« Zpět

Co s akciemi?

| 1. října 2008 - 11:49 | Zprávy | Účty

Hrozí mi ztráta peněz v případě, že své peníze neukládám na účtu, ale investuji? Samozřejmě ano. Pojištěné jsou pouze vklady na účtech. Na investice do akcií či do podílových fondů se nevztahuje pojištění.

* Hrozí mi ztráta peněz v případě, že své peníze neukládám na účtu, ale investuji?

Samozřejmě ano. Pojištěné jsou pouze vklady na účtech. Na investice do akcií či do podílových fondů se nevztahuje pojištění. Ale i na tom se jako na každé krizi dá velmi dobře vydělat, slovy jednoho z nejlepších investorů všech dob Warrena Buffeta: „Musíte mít strach, když jsou ostatní chamtiví, a být chamtiví, když mají ostatní strach.“ A strach mají na burze nyní skoro všichni investoři.

* Mám prodat akcie, jejichž hodnota stále klesá, a pro jistotu peníze uložit na běžný účet, kde budou pojištěny?

Pokud peníze nutně nepotřebujete, je lepší si akcie ponechat a s prodejem počkat na vhodnější dobu, až se akciové trhy uklidní. Naopak pokud máte nějaké volné finanční prostředky, o kterých víte, že je několik let nebudete potřebovat, je právě teď vhodný čas na výhodný nákup dalších akcií. I když jsou peníze na běžných účtech pojištěny, „ujídá“ vám z nich inflace. Obecně platí, že nejvýhodněji uložené peníze jsou právě ty, které investujete do akcií či fondů.

* Je jisté, že hodnota akcií opět stoupne?

To vám nemůže zaručit nikdo. Obecně však platí, že se ekonomika pohybuje v cyklech, a dá se proto předpokládat, že hodnota akcií opět poroste.

* Jaký fond si mám pro investování vybrat – podílový, nebo zajištěný?

Investiční fondy obecně nabízejí bezpečnou návratnost investovaných finančních prostředků. Kvůli rozkolísanosti trhu se nyní doporučují spíše fondy peněžního trhu. Ty nabízejí výnosy mírně nad ziskem termínovaných vkladů. Těm, kteří se bojí rizika, se doporučují i zajištěné fondy.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.