpečí než zašité v polštáři. Krize zatím české banky ani jejich mateřské firmy významněji nezasáhla. Navíc peněžní ústav v problémech koupí obvykle jiná banka. K takovým převzetím konkurenční banky v poslední době došlo několikrát na americkém trhu.

* Jsou moje peníze v bance pojištěny? Kolik finančních úspor bych dostal zpět, pokud by moje banka zkrachovala?

Peníze na běžných, termínovaných a vkladových účtech fyzických i právnických osob v bankách se sídlem v České republice jsou pojištěné ze zákona, a to do výše 25 tisíc eur. V případě problémů banky je vyplaceno minimálně devadesát procent vkladu. Ideálně může být vyplacena celá vložená částka.

* Mám si peníze rozložit na více účtů či do více bank?

Pokud disponujete více prostředky než 25 tisíc eur, pak ano. Nestačí si však otevřít více účtů u stejné banky. Pojištění se totiž vztahuje na všechny vklady klienta u jedné banky. Je tedy vhodné mít v každé bance maximálně částku odpovídající 25 tisícům eur (přepočteno dnešním kurzem necelých 614 tisíc korun).

* Vyplatí se mít peníze u banky se sídlem mimo Českou republiku?

Jak u které. Limit podle směrnice Evropské unie je sice 20 tisíc eur, ale jednotlivé peněžní ústavy si mohou nastavit i vlastní, vyšší limity. Například vklady v ING jsou pojištěné až do 40 tisíc eur. Vklady v Citibank Europe jsou od 20. září letošního roku pojištěné až do výše sto tisíc eur. Vždy je proto dobré se informovat u příslušné banky o právě platných podmínkách pojištění.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.